Отидете към основна версия

3 978 49

Полицаи в САЩ са „екзекутирали” чернокож в дома му

  • джордж флойд-
  • минеаполис-
  • убийство-
  • чернокож-
  • полиция-
  • сащ-
  • джейкъб фрей-
  • заповед-
  • амир лок

Родителите на убития заявиха, че той е бил "екзекутиран"

Снимка: БГНЕС/ EPA

Кметът на Минеаполис наложи мораториум върху заповедите, позволяващи на полицията да влиза в имоти, без да известява за своето присъствие. Решението беше взето, след като по-рано тази седмица служители на реда влязоха в апартамент в града и убиха чернокож мъж, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Кметът Джейкъб Фрей каза, че мораториумът незабавно спира подобни заповеди и че той и ръководството на полицията ще работят заедно с експерти в САЩ за преглеждане и преработване на политиката за тези разпоредби. Родителите на убития Амир Лок заявиха вчера, че той е бил "екзекутиран", след като нахлуването на полицаите в дома му го е събудило от сън и той в уплахата си е посегнал към законно притежавано оръжие, за да се защити. Андре Лок и Карън Уелс казаха, че синът им е спазвал закона и не е имал криминално досие.

Родителите говориха на пресконференция, организирана от адвоката по граждански права Бен Кръмп, който каза, че семейството на Лок е "потресено от факта, че Амир е бил убит по този начин", и е отвратено от начина, по който е била проведена акцията на полицейските специални части в сряда сутринта. Според адвоката е шокиращо, че полицията в Минеаполис не се е поучила от случая с Бриона Тейлър, която беше убита при лошо изпълнена операция на органите на реда в дома ѝ в Луисвил през 2020 г. Този случай доведе до призиви за спиране на заповедите, позволяващи на полицията да влиза в имоти, без да известява за своето присъствие.

Полицията заяви, че Лок е насочил заредено оръжие към служителите на реда. Убийството предизвика възмущение в Минеаполис. Публикуван от органите на реда видеозапис от полицейска камера показа как полицай отваря със специален ключ вратата на апартамента и влиза, последван от още поне четирима служители на реда с униформи и защитни жилетки. След като отварят вратата, те няколко пъти изкрещяват "Полиция, заповед за претърсване!". Също така извикват "Ръцете!" и "Лягай на земята!". На записа се вижда как полицай рита диван, а Лок, който лежи, покрит със завивка, се раздвижва, държейки пистолет. Чуват се три изстрела и видеото спира.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.

Свързани новини