Хранителните продукти стават все по-скъпи, съобщи CNN.
Медията обяснява на какво се дължи това. Основно става въпрос за скъпите транспорт и съхранение.
Няма изгледи за съществена промяна на стойността през тази година. Индексът за цените на храните достигна десетгодишен връх.
Нуждата от работници и повишеното търсене доведоха за сериозно поскъпване в сферата. Само за миналата година цените са скочили с двадесет и осем процента.
Посочва се, че преди потребителят е закупувал храна, въз основа на моментните си потребности. При спад на цените сега, вероятно ще започне презапасяване и продуктите бързо ще бъдат разграбени.
За производителите е трудно бързо да повишат предлагането, защото става въпрос за обработваеми площи. Хранителните компании повишават разходите за дистрибуция и заплатите на персонала, което е допълнителен фактор за предлагането на хранителните продукти.