Отидете към основна версия

1 677 23

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 4,9%

  • инфлация-
  • еврозона-
  • икономика-
  • газ-
  • петрол

Много икономисти смятат, че скокът на инфлацията през последните месеци ще се обърне през следващата година

Снимка: shutterstock

Официални данни показват, че потребителските цени в 19-те страни, които използват еврото, се покачват с рекордни темпове, съобщава АП.

"Евростат", статистическата агенция на Европейския съюз, съобщи във вторник, че годишната инфлация в еврозоната е достигнала 4,9% през ноември, най-високата от началото на записите през 1997 г.

Записите започнаха да се събират две години преди действителното въвеждане на еврото през 1999 г., което фиксира много европейски валути като френския франк и германската марка.

Скокът на инфлацията през ноември до голяма степен е резултат от огромен скок в разходите за енергия и от 4,1% през октомври, предишният рекорд.

Подобно на други, еврозоната, която се състои от 19 икономики, включително Франция и Германия, търпи големи покачвания на цените в резултат на икономическото възстановяване от пандемията на коронавирус и блокирането на веригите за доставки.

Основният процент на инфлация, който удари потенциално волатилни продукти като алкохол, енергия, храни и тютюн, също се повиши през ноември до годишен темп до 2,6% от 2%.

Това сочи, че водещият процент вече има ефект от втори кръг, например чрез по-високи заплати.

Увеличенията, при нормални обстоятелства, вероятно биха засилили натиска върху Европейската централна банка да започне да обмисля перспективата за повишаване на основния си лихвен процент от рекордно ниско нулево ниво. Банката има задачата да определи политика за постигане на цел за инфлация от 2%.

Въпреки това, наскоро откритият вариант Омикрон на коронавируса предизвика известна несигурност по отношение на глобалните икономически перспективи и в резултат на това се очаква централните банки по света да се въздържат да обявят скоро големи промени в политиката.

Много икономисти смятат, че скокът на инфлацията през последните месеци ще се обърне през следващата година, тъй като базовите ефекти, свързани с резкия спад на цените по време на пандемията миналата година, предимно на енергията, са премахнати от годишните сравнения.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини