Отидете към основна версия

27 578 178

Ето как отговори Русия, след като САЩ не приеха исканията й

  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • дмитрий песков-
  • владимир путин-
  • нато-
  • разширяване на нато-
  • искания-
  • кремъл

Кремъл казва, че отговорът на САЩ на руските искания не предлага „много поводи за оптимизъм“

Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените щати и натовските им съюзници отказаха да се поддадат на шантажа на Русия, която поиска гаранции, че държави като Украйна и Грузия никога няма да бъдат приети в НАТО. Западните страни ясно подчертаха на Владимир Путин, че всяка суверенна държава може сама да определи бъдещето си.

Кремъл обяви днес, че има възможност за продължаване на диалога със САЩ, но че изглежда ясно, че основните искания на Русия в областта на сигурността не са били взети предвид, въпреки че Москва не бърза да прави заключения, съобщи агенция „Ройтерс”. Описвайки напрежението в Европа като напомнящо за Студената война, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че на Москва ще ѝ е необходимо време, за да разгледа отговора на САЩ на мащабните искания на Русия в областта на сигурността.

Той заяви, че е в интерес както на Москва, така и на Вашингтон диалогът да продължи, макар че според него забележките от страна на САЩ и НАТО, че основните искания на Русия са неприемливи, не оставя много място за оптимизъм. „Не можем да кажем, че нашите тревоги са били взети предвид или че е демонстрирана готовност да се отчетат нашите опасения“, каза още Песков. Нюансираната реакция на Кремъл ясно показа, че Русия не отхвърля незабавно отговора на САЩ и НАТО и не затваря вратата на дипломацията.

Русия отрича да планира да нахлуе в Украйна, но казва, че иска да наложи „червени линии”, за да защити собствената си сигурност. Русия струпа хиляди свои войници близо до Украйна в опит да накара НАТО да даде гаранции, че няма да се разширява на изток. В отговор на военно напрежение Москва и западните страни проведоха няколко кръща дипломатически разговори, но без пробив. Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън каза, че Вашингтон остава ангажиран с отстояването на политиката на "отворени врати" на НАТО, а Алиансът ясно заяви, че няма да компрометира основните си принципи.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 89 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания