Отидете към основна версия

6 384 54

Какво видя Западът след обявеното от Русия изтегляне на сили от граничните региони с Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • крим-
  • владимир путин

Сателитни снимки на базираната в Съединените щати компания "Максар" от неделя и понеделник показват значителна военна активност на руските сили на няколко локации в близост до Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

След като Русия обяви, че изтегля част от силите си край украинската граница към постоянните им бази, а говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков потвърди, че контингентите от Южния и Западния военен окръг вече са започнали товарене за транспортиране и ще се върнат в постоянните си пунктове на дислокация в следващите дни, НАТО заяви, че обявеното от Русия частично оттегляне на войски от границата с Украйна е причина за "умерен оптимизъм", но западното разузнаване не вижда доказателства за деескалация.

Разпространени от руското военно министерство кадри показват как танкове са товарени на влакове, но западни военни анализатори твърдят, че има нужда от още доказателства и е твърде рано да се говори за мащаба на каквато и да е деескалация, а преди започващата утре двудневна среща на военните министри на НАТО генералният секретар Йенс Столтенберг заяви:

„Понякога виждаме, че те се придвижват на позиции и то заедно с войски в бойна готовност и голямо по размери тежко оборудване. А понякога руснаците преместват голяма част от войските си, но оставят оборудването, след което отново могат да ги върнат обратно. Така че придвижването на силите не е истинска деескалация“.

Украйна, Германия, Франция и Великобритания реагираха единодушно, че е нужно доказателство. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви:

„Непрекъснато чуваме различни изявления от Руската федерация и имаме правило - вярваме не на това, което чуваме, а на това, което виждаме. Ако видим изтегляне на сили, тогава ще повярваме в деескалацията.“

В интервю за БНР украинският посланик в България Виталий Москаленко обясни:

„Руските войски, които се намират по периметъра на Украйна продължават да се увеличават - и на територията на Беларус, така и на руските територии, и в окупирания Крим, в окупирания Донбас и в акваторията на Черно, Азовско море и Керченския проток“.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че се отваря дипломатически прозорец, но за започване на същински преговори:

„Това означава изтегляне на батальонни тактически групи от потенциалната арена на конфликт, а не изграждане на полеви болници на границата с Беларус и Украйна. Тогава ще означава, че заплаха е приключила и започват преговорите.“

Сателитни снимки на базираната в Съединените щати компания „Максар“ от неделя и понеделник показват значителна военна активност на руските сили на няколко локации в близост до Украйна. От тях се вижда мащабно разполагане на военнослужещи, бойни хеликоптери и изтребители.

Същевременно Москва обяви, че планира военноморски учения в източното Средиземноморие, а в Сирия бяха разположени руски изтребители МиГ-31К с хиперзвукови ракети „Кинжал“ и бомбардировачи Ту-22М3.

По-рано чуждестранни медии съобщиха, че руското учение в източното Средиземноморие ще се наблюдава от самолетоносачи на НАТО, в това число американският самолетоносач „Хари Труман“, френският „Шарл дьо Гол“ и „Конте ди Кавур“ от италианския флот.

Руската армия обяви планове за учения и в Баренцово море.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: