Отидете към основна версия

6 281 26

На украино-полската граница: Кулеба показа пред Блинкън разочароването си от НАТО

  • антъни блинкън-
  • дмитро кулеба-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • нато

САЩ призоваха американските граждани да напуснат Русия незабавно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ призоваха американските граждани да напуснат Русия незабавно, предаде NOVA,позовавайки се на ДПА.

"Гражданите на САЩ трябва незабавно да тръгнат от Русия", се казва в съобщение в сайта на американския Държавен департамент.

"Не пътувайте до Русия заради непровокираната и неоправдана атака на руските въоръжени сили в Украйна", се допълва в текста.

В него се подчертава и, че посолството на САЩ има ограничена способност да помага на американски граждани в Русия.

Американските граждани ще трябва сами да уредят напускането си на Русия и да се обърнат за помощ от американските власти в друга страна, ако имат нужда от такава, се казва още в текста. В него се предупреждава и, че има възможност за тормоз в Русия на чужденци, в това число и посредством разпоредби, специално насочени срещу чужди граждани.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън вчера се срещна с украинския външен министър Дмитро Кулеба на границата между Украйна и Полша, предадоха световните агенции. Срещата е израз на подкрепа от страна на САЩ към Украйна в десетия ден от руската инвазия в тази страна.

"Надявам се, че украинският народ ще може да види в това една ясна демонстрация, че ние имаме приятели, които буквално са застанали до нас", заяви Кулеба след срещата с Блинкън на граничния пропускателен пункт "Корчова-Краковец".

По време на срещата Кулеба е заявил на Блинкън, че неговата страна има нужда от изтребители и от системи за противовъздушна отбрана и е определил като знак на слабост отказа на НАТО да обособи зона забранена за полети над Украйна.

"За никого не е тайна, че нашето най-силно искане касае изтребителите, щурмовите самолети и системите за противовъздушна отбрана", е казал Кулеба на Блинкън.

Митинги в подкрепа на Украйна бяха планирани за този уикенд в много европейски столици, на десетия ден от руската инвазия. Десетки хиляди дефилираха в Цюрих, Швейцария, и още няколкостотин в Лондон.

Над 16 000 протестираха в Париж между площада на Република и плащада „Бастилията“ , скандирайки „Путин, ние не искаме твоята война“. Около 41 600 души са участвали в 119 демонстрации в цяла Франция, съобщи Министерството на вътрешните работи. Пет седмици преди първия тур на президентските избори, двама кандидати за Елисейския дворец, екологът Яник Жадо (EELV) и социалистката Ан Идалго (PS), се присъединиха към шествието в Париж.

„Ще бъдем там всеки уикенд, в Париж или другаде, докато Путин не си тръгне, не изтегли танковете си“, каза Алин льо Бейл-Кремер, член на Stand With Ukraine, пред АФП.

В Лион няколкостотин души се събраха на площад Белкур, за да изразят подкрепата си за президента Володимир Зеленски и украинския народ.

Миналия уикенд стотици хиляди хора демонстрираха в Европа в подкрепа на Украйна: най-малко 100 000 в Берлин, 70 000 в Прага, 40 000 в Мадрид.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 38 гласа.

Свързани новини

  • 11 000 руски войници са убити за 11 дни

    Пълномащабната война, която започна Русия в Украйна, навлезе в 11-ия си ден. Украинските власти съобщиха, че от началото на войната 11 000 руски войни ...
    06.03.2022
    7 450
    140
Новини по държави: