Last news in Fakti

5 Февруари, 2022 11:40 3 959 49

Полицаи в САЩ са „екзекутирали” чернокож в дома му

  • джордж флойд-
  • минеаполис-
  • убийство-
  • чернокож-
  • полиция-
  • сащ-
  • джейкъб фрей-
  • заповед-
  • амир лок

Родителите на убития заявиха, че той е бил "екзекутиран"

Полицаи в САЩ са „екзекутирали” чернокож в дома му - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кметът на Минеаполис наложи мораториум върху заповедите, позволяващи на полицията да влиза в имоти, без да известява за своето присъствие. Решението беше взето, след като по-рано тази седмица служители на реда влязоха в апартамент в града и убиха чернокож мъж, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Кметът Джейкъб Фрей каза, че мораториумът незабавно спира подобни заповеди и че той и ръководството на полицията ще работят заедно с експерти в САЩ за преглеждане и преработване на политиката за тези разпоредби. Родителите на убития Амир Лок заявиха вчера, че той е бил "екзекутиран", след като нахлуването на полицаите в дома му го е събудило от сън и той в уплахата си е посегнал към законно притежавано оръжие, за да се защити. Андре Лок и Карън Уелс казаха, че синът им е спазвал закона и не е имал криминално досие.

Родителите говориха на пресконференция, организирана от адвоката по граждански права Бен Кръмп, който каза, че семейството на Лок е "потресено от факта, че Амир е бил убит по този начин", и е отвратено от начина, по който е била проведена акцията на полицейските специални части в сряда сутринта. Според адвоката е шокиращо, че полицията в Минеаполис не се е поучила от случая с Бриона Тейлър, която беше убита при лошо изпълнена операция на органите на реда в дома ѝ в Луисвил през 2020 г. Този случай доведе до призиви за спиране на заповедите, позволяващи на полицията да влиза в имоти, без да известява за своето присъствие.

Полицията заяви, че Лок е насочил заредено оръжие към служителите на реда. Убийството предизвика възмущение в Минеаполис. Публикуван от органите на реда видеозапис от полицейска камера показа как полицай отваря със специален ключ вратата на апартамента и влиза, последван от още поне четирима служители на реда с униформи и защитни жилетки. След като отварят вратата, те няколко пъти изкрещяват "Полиция, заповед за претърсване!". Също така извикват "Ръцете!" и "Лягай на земята!". На записа се вижда как полицай рита диван, а Лок, който лежи, покрит със завивка, се раздвижва, държейки пистолет. Чуват се три изстрела и видеото спира.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Егати debiлите

    33 40 Отговор
    са тия.
    Влизат с взлом, човекът посяга да се защити със законно притежавано оръжие и тия го убиват.

    Коментиран от #6, #7, #22

  • 2 Архангел Михаил

    61 4 Отговор
    Без малко и у нас да стане белята в една работилница ! Тия се вживяват в някакви филми . Не живеят в реалния свят.
  • 3 Хъш

    47 9 Отговор
    Невинна овчица той, спи с пистолет в ръка. Не че е престъпление но буди редица въпроси. Всъщност е щял да бъде убит така и така просто в дугият случай щеше да е след като е стрелял/убил полицай.

    Коментиран от #8, #18, #21

  • 4 Абе не вярвам да са влезли

    54 9 Отговор
    Без да имат сериозни причини за това. Едва ли като почнат смяна почват да трошат врати подред, на произволен принцип и да тормозят хората. И кой нормален, живеещ с родителите си, спи със пистолет до главата, ако му е чиста работата.

    Коментиран от #9, #28

  • 5 МАРА

    41 14 Отговор
    ГОЛЯМАТА ДЕМОКРАЦИЯ..... ВСИЧКИ ПОЛИЦАИ В САЩ СА ЗАВИСИМИ ОТ НАРКОТИЦИ,А СЕ ОПРАВДАВАТ С НАПРЕЖЕНИЕТО . ТОВА ЛИ ИСКАТЕ ДА СТАНЕ И В ЕВРОПА????

    Коментиран от #24

  • 6 МОЯТ ДОМ Е МОЯТА КРЕПОСТ

    24 30 Отговор

    До коментар #1 от "Егати debiлите":

    НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА МИ ВЛИЗА В КЪЩАТА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИЕ ОБЛЯКАН С ДРЕХИТЕ НА СУПЕРМЕН И СЕ МИСЛИ ЗА СУПЕРМЕН!ДА ГО СЛЕДЯТ И АРЕСТУВАТ КАТО ИЗЛИЗА ОТ ДОМЪТ СИ ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ ЩЕ ТРУШИШ ВРАТИ ИМУЩЕСТВО И ЩЕ ВЛИЗАШ И ПЛАШИШ В СОБСТВЕНИЯ МИ ДОМ.

    Коментиран от #13

  • 7 Хъш

    34 9 Отговор

    До коментар #1 от "Егати debiлите":

    Не посяга, чети описанието, вече с пистолет в ръка. Секунда по късно имаш мъртъв полицай и черният пак е застрелян. Заключението е е дин убит по малко, правилен избор.

    Коментиран от #11, #16

  • 8 само питам

    54 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хъш":

    То и Баце така спи - с пистолет до главата. Трябва ли и него да го гръмнат ?

    Коментиран от #12, #23, #46

  • 9 Бе те и копейкаджиите

    7 36 Отговор

    До коментар #4 от "Абе не вярвам да са влезли":

    у нас са наркозависими. Особено тези във властта, а поразиите които правят са на държавно ниво с милиарди загуби за страната, но не променяме законите, за да ги спрем
  • 10 Пък в русия неудобните на милицията

    6 40 Отговор
    и властта ги разстрелват и невъоръжени. Тровят ги. Взривяват ги. Колят ги. Абе касапница. И нито един открит убиец.

    Коментиран от #14, #41

  • 11 кочияш на дилижанс

    21 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хъш":

    Ами то там такива са им традициине от време оно .Да спят с ботушите за да не им ги открадне някой и пистолет под възглавницата. Ами бръкнал е човека под възглавницата , ама не е стрелял .

    Коментиран от #25

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Емил

    9 19 Отговор

    До коментар #6 от "МОЯТ ДОМ Е МОЯТА КРЕПОСТ":

    Облякан? Какво значи тая дума? Да не си руснак?

    Коментиран от #36, #48

  • 14 щурчо

    34 4 Отговор

    До коментар #10 от "Пък в русия неудобните на милицията":

    Много Холивудски филми си гледал . Там все Руснаците виновни или пък Президента на Беларус !

    Коментиран от #17

  • 15 САТЪРА НА ХАНА

    20 11 Отговор
    ПЪРВО - ПОЛИЦАИТЕ ТЪРСЕХА СЪВСЕМ ДРУГ ЧОВЕК, .. ВТОРО - ОТВОРИХА ВРАТАТА С КЛЮЧ И ВЪОБЩЕ НЕ ВИКАХА " ПОЛИЦИЯ" , ТРЕТО - ЧОВЕКА СПЕШЕ ПОКРИТ С ОДЕАЛО ... И НА ТЕБ ДА РИ СКОЧАТ 6-7 ПОЛИЦАИ ДОКАТО СПИШ ... БЯХА НА 3 МВТРА ОТ ЛЕГЛОТО МУ КОИТО ОТКЕИХА ОФЪН ... И ПИДЛЕДНО - ПУСТОЛЕТА ЕЗАКОННО ЗАКУПЕН И ПРИТЕЖАВАН ... ДАЖЕ БЕЛИТЕ ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА ИРЪЖИЯ СЕ ВЪЗМУТИХА ОТ РАЗСТРЕЛА

    Коментиран от #34

  • 16 Значи влизат некви

    10 7 Отговор

    До коментар #7 от "Хъш":

    облечени като полицаи и ти кво правиш?
    Знаеш ли ги какви са?
    Нали на американските филми които постоянно гледаме там си държат значките или неква идентификация.
  • 17 Филми не гледам.

    5 23 Отговор

    До коментар #14 от "щурчо":

    Те са за малоумните. Чета новини. На 4 езика. Единият е руски. Изводът ми: Да сега те са виновни. В исторически план и Германците,
    и американците, и англичаните, и испанците, и мюсюлманите са били виновни за кланета, войни и окупация, НО...Сега са Синовни не руснаците, а лично Путин. Всички под него изпълняват и говорят каквото той каже, от страх за себе си и семействата си.

    Коментиран от #19

  • 18 Така де

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хъш":

    И Боко спи с пистолет.!?
  • 19 Аз се чудех кой е виновен

    26 2 Отговор

    До коментар #17 от "Филми не гледам.":

    а то било Путин.
    По-добре научи още четири езика, явно новините на тия които знаеш не са ти достатъчни.
  • 20 Aлфа Bълкът

    22 1 Отговор
    И като посегнал към оръжието си, какво трябвало да направят, да изчакат да застреля някой полицай ли?
    Вчера гледах как изкараха един гол негър от хотелската му стая в която бил с бяло 10г момиченце, което отвлича. Взима го буквално от ръцете на майка му пред дома им, но за щастие камерата на съседа заснема регистрационният му номер. И се чудех като видях всичко това, защо някой по дяволите не дръпна спусъка!
  • 21 плевен

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хъш":

    Какво значи "Не че е престъпление..."? По техните закони, когато застрашаваш живота на полицай, Е престъпление. Самият факт, че се мъчат да забранят това действие показва, че защитниците на престъпниците няма за какво да се хванат. А който не помни какво ставаше в Миниаполис преди година и половина, нека да порови в нета.
  • 22 Алфa Вълкът

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Егати debiлите":

    Имали са заповед за влизане, но не са длъжни да оповестят, че влизат! А не са влезли взлом! Законът им го позволява и затова сега налагат мораториум върху него.
  • 23 Хъш

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "само питам":

    Човек и добре да живее умира...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хъш

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "кочияш на дилижанс":

    Не стрелял защото ченгетата са били по бързи.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Кака Мара

    7 9 Отговор
    Защо така ми напомня за семейството от Лясковец. Само че там баретите сами се изпозастреляха.
  • 28 От чужбина

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Абе не вярвам да са влезли":

    Най-вероятно живее в такъв район, наоколо са само отрепки занимаващи се с незаконни неща. В такива квартали и манталитета им е такъв. При това положение за него е нормално да има пистолет за да може да се защити от нападатели. В случая той може да възприеме полицаите и за фалшиви, демек за обикновени бандити. Представи си някой циганин роден в махалата и израстнал там. Какъв ще му е манталитета? И дори да иска да се отдели от тази среда шансасовете му са малки.
  • 29 ха ха

    15 1 Отговор
    Ама, това е Минесота, ве! Не е САЩ... Там е друга губерния. Там надрусан до козирката, използва фалшива двайсетолевка и при ареста получава инфаркт. Ръгват на полицая 20 години, а наркоманът става герой. Там сомалийка мами имиграционните власти и се жени за брат си. За награда става депутат. На всичкото отгоре е дъщеря на отявлен сатрап в Сомалия, които се спасява в Минесота без да го хванат щатските власти. Ама, уточнявайте ги тези работи! Иначе, все едно да напишете в Европа екзекутираха бизнесмен, а той бил български... ;)
  • 30 От чужбина

    4 3 Отговор
    Не се знае къде точно е истината. Вероятно и полицаите са бързали да стрелят, но вероятно и онзи щом е посегнал към оръжието... Абе като в каубойски филм! Казват, че лежал, ама къде? На дивана или е вече съборен на пода? Ако е бил на дивана /леглото.../ със завивка и е посегнал към оръжието... вероятно полицая ще бъде оправдан. Ако е вдигнал ръцете си празни, без оръжие и е застрелян - тогава полицая си е виновен.

    Коментиран от #35

  • 31 s-block

    1 0 Отговор
    власта в сащ има голямо влиание от нарко картелите
  • 32 Преди да падне от власт

    2 1 Отговор
    Нали Борисов им каза на полицаите че Господ и да подслушват и влизат навсякъде! Та чак и министрите подслушваше
  • 33 другарят

    8 2 Отговор
    За миналата година във фашистка Америка по този начин, или по улиците са разстреляни близо 900 човека от американската полиция! По няколко хиляди всяка година загиват при неизяснени обстоятелства в следствените арести и затворите! Подобно нещо не се е правело дори при Хитлер в Германия! Да живеят демокрацията, правата на човека, свободата на словото, новите евро-атлантически "ценности" и тн...
  • 34 Стенли

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Хана до кой ,клас си ходил на училище , много неграмотно пишеш

    Коментиран от #44

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 поуиглот

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Емил":

    облякан според мен е облян, окъпан, тва е станало след като са го онодили ...

    Коментиран от #49

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 зона51

    2 1 Отговор
    При Тръмп цветнокожите направиха погром а сега? А този е 3-4 такъв сакътлък от как то Деменциев е на поста.

    Коментиран от #42

  • 41 Факти

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Пък в русия неудобните на милицията":

    В Русия там си е традиция своите да си се избиват,още от времето на сталин.Даже в България интелигенцията е била избита,и вместо интелигенция и култура и инавации,е имало селски събори гледане на домати и заплождане на селски крави.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Китаристът

    3 2 Отговор
    Малоумна работа честно казано. Може ли да се почука с отвори вратата се каже че полиция проверка хората да стана да излезнат па тогава сега какво ще се стрелят още човекът мръднал тъй го гръмнали не че го защитавам черния ама просто не се прави така. То в този случай май трябва да седиш парализиран за да не те гръмнат напомпаните полицайчета
  • 44 vagabond

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Стенли":

    Стенли а ти знаеш ли че и най-известните писатели имат редактори та те им оформят текста граматически правилно а ти си седнал да търсиш правопис от обикновен човек пишещ на телефона си докато пуши цигара в почивката.
  • 45 ССС

    5 1 Отговор
    Това е най расистката държава и Смахнатите им полицаи са толкова некадърни че не могаст спящ човек да обезвредят. И продажните медии само си мълчат за геноцида
  • 46 БАЦЕ ЕООД

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "само питам":

    да,трябва
  • 47 ККК

    0 0 Отговор
    БРАВО !
  • 48 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Емил":

    Такъв е говора на българите живеещи в Украйна. "чуляк"- човек и така нататък...
  • 49 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "поуиглот":

    Облечен...