Отидете към основна версия

59 467 183

Албания се ядоса на България

  • северна македония-
  • вето-
  • членство в ес-
  • албания-
  • българия-
  • илир мета-
  • ес

Досегашното вето на България е неоправдано, каза албанският президент

Снимка: Shutterstock

Не бих искал никога да не се разделяме, тъй като не само сме две съседни страни, а и имаме изключителен интерес Република Северна Македония да има напредък и ако се движи по-бързо от Албания, нека има напредък и няма защо Албания да я дърпа назад, заяви президентът на Албания Илир Мета, който е на посещение в Скопие, цитиран от агенция МИА, съобщи БТА.

Гостувайки снощи в ТВ 21, Мета каза, че двете държави трябва да увеличат усилията си да се движат заедно по този път, както и че трябва да се намери решение с България и двустранните отношения да не бъдат пречка пред присъединяването на някоя държава към ЕС. "Това беше моята позиция и преди и казах, че през последните 2-3 години Скопие е много по-напред от Тирана в посока на изпълнение на главните задачи на евроинтеграционния процес. Досегашното вето на България е неоправдано, тъй като е неприемливо двустранен въпрос да стане пречка пред разширяването, защото излиза, че всяка държава членка на ЕС може да наложи вето на когото и да е", е цитиран да казва президентът на Албания.

Мета обави, че скоро ще посети българския президент Румен Радев и ще разговаря за това какво може да се направи за решаване на македонско-българския спор. Той говори и за Отворени Балкани, като посочи, че не може да се прави на адвокат на инициатива, която три пъти досега си е сменила името и за която досега не е видял нито един официален документ, макар да е поискал такъв от албанското външно министерство. Президентът Мета е на тридневно посещение в Скопие. Днес той ще се срещне с президента Стево Пендаровски и с председателя на парламента Талат Джафери.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 188 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: