Отидете към основна версия

5 358 34

Путин към Шолц: Газопроводът "Северен поток 2" ще засили енергийната сигурност в Европа

  • владимир путин-
  • олаф шолц-
  • газ-
  • северен поток 2

Стопанинът на Кремъл каза още, че Русия е готова да продължи диалога със Запада по отношение на ракетите и по други въпроси на сигурността

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин посочи във вторник след срещата си в Москва с германския канцлер Олаф Шолц, че газопроводът "Северен поток 2", който очаква регулаторно разрешение, е чисто търговски проект, който ще засили енергийната сигурност на Европа.

Путин също така повтори, че Русия е готова да продължи износа на газ за Европа през Украйна след 2024 г., когато изтече сегашното споразумение за транзит.

Той отбеляза, че "Северен поток 2" е технически готов да започне доставката на газ, като добави, че страната му ще продължи да доставя на Германия газ на дългосрочни цени.

Коментирайки въпроса за сертифицирането на газопровода "Северен поток 2", Шолц подчерта, че "ние сме ангажирани да осигурим" транзита на газ през Украйна.

Путин посочи, че Русия и Германия са "в много близки отношения" и определи диалога си с немския канцлер Шолц като "много полезен и смислен". Според него Шолц е настроен да продължи да развива взаимноизгодното и прагматично сътрудничество между Германия и Русия.

След края на разговорите си с немския канцлер Шолц, Путин също така каза, че Русия е готова да продължи диалога със Запада по отношение на ракетите и по други въпроси на сигурността.

"Ние не искаме война в Европа и затова правим предложения за сигурност", отбеляза руският президент.

От своя страна германският канцлер Олаф Шолц приветства изтеглянето на някои руски военни части, намиращи се в близост до Украйна, добавяйки, че дипломатическите възможности за избягване на войната не са изчерпани.

"Дипломатическите възможности далеч не са изчерпани", каза Шолц на пресконференцията с руския президент Путин. "Това, което чуваме сега, че някои войски са били изтеглени, е добър знак, надяваме се, че ще последват още“, каза той.

"Трябва да е възможно да се намери решение. Колкото и трудна и сериозна да изглежда ситуацията, аз отказвам да я определя като безнадеждна", каза той.

"Спешно е необходима деескалация", посочи той и добави: "Путин и аз сме съгласни, че Нормандският формат е важен за решаването на конфликта".

Според германския канцлер "траен мир" в Европа е възможен само с участието на Русия.

Той също така подчерта, че разширяването на изток на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) в момента "не е на дневен ред".

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания