Отидете към основна версия

4 961 28

Истината за поскъпването на храните

  • храни-
  • поскъпване-
  • истина

Основните фактори, които водят до поскъпването

Снимка: БГНЕС/EPA

Хранителните продукти стават все по-скъпи, съобщи CNN.

Медията обяснява на какво се дължи това. Основно става въпрос за скъпите транспорт и съхранение.

Няма изгледи за съществена промяна на стойността през тази година. Индексът за цените на храните достигна десетгодишен връх.

Нуждата от работници и повишеното търсене доведоха за сериозно поскъпване в сферата. Само за миналата година цените са скочили с двадесет и осем процента.

Посочва се, че преди потребителят е закупувал храна, въз основа на моментните си потребности. При спад на цените сега, вероятно ще започне презапасяване и продуктите бързо ще бъдат разграбени.

За производителите е трудно бързо да повишат предлагането, защото става въпрос за обработваеми площи. Хранителните компании повишават разходите за дистрибуция и заплатите на персонала, което е допълнителен фактор за предлагането на хранителните продукти.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.

Свързани новини

  • Цените на храните започват да спадат

    Цените на храните в световен мащаб започнаха да спадат от рекордите в края на миналата година, съобщи Блумбърг. Това показва официално проучване. С ...
    06.01.2022
    3 151
    8
  • 3 зеленчука поскъпват рекордно

    Картофите са поскъпнали с 38% за година, а краставиците – с над 33 на сто. Това показват данни на Министерството на земеделието, храните и горит ...
    28.12.2021
    8 992
    29