Отидете към основна версия

13 307 218

НАТО предупреди Русия: Имаме войски и сме готови

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • йенс столтенберг-
  • войски-
  • готовност

Алиансът има готовност да се защити в случай на война

Снимка: БГНЕС/ EPA

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че западните сили се подготвят за възможността преговорите с Русия (по украинския въпрос) да се провалят, предаде „Политико”.

НАТО обаче укрепва военните си способности по източния фланг, както и подготвя тежки икономически санкции, ако Русия атакува Украйна. През последните седмици Русия струпа десетки хиляди свои войници и техника близо до Украйна, като западното разузнаване смята, че това може да доведе до инвазия. Предстоят преговори между западните страни и Москва, на които трябва да се изяснят плановете на руснаците спрямо Украйна.

„НАТО ще участва в диалог с Русия добросъвестно и по същество“, каза Столтенберг на пресконференция. „Но също така трябва да сме подготвени за възможността дипломацията да се провали”, посочи той. Столтенберг ясно подчерта, че НАТО не иска война, но Алиансът е готов за такава, ако Русия прояви агресия. Москва иска гаранции от Запада, че Украйна никога няма да бъде приета в НАТО. Западните страни посочиха, че всяка суверенна държава може сама да избере бъдещето си.

„Няма да навлизам в точните цифри колко войски можем да дислоцираме къде и кога“, каза той. „Но ще кажа, че имаме значителни възможности. Имаме войски, имаме сили. Имаме готовност. Имаме планове да можем да защитаваме всички съюзници и ние непрекъснато се адаптираме, а също така инвестираме повече, отколкото сме правили в продължение на много години, в модернизиране на нашите военни способности, за да сме сигурни, че ще запазим мира в Европа”, посочи Столтенберг.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 106 гласа.

Свързани новини