Отидете към основна версия

6 894 120

Русия изгуби статута на свръхсила

  • русия-
  • свръхсила-
  • сащ-
  • нато-
  • сигурност-
  • европа-
  • владимир путин

В Мюнхен стартира поредната конференция по сигурността, но за пръв път от 20 години без руска делегация

Снимка: БГНЕС/ EPA

Москва настоява, че САЩ пренебрегват принципни за нея положения от подготвения руски проектодоговор с Вашингтон по исканите от федерацията гаранции за сигурност. Това пише "Росийская газета" по повод руския отговор на американските насрещни предложения, предаден вчера на посланика на САЩ в страната Джон Съливан, предаде БТА.

Русия искаше по-специално гаранции, че Украйна и Грузия няма да бъдат приети в НАТО, напомня печатът. Москва обаче намира в американските предложения и позитивни моменти като перспективата за по-нататъшни преговори по ракетите със среден и малък обсег, посочва "Росийская газета".

Тези позитивни моменти "явно не са от първостепенно значение (. . .), докато няма напредък по политическата част" от руските искания, а Русия няма намерение да отстъпи, заявява пред вестника политологът Фьодор Лукянов. "Военно-техническият отговор", обещан от Москва, според него може би означава разполагане на руски оръжия и засилване на военната дейност в Черно и Балтийско море, но съвсем не е задължително да засяга Украйна.

В Мюнхен стартира поредната конференция по сигурността, но за пръв път от двайсет години без официална руска делегация. Така Москва реши да демонстрира отношението си към все по-многобройните обвинения, че посяга на Украйна, пише "Известия" по повод опасенията на Запада, че руските войски, струпани по украинската граница, може да нахлуят в съседната страна.

Според предварителния доклад за форума Русия внася допълнителна нестабилност в света с исканията си за сигурност от НАТО и САЩ - "дипломатически ултиматум с неизпълними условия", също и с "дрънкането на оръжия по границата с Украйна". Причина са фантомните болки на Москва, изгубила статута на свръхсила, и желанието ѝ да включи в сферата си на влияние постсъветските държави, най-вече Украйна, обобщава "Известия" мнение на авторите.

По молба на Украйна ОССЕ свиква днес специално заседание във връзка с "изключителната военна активност" край границите на страната, пише "Независимая газета". Нови тревоги породи вчера съобщение на Украйна за рязко активизиране на огъня в сепаратистки Донбас; Киев насочва всички претенции към Русия, но руска делегация няма да участва в консултациите на ОССЕ, добавя изданието.

Украинският конфликт може да прерасне в "европейски въпрос. Там, накрая, се очертава европейска война", затова Русия "води кризисна дипломация (. . .) - многопрофилно убеждаване с елементи на стратегическо сплашване", коментира преговорите на Москва със Запада историкът Сергей Станкевич пред "Комсомолская правда".

Русия "започна полека да пълзи назад от украинската граница" и се налага усещането, че няма да нападне без причина. Пиесата обаче не е изиграна докрай, скоро отвсякъде ще потекат новини за нахлуване на Украйна в Донбас - второ действие, написано "по западните шаблони", прогнозира "Московский комсомолец". Кремъл вече заяви вчера, че по границата е струпан огромен "ударен потенциал" на украинските въоръжени сили и ситуацията в Донбас "може да пламне" всеки момент, добавя всекидневникът.

Украинският президент Володимир Зеленски отправи към лидерите на западните страни молба да предоставят на Киев същите гаранции за сигурност като на членките на Северноатлантическия алианс. Но даде да се разбере, че не храни илюзии за готовността на САЩ и Европа да бранят суверенитета на страната му с оръжие в ръце, пише "Труд".

Зеленски заявил пред изданието "РБК-Украина", че би желал Русия и САЩ да подпишат глобален документ, който да гарантира сигурност на Украйна. Но световните сили "все пак са прагматични. Нали разбираме, никой няма да умира заради нас", добавил той.

"Живеем в света на тайната дипломация. Назряла е мащабна геополитическа нова подялба на сфери на влияние между свръхсилите. Процесът вече тече - подмолно. Страхувам се, че Украйна не участва в него. Тя най-вероятно е поставена на политическата авансцена като примамка или лъжлива мишена", разсъждава пред "Свободная преса" анализаторът Вадим Чижов.

Западът цели да разруши военно-политическия договор между Китай и Русия, за да не може например руски хиперзвукови оръжия да се произвеждат на китайския промишлен конвейер. За НАТО е жизненоважно да не допусне съюз между Русия и КНР. Защото натовците наистина са изостанали в сферата на хиперзвуковите оръжия. Но интересите на Украйна не са жизненоважни за тях. За САЩ и Европа Украйна е стока, която могат да продадат на Русия срещу отстъпки в сферата, която ги интересува. Тоест срещу гаранции, че Русия "ще се отчужди" от Китай, обяснява Чижов.

Същевременно "НАТО е на аванта от Украйна", констатира той. "Пробутаха на украинците, уж като "бащинска грижа", сума ти разни оръжия, готови за бракуване, с изтекъл срок на съхранение. Дори бивши съветски пушкала. Не безплатно, естествено, а на кредит срещу лихви", добавя руският експерт.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания