Отидете към основна версия

6 962 68

Руска подводница направи голяма пакост

  • подводница-
  • русия-
  • великобритания-
  • антена-
  • фрегата

Въпросът е дали това е инцидент или е направено нарочно

Снимка: Shutterstock

Британското министерство на отбраната направи изявление, че руска подводница през 2020 г. е повредила антена, теглена от британската фрегата HMS Northumberland. Изявлението на представителя на ведомството е цитирано от вестник The Sun, пише агенция "Фокус".

"В края на 2020 г. руска подводница, проследена от HMS Northumberland, влезе в контакт с теглен елемент на хидроакустичната ѝ станция", съобщи агенцията. "Кралският флот редовно наблюдава чуждестранни кораби и подводници, за да осигури отбраната на Обединеното кралство.“

Според вестника подобен инцидент може да е първият след Студената война. Твърди се, че това се е случило в Северния Атлантик на около 200 мили (над 300 км) северно от бреговете на Шотландия. Източник на The Sun съобщи, че фрегатата е разположила срещу подводницата хидроакустична станция (GAS) с дълга гъвкава антена, но е била принудена да прекъсне мисията и да се върне в пристанището поради повреда на антената, която е била „влачена по протежение на корпуса на подводницата." Поради това тегленият елемент е бил повреден.

„Въпросът е дали това е инцидент или е направено нарочно“, каза пред изданието пенсионираният командир на британския флот Том Шарп и добави, че не може да изключи втория вариант. В същото време друг събеседник на изданието от британския флот каза, че почти сигурно става дума за случаен сблъсък, при който с голяма вероятност е повредена и руската подводница.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: