Тема: Украйна

6 Март, 2022 06:38 6 217 26

На украино-полската граница: Кулеба показа пред Блинкън разочароването си от НАТО

  • антъни блинкън-
  • дмитро кулеба-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • нато

САЩ призоваха американските граждани да напуснат Русия незабавно

На украино-полската граница: Кулеба показа пред Блинкън разочароването си от НАТО - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ призоваха американските граждани да напуснат Русия незабавно, предаде NOVA,позовавайки се на ДПА.

"Гражданите на САЩ трябва незабавно да тръгнат от Русия", се казва в съобщение в сайта на американския Държавен департамент.

"Не пътувайте до Русия заради непровокираната и неоправдана атака на руските въоръжени сили в Украйна", се допълва в текста.

В него се подчертава и, че посолството на САЩ има ограничена способност да помага на американски граждани в Русия.

Американските граждани ще трябва сами да уредят напускането си на Русия и да се обърнат за помощ от американските власти в друга страна, ако имат нужда от такава, се казва още в текста. В него се предупреждава и, че има възможност за тормоз в Русия на чужденци, в това число и посредством разпоредби, специално насочени срещу чужди граждани.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън вчера се срещна с украинския външен министър Дмитро Кулеба на границата между Украйна и Полша, предадоха световните агенции. Срещата е израз на подкрепа от страна на САЩ към Украйна в десетия ден от руската инвазия в тази страна.

"Надявам се, че украинският народ ще може да види в това една ясна демонстрация, че ние имаме приятели, които буквално са застанали до нас", заяви Кулеба след срещата с Блинкън на граничния пропускателен пункт "Корчова-Краковец".

По време на срещата Кулеба е заявил на Блинкън, че неговата страна има нужда от изтребители и от системи за противовъздушна отбрана и е определил като знак на слабост отказа на НАТО да обособи зона забранена за полети над Украйна.

"За никого не е тайна, че нашето най-силно искане касае изтребителите, щурмовите самолети и системите за противовъздушна отбрана", е казал Кулеба на Блинкън.

Митинги в подкрепа на Украйна бяха планирани за този уикенд в много европейски столици, на десетия ден от руската инвазия. Десетки хиляди дефилираха в Цюрих, Швейцария, и още няколкостотин в Лондон.

Над 16 000 протестираха в Париж между площада на Република и плащада „Бастилията“ , скандирайки „Путин, ние не искаме твоята война“. Около 41 600 души са участвали в 119 демонстрации в цяла Франция, съобщи Министерството на вътрешните работи. Пет седмици преди първия тур на президентските избори, двама кандидати за Елисейския дворец, екологът Яник Жадо (EELV) и социалистката Ан Идалго (PS), се присъединиха към шествието в Париж.

„Ще бъдем там всеки уикенд, в Париж или другаде, докато Путин не си тръгне, не изтегли танковете си“, каза Алин льо Бейл-Кремер, член на Stand With Ukraine, пред АФП.

В Лион няколкостотин души се събраха на площад Белкур, за да изразят подкрепата си за президента Володимир Зеленски и украинския народ.

Миналия уикенд стотици хиляди хора демонстрираха в Европа в подкрепа на Украйна: най-малко 100 000 в Берлин, 70 000 в Прага, 40 000 в Мадрид.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 WhiteNoise

    57 2 Отговор
    към македонската трансгалактичевска компания се обърнете... само те могат да решат проблема
  • 3 Шпионин

    42 5 Отговор
    Айде либерали комунисти съешавайте се на борба срещу ситуацията която сами създадохте или такъв е плана, а някъде мишлетата си гризкат и подхилкват на глупостта ви.
  • 4 Бaро Вкаров

    54 3 Отговор
    А вярно ли е,че Кулеба и Блинки са изпяли "На руската граница дренките цъфтяха"?🙉🤡🥳🤡🙉

    Коментиран от #5

  • 5 WhiteNoise

    25 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бaро Вкаров":

    засега не. ще садят брези дето ня брезидента съсипа... грета вече е одобрила
  • 6 замислен

    78 5 Отговор
    Краварите ги успаха тънко как едва ли не целият свят е с тях, а сега укрите се жалват че ги изоставили.
    Ами да си направят извода какви са новите им "приятели" и да не кълват като гладни шарани на краварските кукички.

    Коментиран от #20

  • 7 Червенски

    50 2 Отговор
    НАТЮ ни подкукоросва !
  • 8 Госあ

    61 3 Отговор
    краварите провокираха войната, а ЕС праща украинците да търсят помощ от Китай. Битият, бит ….
  • 9 Хайдут Велко

    84 9 Отговор
    САЩ са лъжци! На 23.02.2022 год. 150 000-на групировка украински войски нападат ДНР и ЛНР с цел тяхното ликвидиране! Русия няма избор освен да предприеме действия за спасението на 4 милиона руснаци в двете републики! Истинските убийци, използвайки украинският народ за пушечно месо, чрез марионетния режим на Зеленски и нацистките батальони на Азов, Айдар и Десен сектор са САЩ и Запада! Вместо да разпоредят на своята марионетка да прекрати военните действия, го подстрекават да използва мирното население за жив щит срещу руските войски! Украина е превърната във фашистка държава, колективния Запад желае избиването на стотици хиляди руснаци от двете страни на фронта! Целенасочено насъскат марионетното правителство на Зеленски за постигането на тази си цел! Украйна е държава издигнала за свой национален герой Степан Бандера- нацист, фашист, психопат, масов убиец на хиляди хора известен със садизма и нечовешки си кръвожадност! Заблудените българи подкрепящи режима в Украина и неговият идол Бандера трябва да осъзнаят това и да изберат на коя страна са - на руските освободители или на украинските главорези! Българските медии се намират в режим на пропагандна война, тотално изкривяване на истината и промиване на мозъците основно чрез трите телевизии - БНТ, БТВ и НОВА! Дава се гласност на яростни евроатлантици и подлоги, безумно стремящи се към въвличането на България във война с Русия, унищожението на държавата и народа и! Под диктата на САЩ се върши това което извъ
  • 10 5555

    72 8 Отговор
    Тия протестиращи представа си нямат какво става в Украйна , нямат си представа и от соца и са им втълпили , че Русия е някакво чудовище ...както се опитват да ни го втълпят и на нас . Напразно се стараете г-да продажни политици, на Балканите истината се знае и тя е , че Русия е по-малкото зло от вас.
  • 11 Един Човек

    38 5 Отговор
    Кулеба, “ да ти имам “ приятеля !Ние много отдавна не го искаме , ама никой не ни пита !!
  • 12 Иванушка

    37 4 Отговор
    Фашистите винаги накрая са разочаровани и губещи.
    Тъп поляк, прибирай се откъдето си изпълзял
  • 13 Черен Петър

    44 4 Отговор
    Този така и не разбра, че удовлетворявайки исканията им за самолети и затваряне на небето на Украйна от НАТО, самото то ще нагази във война с Русия, нещо от което ги е страх като дявол от тамян! А също така не разбира, че ги използват за стръв да ядосват Русия и им дава поводи да водят война с нея с други средства, икономически и политически, без да се стига до гореща фаза на конфликт! Естествено, че в момента се води една чудовищна пропагандна война, със сервиране на всевъзможни лъжи, като онази, дето украинецът най-безсрамно изрече в ООН, че руснаците им изнасилват жените, чиято цел е да изкарат Русия по-черна от дявола! Има много народ, които кълват дори на бастун, но слава богу има и хора, които не се хващат на долнопробни измишльотини...
  • 14 124

    42 5 Отговор
    За протестите в Белград нищо! Американски фашизъм...

    Не можаха да направят Путин своя марионетка, сега САЩ предизвикаха поредната си война за "демокрация" = демагогия, цензура!, ... Чудовищно.

    Фашистът Зеленски избягал е америпосолството във Варшава и зове: проливайте кръв за Америка...
  • 15 124

    41 5 Отговор
    Никога фашизъм! Русия пак ще освободи Европа от фашизма, този път от украинския.

    САЩ: Зеленски може да е фашист, ама нали е наш... И пролива кръвта на народа си за нас.
  • 16 bullneck

    18 5 Отговор
    айде пак се почна с любимите им акциийки на европчаните, то сега няма да са хештегчета, флагчета, цветенца, ах колко сме добрички
  • 17 селтак

    30 5 Отговор
    А я си мислех че наще политици са най тъпи! Имало е и по тъпи!
  • 18 1234

    13 4 Отговор
    Дано го заловят преди да успее да избяга! Съд за военнопрестъпника!
  • 19 Ей тоя обикаля като Хиена около РУСИЯ

    16 7 Отговор
    Мачкай Путин и идвай при нас да махнеш натовците!!
  • 20 дааа

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "замислен":

    Казаха им, че са с тях до последния украинец и до тук са много точни! Бийте се с Русия, ние кибиците ще ви ръкопляскаме!
  • 21 Васил

    14 4 Отговор
    Правилно НАТО стана безлична организация която до сега не е показала че може с нещо да се справи а гълта огромни ресурси неоправдано.
  • 22 Niknay

    6 5 Отговор
    Не оправдавам никаква война в 21 Век- каквито и да са мотивите ! Винаги може да се говори без някой да се инати за нещо и да се постигнат споразумения и отстъпки ....
  • 23 До Алин льо Бейл-Кремер

    14 3 Отговор
    Ти лелче по-добре протестирай срещу ислямизацията на Франция, която върви с пълна сила.
    В Робес детските куклите ги продават без очи и уста щото било забранено в корана.
    Ама не смееш щото ще те изкарат расистка.
  • 24 От нашите медии е информацията

    9 2 Отговор
    Преди войната Русия струпва войски в Беларус. Нормално е украинската армия при тази информация и тя да е в това направление за да им се противопостави. Но тя не е там тя е пред ЛНР и ДНР. Как се получава така
  • 25 Иван

    3 2 Отговор
    Следващата среща- на полско-германската граница
  • 26 нищо ново

    5 2 Отговор
    Бил разочарован от НАТО украинеца. Че то очаровани има ли? /освен таргареф и сие./
Новини по държави: