Отидете към основна версия

3 480 34

ЕС: В Беларус има брутални репресии срещу всички групи на обществото

  • беларус-
  • жозеп борел-
  • ес-
  • александър лукашенко-
  • репресии-
  • референдум-
  • ядрено оръжие

ЕС продължава силната си подкрепа за независим, суверенен и демократичен Беларус

Снимка: БГНЕС/ EPA

Изявление на върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел относно конституционния референдум в Беларус:

Днес беларуският режим организира конституционен референдум в атмосфера на широко разпространени нарушения на човешките права и брутални репресии срещу всички групи на беларуското общество. Понастоящем има над 1070 политически затворници. Пространството за истински обществен дебат е напълно затворено и широко се използва умишлена дезинформация. Освен това огромен брой беларуски граждани бяха принудени да напуснат страната.

Това не са условията за демократичен процес за конституционни реформи. Освен това станахме свидетели на мащабни измами по време на последните президентски избори и нищо не сочи за подобрения в избирателната система.

Както се посочва в междинния доклад на Венецианската комисия, предложените промени в конституцията предоставят на Лукашенко допълнителни инструменти за по-нататъшно консолидиране на властта му.

Освен това заличаването неядрения статут на Беларус, което се посочваше в член 18 на беларуската конституция, е друг тревожен елемент. ЕС категорично осъжда участието на Беларус в продължаващата агресия срещу Украйна и ще насочи действията си към онези лица в Беларус, които сътрудничат на руската военна агресия срещу Украйна.

ЕС продължава силната си подкрепа за независим, суверенен и демократичен Беларус, основан на зачитането на основните свободи и принципите на правовата държава.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 40 гласа.

Свързани новини

  • Лукашенко се страхува да изпрати войски в Украйна

    Беларуският диктатор Александър Лукашенко се страхува да изпрати беларуски войски в Украйна, защото те ще бъдат подчинени на руските военнопрестъпници ...
    06.07.2022
    6 380
    87
  • Масови арести в Беларус

    Около 800 души бяха арестувани в Беларус, след като в страната бяха обявени резултатите от референдум, с който тя се отказва от статута си на неядрена ...
    28.02.2022
    4 455
    19
Новини по държави: