Отидете към основна версия

4 106 16

Повишават минималната заплата във Венецуела 18 пъти

  • венецуела-
  • николас мадуро-
  • заплата

Това обяви Николас Мадуро

Снимка: БГНЕС/EPA

Държавният глава на Венецуела Николас Мадуро обяви 18-кратно повишение на минималната заплата в страната, съобщи Блумбърг.

Минималната заплата в страната след повишението достига 126 боливара или 18 долара. Това я обвързва със стойността на половин петро или правителствената криптовалута.

„Предложихте да определим основната минимална заплата на работниците на половин петро. Това е одобрено. Решението тласка всички ставки на заплатите нагоре. Парите за повишението ще се генерират от спестяваните с месеци данъчни приходи“, обяви Мадуро.

Възложил е на вицепрезидента Делси Родригес да проведе разговори с частните работодатели, за да може повишението да се въведе още през този месец. Повишението се отнася и за пенсионерите, които имат социално осигуряване.

Икономиката на Венецуела се стабилизира през миналата година. Това стана благодарение на решението на Мадуро да доларизира икономиката, за да облекчи ограниченията върху частната сфера и да съхрани контрол над заплатите на частните служители.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини