Отидете към основна версия

4 895 66

Русия може да започне война с нанасяне на ракетни удари по ключовата военна инфраструктура на Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • европа-
  • нато-
  • експерти-
  • танове-
  • инвазия-
  • владимир путин-
  • ракети-
  • ракетен удар

Руската армия все още не е готова да нахлуе в Украйна, смятат военни експерти

Снимка: БГНЕС/ EPA

Военен експерт предупреди, че Русия може да започне война срещу Украйна, нанасяйки удари с ракети с голям обсег на действие по ключовата военна и индустриална инфраструктура на Украйна, предаде CNBC.

Самюъл Крани-Евънс от мозъчния тръст по въпросите за сигурността RUSI (Кралския институт за отбранителните изследвания) заяви, че Русия все още не е готова за инвазия. „Русия много съзнателно струпа силите си по такъв начин, че да знаем кога ще е готова за нахлуване”, каза военният експерт. До момента, по думите му, руската армия е направила първата стъпка.

Москва отрича, че планира инвазия в Украйна, въпреки че струпа над 100 000 войници до границата на Украйна. Русия поиска от НАТО гаранции, че Украйна никога няма да бъде приета в Алианса. Искане, което беше отхвърлено. Самюъл Крани-Евънс каза, че „втората стъпка” на Русия може да включва разполагане на системи за противовъздушна отбрана, конвои с гориво и боеприпаси. „Има още стъпки, преди да се стигне до движение на руски войски на украинска земя. Може да видим (преди инвазията) кибератаки, бунтове и убийства в Украйна”, заяви той. По думите му Русия иска да покаже, че ако не бъдат приети исканията ѝ, тя има способността да атакува западните ценности.

Друг военен експерт – Матю Булег от Кралския институт за международни отношения (Чатъм Хаус), също смята, че руснаците все още не са готови да нахлуят в Украйна. „Сега имаме една от най-големите концентрации на сила в Европа след Втората световна война. Но все още ни липсват някои елементи по отношение на военната логистика, за да я направим напълно способна да поддържа бойни операции на техническо оперативно ниво. Русия вдигна залога толкова високо, че изглежда невероятно просто да отстъпи, освен ако не получи нещо в замяна”, каза той. „Ако им се наложи да преминат през война – какъвто и да е мащабът и размерът – за да постигнат своите политически стратегически цели, те ще го направят. Ако успеят да го избегнат, разбира се, че ще го направят, защото никой със здрав разум в Кремъл не би искал повече санкции”, посочи още той. Според анализаторите евентуални мащабни действия на Русия идват със значителни разходи по отношение на горивото и боеприпасите, както и в човешки животи.

Напрежението между САЩ и Русия заради струпването на руски войски по границата с Украйна се пренесе и в Съвета за сигурност на ООН. Русия не успя да предотврати определеното от нея като "провокативно" заседание на Съвета за сигурност на ООН за струпването на войските ѝ, което САЩ и други членки на съвета окачествиха като заплаха за международния мир и сигурност. "Заплахите за агресия по границата с Украйна са провокативни. Признаването на фактите на терен от наша страна не е провокативно", заяви пред 15-членния съвет постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд.
"Провокацията е от Русия, а не от нас или другите членки на съвета", каза тя. Томас-Грийнфилд обвини Русия, че е струпала над 100 000 войници по границата си с Украйна и в Беларус и че "подготвя нападателни действия срещу Украйна". Тя добави, че Вашингтон се е запознал с доказателства, че Москва възнамерява да разположи още 30 000 войници в началото на февруари. Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви, че "няма никакво доказателство" Москва да планира военни действия срещу Украйна и че Русия последователно е отхвърлила подобни твърдения.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: