Last news in Fakti

15 Февруари, 2022 23:11 6 368 54

Какво видя Западът след обявеното от Русия изтегляне на сили от граничните региони с Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • крим-
  • владимир путин

Сателитни снимки на базираната в Съединените щати компания "Максар" от неделя и понеделник показват значителна военна активност на руските сили на няколко локации в близост до Украйна

Какво видя Западът след обявеното от Русия изтегляне на сили от граничните региони с Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След като Русия обяви, че изтегля част от силите си край украинската граница към постоянните им бази, а говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков потвърди, че контингентите от Южния и Западния военен окръг вече са започнали товарене за транспортиране и ще се върнат в постоянните си пунктове на дислокация в следващите дни, НАТО заяви, че обявеното от Русия частично оттегляне на войски от границата с Украйна е причина за "умерен оптимизъм", но западното разузнаване не вижда доказателства за деескалация.

Разпространени от руското военно министерство кадри показват как танкове са товарени на влакове, но западни военни анализатори твърдят, че има нужда от още доказателства и е твърде рано да се говори за мащаба на каквато и да е деескалация, а преди започващата утре двудневна среща на военните министри на НАТО генералният секретар Йенс Столтенберг заяви:

„Понякога виждаме, че те се придвижват на позиции и то заедно с войски в бойна готовност и голямо по размери тежко оборудване. А понякога руснаците преместват голяма част от войските си, но оставят оборудването, след което отново могат да ги върнат обратно. Така че придвижването на силите не е истинска деескалация“.

Украйна, Германия, Франция и Великобритания реагираха единодушно, че е нужно доказателство. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви:

„Непрекъснато чуваме различни изявления от Руската федерация и имаме правило - вярваме не на това, което чуваме, а на това, което виждаме. Ако видим изтегляне на сили, тогава ще повярваме в деескалацията.“

В интервю за БНР украинският посланик в България Виталий Москаленко обясни:

„Руските войски, които се намират по периметъра на Украйна продължават да се увеличават - и на територията на Беларус, така и на руските територии, и в окупирания Крим, в окупирания Донбас и в акваторията на Черно, Азовско море и Керченския проток“.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че се отваря дипломатически прозорец, но за започване на същински преговори:

„Това означава изтегляне на батальонни тактически групи от потенциалната арена на конфликт, а не изграждане на полеви болници на границата с Беларус и Украйна. Тогава ще означава, че заплаха е приключила и започват преговорите.“

Сателитни снимки на базираната в Съединените щати компания „Максар“ от неделя и понеделник показват значителна военна активност на руските сили на няколко локации в близост до Украйна. От тях се вижда мащабно разполагане на военнослужещи, бойни хеликоптери и изтребители.

Същевременно Москва обяви, че планира военноморски учения в източното Средиземноморие, а в Сирия бяха разположени руски изтребители МиГ-31К с хиперзвукови ракети „Кинжал“ и бомбардировачи Ту-22М3.

По-рано чуждестранни медии съобщиха, че руското учение в източното Средиземноморие ще се наблюдава от самолетоносачи на НАТО, в това число американският самолетоносач „Хари Труман“, френският „Шарл дьо Гол“ и „Конте ди Кавур“ от италианския флот.

Руската армия обяви планове за учения и в Баренцово море.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    62 16 Отговор
    Изтегляме се в Киев и Лвов.

    Коментиран от #29, #32

  • 2 кво да види

    28 5 Отговор
    купчинка дето uзcpа по темата .
  • 3 Иванушка

    47 12 Отговор
    Остават броени минути до сакралния 16-ти, след малко Светът и Украйна вече няма да са същите )))

    Коментиран от #17, #23, #28

  • 4 Влади

    62 7 Отговор
    Бай Пън каза .че е сигурен Русия напада Окрайна миналия ден
  • 5 БПФ

    80 10 Отговор
    Столтенберг по-добре да си затваря миризливата морда, щото руснаците бързо може да се върнат, ако гeй-западът изнаглее. Тоя какво иска - руската армия да се изтегли направо в Чукотка ли - или директно да се разформирова? А това, че "Хари Труман" щял да наблюдава руското учение в Средиземно море - няма лошо. Тъкмо ако стане неочакван конфликт, руснаците ще могат да проверят на практика дали един "Кинжал" може да потопи самолетоносач. За масиран удар от 3-4 ракети спор няма, ама с една дали ще могат?
  • 6 Info

    12 25 Отговор
    По време на съвместно интервю с финландския си колега в Хелзинки Пека Хаависто, гръцкият външен министър Никос Дендиас каза, че гръцкото правителство ще застане до своите партньори от ЕС и НАТО, като зачита напълно принципите на солидарността. В светлината на предизвикателствата пред международното право и основания на правила международен ред Никос Дендиас също информира финландския външен министър за ситуацията в Източното Средиземноморие и ескалацията на турската реторика. „Трябва да кажа, че в този критичен момент за солидарността и сплотеността на Западния алианс, в момент, когато тази солидарност трябва да бъде демонстрирана във всичките си форми, е много странно, че Турция, член на НАТО и съюзник, реши да стартира поредица от провокативни и незаконни действия срещу друга държава-членка, Гърция“. По-конкретно, той определи като напълно неприемливи неотдавнашните изявления на турски официални лица, които поставят под въпрос гръцкия суверенитет на островите в Егейско море. „Това не е просто неприемливо за нас. Те бяха отхвърлени от ЕС, от Държавния департамент на САЩ, от британското външно министерство и др.“ Той също така повтори, че Гърция винаги се стреми към конструктивен диалог с Турция, но диалог, основан на международното право и международното морско право.

    Коментиран от #35

  • 7 Майна

    22 13 Отговор
    Ако Путин не нахлуе – защото може да получи това, което иска, без да го прави – Байдън може да твърди това като голяма победа. Той щеше да бъде човекът, който се изправи срещу Путин и го накара да се отдръпне от тоталната война.

    Ако Путин все пак нахлуе – подтикнат към това, може би от непрестанния натиск на истаблишментите – Байдън започва да злорадства, че е бил прав за Путин, а Русия изглежда като побойник на света, което прави значително по-трудно за китайския Си да застане на страната на Путин

    По-специално, Джен Псаки каза, че Байдън няма да обяви никаква нова политика по отношение на Украйна в днешните си изказвания.

    Коментиран от #36

  • 8 Hoho Boho

    56 6 Отговор
    Две години фармацевтичната мафията печелеше от хората по света...
    Сега и военната мафия иска да спечели някой лев...
  • 9 Майна

    90 11 Отговор
    Путин показа че е изключително ВЛАДЕЕЩ СЕ, ИНТЕЛИГЕНТЕН , НЕДОСТИЖИМ В МОМЕНТА ПОЛИТИК , КОЙТО ДОРИ Е КЛАСА НАД ДРУГИТЕ И ТОВА ,ЧЕ ГИ НАРИЧА ДОРИ ,,ПАРТНЬОРИ,, ГОВОРИ ЗА ТОВА. ТОВА ГОВОРИ ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНОСТ..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Това още нищо не е...!

    54 12 Отговор
    Сега китайците са ангажирани с олимпиадата...!НО!Мине ли тя,очаквайте съвместни военни учения на Русия с Китай...!А скоро и военен съюз между тях...!Бай-Издън още от сега да стяга няколко кашона с памперси...
  • 12 Монгола

    67 9 Отговор
    Виждате със сателит само това което руснаците искат да ви покажат!

    Коментиран от #30

  • 13 набора

    46 5 Отговор
    Абе, той набора бай дън не уточни покое време на 16-ти ще започне атаката, ама още половин час и викам да почват. Само да няма оправдания, че на 16-ти Февруари е казал, ама не помни коя година?
  • 14 Лавренти

    57 4 Отговор
    Е как не видяха с сателита краварите , че талибани ги обградиха в Кабул?
  • 15 путинофила не е русофил

    9 51 Отговор
    голямо разочарование на путинофилите
  • 16 говнефил е соросоид

    37 3 Отговор
    100 % чиста проба.
  • 17 ЦРУ

    63 3 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка":

    Бай Дън искаше да каже, че Русия ще нападне Украйна, когото пристигат българските F 16, но се обърка и каза Февруари 16.
  • 18 Биби Кинг

    8 39 Отговор
    Оризите си искат далечниа изток! Кольегата Тупин за сега одлага връштаньето с ефтина гас,ма това че е до време,после Сибир че пожлътнее за един път! Очете мандаринцки пемберуги рослямски!
  • 19 другарят

    52 5 Отговор
    Западните бандити, кога ще започнат да се изтеглят от Украйна?
  • 20 Анонимник

    32 6 Отговор
    "Украйна, Германия, Франция и Великобритания реагираха единодушно, че е нужно доказателство. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. заяви:

    „Непрекъснато чуваме различни изявления..."


    Значи Байчо Памперса като пищи за неминуема инвазия от Юни/Юли стига едно "Вервайте ми" (поне съдейки по поредните изказвания и на Зеленски и на кабинета му, които пак се изпуснаха за липсата на конкретни доказателства за какво да е), пък доказателства ще искат от Русия или който и да е друг? Жалко само, че същите тези страни не показаха същият стандарт като Буш Младши и компания решиха да добутат Садамчо или когато Обама, Хилъри и ко решиха да подпалят каквото могат в северна Африка и Близкият Изток.
    Хах, тъкмо да постна и пак някой е забравил да смени плочата на Байдън
    "Ukraine crisis: Russian attack still a possibility - Biden" (БиБиСи)
    Руската атака е все още възможна.
    Толкова ли са им лоши показателите на Фед-а, че още да квичат за инвазии (които проклетите руснаци/Путин все нещо не искат да започват)!?
  • 21 Сивата чапла

    24 3 Отговор
    Една крачка назад за засилване и две крачки напред.
  • 22 Васик Атанасова

    6 34 Отговор
    Кво да видят очаква се нападение на 16 ти
    Току що чух Зеленски
    Слава Украину нека Бог да е с тях !
  • 23 Васик Атанасова

    28 2 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка":

    Само психично болен може да се радва на война !
    Това. Не е компютърна игра !
  • 24 Марков

    44 5 Отговор
    Интересно! Говори се само за руски войски, руска ескалация на напрежение и т.н. А за наличните сто хиляди украински войника с тежко и леко въоръжение - нито дума. Не е нормално това. Русия прави първата стъпка. И ако Украйна пусне войската си или батальоните на бандеровци в републиките, наличните там около 30000 въоръжени мъже трябва да издържат 5-6 часа, докато се върнат руските войни и тогава няма да има прошка.

    Коментиран от #27, #31

  • 25 бай дрън

    20 3 Отговор
    айде 16 е взех пуканките и сядам пред телевизора да гледам
  • 26 Старчока

    5 2 Отговор
    Св ще каже след 16 ти, че да познае нещо и той
  • 27 Анонимник

    20 2 Отговор

    До коментар #24 от "Марков":

    Да де, ама не са 100 хиляди, а доста повече, защото Укранците обявиха мобилизация, която доста им осакатява и без това куцащата иконhttps://fakti.bg/world/653594-kakvo-vida-zapadat-sled-obavenoto-ot-rusia-izteglane-na-sili-ot-granichnite-regioni-s-ukrainaомика. Жалко само, че настоящата администрация групово е пропуснала ключовият момент от "Да разлаем кучетат" в избирането на фиктивен враг и вместо да подберат някоя Албания или Гвиана за отвличане на вниманието на американският народ решиха да се заиграят с две ядрени сили Русия (около Украйна) и Китай (около островите, които си построиха в Южно-китайско море... и търговският дефицит)
    До №23 - нали осъзнаваш, че №3 иронизира поредната дата, която американците тиражираха (без грам доказателства) за начало на инвазията? Също толкова "твърда" както "до дни" (което върви от Юли 21ва), до края на Януари 22ра, Точно след Нова Година, Преди края на Декември (21ва), на Коледа (21ва)..............
  • 28 НАТО

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка":

    вече сме 16-ти, ко стана?
  • 29 НАТО 1997

    28 7 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    НАТО ВЪВ ФОРМАТА ОТ 1997 БЪЛГАРИЯ НЕЗАКОННО Е В НАТО СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ВСИЧКИ ВИЕ ФАШИСТИ!
  • 30 Коко Н

    5 15 Отговор

    До коментар #12 от "Монгола":

    Съветските картонени танкове са много фотогенични,но знае се за тях.
  • 31 123

    15 3 Отговор

    До коментар #24 от "Марков":

    В 4 страни в източна европа има по 1000 войника от НАТО, в България има 150 войника от НАТО общо 4150. Русия има 130 000 хилядна армия на 15км до 100 км от Украинската Граница като НАТО няма задължение за сигурноста на Украйна.

    Коментиран от #37

  • 32 кнаус 485

    32 3 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Не знам за Киев и Лвов,но мисля ,че шахматиста ги прави разногледи....ще демонстрира силата ,която е има и дано да не стане сакътлък с наблюдателите....на пресконференцията с германеца шахматиста каза,че работи по план,явно е с ходове преди пуделите....ще ми бъде интересно да видя коментарите на Джо и пуделите тия дни...
  • 33 Хмм

    3 1 Отговор
    Лъжем ръсни кът !
  • 34 НКВД

    32 4 Отговор
    Анатоли,ако не си страхливец ще поместиш и Руската гледна точка а не само Укрофашистката?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 а особено

    30 2 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    важно и значимо е това, което казва Дж.Псаки, която както обикновено не казва нищо. До къде стигна светът!? В цялата разразила се истерия се видя отчетливо едно нещо, което по друг повод промълви един наш професор: "Боже, какви нищожества ни управляват!".
  • 37 оня с коня

    5 12 Отговор

    До коментар #31 от "123":

    хубо смяташ Гостите от други държави които по принцип са Обслужващ персонал на Специалната техника с която пристигат,ама забравяш да прибавиш и НАЦИОНАЛНИТЕ АРМИИ на Държавите в които са пристигнали!
  • 38 Примати

    7 23 Отговор
    Не е истина че рублата се стабилизира. Гони 88 за евро. Няма измъкване от кашата. Или деескалация и дипломация или ескалация и санкции… суров избор. Кошмар за Путин. Ако не нападне Украйна нейната армия има потенциал да стане една от най - силните в света. Ако сега нападне тя и в момента може да нанесе неприемливи щети на руската
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 0 Отговор
    ТРЯБВА да има МИР МИР МИР
  • 41 Who you bol

    17 4 Отговор
    Всички знаят че ще има война само Русия и Украйна не знаят 😁
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Блаженни са ..........

    14 2 Отговор
    Това са долни дезинформации , и манипулации . Асен Агов каза - Русия няма да нападне Украйна , защото ще има много тежки последствия , и голям брой неприемливи руски жертви . Аз вярвам само и единствено на него . Каквото е рекъл това е станало . Изобщо български политик , каквото е рекъл , и обещал точно това е ставало. Преди много години на Желю Желев като президент , му дават доклад за рязкото падане на раждаемостта в България . И той отвръща - Спокойно , сега като върнем земята на хората , всички ще се върнат на село да я обработват . ще започнат да правят по много деца , само чакайте да видите . Каква точна прогноза само , сякаш е гледал в бъдещето . Как после да не им вярваш.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Въпрос

    9 2 Отговор

    До коментар #46 от "КАТУН С РАКЕТИ":

    Ти що не отидеш в Украйна, точно сега е момента да обереш всички лаври от победата. Може да те повишат до Комодор - посмъртно.

    Коментиран от #48

  • 48 Малко шоросче

    6 3 Отговор

    До коментар #47 от "Въпрос":

    Те другите се изнизаха по тарлъци, аз шапшала ко да праа там?
  • 49 БОРУНА ЛОМ

    1 0 Отговор
    ОГИН ДРУЖЕ И СЛУЖБА НЕ ОСТАНА
  • 50 Кривоглед

    7 1 Отговор
    Снимките от други сателити грешни ли са, че само снимките на продавач на оръжия са верни.
  • 51 Гай Турий

    3 0 Отговор
    Въпросът е кога ще има аналогично отстъпление на укрански ВС от опасната близост с Донбас? Това кой от НАТО и запада ще го отбележи като необходима мярка за деескалация?
  • 52 big

    8 0 Отговор
    Докато в Украйна има струпване на войски по границата с Русия и републиките, руската армия няма да се изтегли напълно! Да не забравяме, че в източния им военен окръг бяха сформирани нови военни подразделения, същото стана и в южния. С други думи, военния им потенциал не е намалял! Тези дни в Сирия започва едно показно за НАТО учение с използване на хиперзвуковото им оръжие от самолети МИГ-31К и ТУ-22М3, където кинжалите са с далекобойност над 2000 км. Ясно е, че целите им най-вероятно няма да бъдат в Сирия, просто едно показно за еврогейските политици и охлаждане на горещите им русофобски глави! От Калининград, където скоро разположиха такива самолети и ракети, цялата европейска военна инфраструктура са под удар!
  • 53 бай Дън

    4 0 Отговор
    Настоявам за пълно изтегляне на руските войски! Значи, тези във Воронежка област да се изтеглат до Владивосток. От Владивосток да се махат във Воронежка област, ааа!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: