Отидете към основна версия

2 478 67

Румъния благодари на Франция за готовността да изпрати военни

  • нато-
  • румъния-
  • русия-
  • франция-
  • войници-
  • клаус йоханис-
  • флоранс парли-
  • ес

Френският министър отбеляза значителния принос на Румъния в рамките на ЕС и НАТО

Снимка: БГНЕС/ EPA

Румънският президент Клаус Йоханис прие днес в президентския дворец Котрочени френския министър на въоръжените сили Флоранс Парли, която е на посещение в Букурещ, съобщава телевизия Диджи 24, предаде БТА. По този повод държавният глава благодари на Франция за готовността ѝ да участва с военни в Румъния в рамките на засиленото предно присъствие на НАТО.

"В рамките на срещата бяха обсъдени теми относно стадия на Стратегическото партньорство между Румъния и Франция и перспективите за развитието му с акцент върху компонента на отбраната, дневния ред на НАТО и Европейския съюз, както и неотдавнашните развития в плана на сигурността в региона на Черно море", се посочва в съобщение на президентската администрация. Президентът на Румъния оцени развитието и много добрите резултати на двустранното сътрудничество между двете страни в областта на отбраната, включително в съвместни мисии под егидата на НАТО, ЕС, ООН и ОССЕ, както и в рамките на многонационални учения.

Говорейки за кризата със сигурността в зоната, президентът Йоханис уточни, че тя предизвиква ефекти не само в Черноморския регион, а засяга и сигурността на цялото евроатлантическо пространство, като същевременно подчерта важността на единството и солидарността в рамките на ЕС и НАТО в този контекст. Йоханис приветства много амбициозните цели, които Франция си е поставила за председателството на Съвета на Европейския съюз, които по думите му ще допринесат за продължаване на напредъка в областта на сигурността и отбраната. В контекста на диверсификацията на провокациите по адрес на сигурността, румънският президент подчерта, че партньорството между НАТО и ЕС е изключително важно за европейската сигурност и изтъкна необходимостта от укрепването му и в бъдеще.

Френският министър на въоръжените сили оцени отношенията на двустранно сътрудничество с Румъния и открои интереса на Франция да продължи развитието и разнообразяването им, посочва още президентската администрация. Също така, министър Парли представи приоритетите на френското председателство на Съвета на ЕС с акцент върху Стратегическия компас, проектите в рамките на Постоянното структурирано сътрудничество и Общата политика за сигурност и отбрана, космическата политика и сътрудничеството в киберсигурността. Същевременно френският официален представител отбеляза значителния принос на Румъния в рамките на ЕС и НАТО по отношение на отбраната, подчертавайки много доброто сътрудничество между двете страни в рамките на мисиите в театрите на военни действия с акцент върху участието в съвместни мисии за борба срещу тероризма в региона Сахел.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: