Отидете към основна версия

2 229 11

Недоволство на Острова срещу лишаването на хората от право на протест

  • великобритания-
  • протест-
  • права-
  • недоволство

Защитници на човешките права смятат, че това е залегнало в законопроекта за полицията и престъпността

Снимка: БГНЕС

Във Великобритания протестиращи срещу законопроекта за полицията и престъпността излязоха по улиците на много британски градове, предаде БНР.

Законопроектът бе осъден от защитници на човешките права, тъй като те смятат, че части от него предвиждат лишаване на хората от право на протест.

Законопроектът ще бъде гласуван в понеделник в Камарата на лордовете. Стотици протестиращи срещу проектозакона се събраха в Лондон, но протести имаше и на много други места, включително Бристол, Кардиф, Ковънтри, Ливърпул, Манчестър, Нюкасъл, Шефийлд и Плимут. В столицата протестиращите носеха плакати с думите: "Защитете правото на протест", а един от тях донесе и ковчег, на който беше написано "Британската демокрация - убита от торите". Мнозина развяваха знамена на движението "Бунт срещу унищожението".

Проектозаконът дава правомощия на полицията да забранява походи и демонстрации, за които прецени, че крият сериозна опасност или са прекалено шумни. Полицията получава по-големи правомощия да спира и претърсва хора. Могат да бъдат давани присъди до 10 години за увреждане на паметници и статуи. Ще бъде забранено и отсядането на ромските общност на места без позволение.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 22 гласа.

Свързани новини

  • Големи промени за водеща телевизия

    Британската медийна компания Би Би Си ще трябва да направи значителни съкращения в своя бюджет. Това стана след решение на британското правителство ...
    17.01.2022
    1 322
    4
Новини по държави: