Отидете към основна версия

4 017 155

В случай на война, САЩ ще предоставят разузнавателна информация на Украйна в реално време

  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • нато-
  • война-
  • разузнаване-
  • пентагонът-
  • армия-
  • джо байдън

Информацията ще включва изображения за движението на руските войски

Снимка: БГНЕС/ EPA

Пентагонът работи по план за предоставяне на разузнавателна информация на Украйна от бойното поле в реално време, за да помогне на украинските сили да отблъснат възможна руска инвазия, предаде The New York Times, позовавайки се на свои източници.

На фона на струпването на повече от 100 000 руски войници близо до границата с Украйна, администрацията на американския президент Джо Байдън търси начини, по които да окаже подкрепа на Киев в случай на война. Западните страни вече заплашиха Москва, че ако нападне бившата съветска република, ще се изправи срещу икономически санкции, каквито не е виждала досега.

САЩ вече въоръжиха Украйна с противотанкови ракети Javelin, като се обсъжда и пренасочване на хеликоптери и друга военна техника. Администрацията също така обмисля изпращането на допълнителни експерти по киберсигурност а в Украйна, защото не е изключено Русия първоначално да атакува електронната инфраструктура на мишената си. Но може би най-важното предложение на Пентагона е предоставянето на разузнавателна информация в реално време, разкриха двама източници на вестника.

Информацията ще включва изображения за движението на руските войски. Подобна информация, ако бъде споделена навреме, може да позволи на украинските военни да отблъснат атака от руската граница. Администрацията на Джо Байдън осъзнава колко критична е осведомеността в реално време за оцеляването на Украйна. Американските разузнавателни служби вече предоставят повече информация на Киев, отколкото преди струпването на десетки хиляди руски войници близо до Украйна.

Има един основен проблем с предоставянето на разузнавателни данни в реално време, признават американските служители: Украйна може да удари първа, а това е сценарий, който Владимир Путин ще се опита да „продаде” на руското общество. Путин твърди, че руснаците и украинците са един народ и формирането на украинска държава, враждебна към Москва, е сравнимо с „използването на оръжия за масово унищожение срещу нас”. Путин непрекъснато рисува украинското правителство и НАТО като агресор. Ако обаче руските танкове преминат украинската граница, ще му е трудно да продължи тази реторика.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 44 гласа.

Свързани новини