Отидете към основна версия

2 596 29

Скандал! Еманюел Макрон нарекъл Борис Джонсън "клоун"

  • франция-
  • великобритания-
  • еманюел макрон-
  • борис джонсън-
  • брекзит

Наскоро бившият френски посланик в Обединеното кралство Силви Берман заяви пред The Times, че отношенията между Франция и Великобритания никога не са били толкова лоши от Ватерло насам

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският президент Еманюел Макрон е нарекъл британския министър-председател Борис Джонсън "клоун" в частен разговор. Това пише френското списание Le Canard enchaîné, цитирано от "Гардиън".

Според публикацията Макрон е казал, че Джонсън има "поведение на вулгарен човек".

Френският държавен глава се оплака от държанието на британския премиер, след като двамата разговаряха по телефона след потъването на лодка с бежанци в Ламанша миналата сряда.

Макрон се разгневи, когато по-късно Джонсън публикува в Twitter писмо, в което очертава план от пет точки за справяне с преминаването на мигранти през канала. "Преди два дни разговарях сериозно с министър-председателя Джонсън", заяви Макрон на пресконференция в петък след туита. "От своя страна продължавам да правя това, както правя с всички държави и всички лидери. Изненадан съм от методите, когато те не са сериозни. Ние не общуваме по тези въпроси чрез туитове и писма, които оповестяваме публично."

Но според списанието президентът е бил по-остър на четири очи. Изданието го цитира да заявява: "Борис Джонсън ми говори на пълни обороти, всичко върви добре, водим разговори като големи хора, а после ни се кара по един неелегантен начин. Винаги е един и същ цирк."

Макрон казал на съветниците си, че Джонсън по-късно му се е извинил за това, че публично е превърнал Франция в изкупителна жертва по въпроси като мигрантската криза. "Тъжно е да се види, че една голяма държава, с която бихме могли да направим огромен брой неща, се ръководи от клоун", допълнил френският президент.

Наскоро бившият френски посланик в Обединеното кралство Силви Берман заяви пред Times Radio, че отношенията между Франция и Великобритания "никога не са били толкова лоши от Ватерло насам".

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: