Last news in Fakti

1 Декември, 2021 12:04 2 217 14

За първи път средната брутна работна заплата в Испания надвиши 2000 евро

  • испания-
  • заплата-
  • икономика

Изводите са направени на базата на данните на близо 16 милиона от активното население на страната, включително и хората на временна трудова заетост, които заради пандемията надминаха 3 милиона

За първи път средната брутна работна заплата в Испания надвиши 2000 евро - 1
Снимка: shutterstock

За първи път средната брутна работна заплата в Испания надмина 2000 евро, сочат данните на Националния статистически институт. Според неговата статистика разликата в заплатите между мъжете и жените е намаляла с повече от 10% през 2020 година и въпреки това все още е повече от 358 евро, което означава, че жените печелят средно с 16% по-малко от мъжете.

Изводите са направени на базата на данните на близо 16 милиона от активното население на страната, включително и хората на временна трудова заетост, които заради пандемията надминаха 3 милиона.

За първи път средната брутна заплата надвишава 2000 евро на месец, като при мъжете тя е 2210 евро, а при жените 1 851.

Според статистиците една от основните причини за тази разлика е, че „жените често работят на непълно работно време, с временни договори и на по-ниско платени позиции“.

Другият извод е, че колкото по-възрастни и по-добре образовани са работещите, толкова по-голямо е тяхното заплащане. 61% от служителите под 25-годишна възраст получават месечна заплата под 1336 евро, докато за 24 % от лицата над 55-годишна възраст тя е 2295 евро.

Най-ниските заплати са в хотелиерския бранш и услугите, а най-високите са във финансовия и застрахователния сектор и в сферата на образованието. Автономният регион на Мадрид (2 350,2 евро), Страната на баските (2278, 8 евро) и Навара (2 209,2 евро) са с най-високи средни заплати , а най-ниски са в Естремадура (1 760,5 евро), Канарските острови (1 775,7 евро) и Андалусия (1837,3 евро).


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    8 4 Отговор
    Ами то като в България Тя! Тя една нула нищо не значи !
  • 2 реалиста

    4 7 Отговор
    мани,в просийка си е друго с повече нули
  • 3 Сравнения

    11 9 Отговор
    След фашизма на Франко и помощта от ЕС на гнилия Запад, хората имат 2000 евро средна заплата. А ние след болшевизма на зрелия социализъм и мутрокомунистите, подкрепяни с гласовете на левите у нас, сме с 3 пъти по-малък БВП и 2 пъти по-нисък стандарт на живота от гърците. Да живее Червената армия и братския СССР, койти ни освободи от ... свободата ни !
  • 4 Свобода за медиите

    5 2 Отговор
    Нещо такова новини липсваха последните години и само слушахме и гледахме за стачки, кризи и разни реформи на запад. Хайде сега чичко Гугъл да каже колко е БВП на Испания на глава от населението, да го сравним с нашия и да изчислим спрямо разликата колко би трябвало да е средната заплата в България, за да разберем най накрая какво е да си в Европа, а не част от третия свят. Който взема по малко да вземе най накрая да пита защо, а не само да псува, пие, тегли заеми и гледа само да направи някоя странична далавера.

    Коментиран от #8, #9

  • 5 Антимилиционер

    2 1 Отговор
    Едва ли е толкова, но то затова едно кило хамон е 60 лева. Парите не са това, което бяха.
  • 6 Pink Pussy

    9 0 Отговор
    А тука кога ще се увеличи минималната... ? 700 лева пари ли са ? Най - малко трябва да е 1000 лева !
  • 7 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    7 0 Отговор
    Ако е истина живи и здрави, малко не вярвам или на хартия обещание. Има ли хора които живеят там нека си кажат истина ли е ?Ако е така в Испания е по добре и от Франция/с тази корона криза?/И тук даваха такива неща по телевизията ама истината е далече по различа .За Париж 2000 евра може да е нищо там са по високи заплатите но за малките градове е друга истина има още хора които работят за 1300 евра в големи вериги магазин за мебели
  • 8 БАЙ Х@Й‼

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Свобода за медиите":

    2020г БВП Испания 30.000$/ човек , БВП България 10.000$/човек ❗ Вижте колко КРАДЕ олигархията ‼️‼️‼️‼️
  • 9 БАЙ Х@Й‼

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Свобода за медиите":

    Никой не включва кражбите от златни запаси, минерални извори, труд на работника ‼️
  • 10 Иван

    6 0 Отговор
    Заплатата не се е качила, парите са загубили стойност.

    Коментиран от #11

  • 11 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Цените на тока ,парното , хранителни магазини и други магазини, скоро вероятно и цигарите на финал още по голяма мизерия ,хвърлят трохи в лицето на хората. Дали България дали Европа разликата е нулите стандарта е друг една и съща брадва .
  • 12 8533

    4 0 Отговор
    И тука е така , платим тока и се чудим откъде да вземем 2000 евро
  • 13 Истината

    3 3 Отговор
    И там не е по различно от България, 2000 евро бруто а чисто 1500евро . С такива пари и там живуркат едва едва. Като си платят всички разходи и заеми и същата мизерия е и там.
  • 14 Американец

    1 1 Отговор
    Естествено че ще ги възнаградят - за доброто набождане (◕ᴗ◕✿)
Новини по държави: