Отидете към основна версия

5 276 114

Москва ще приеме украински бежанци в Русия

  • украйна-
  • русия-
  • бежанци-
  • война

Повече от 1,7 милиона украинци, бягащи от руската инвазия, досега са преминали в Централна Европа, съобщи ООН, докато хиляди други продължават да се движат в тази посока

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Москва заяви, че ще осигури коридори за жителите на двата най-големи града на Украйна - Киев и Харков, за да избягат в Русия и Беларус, ход, който Украйна нарече "неморален трик", използващ страданията на цивилните граждани заради руските бомбардировки, предава "Ройтерс"

Руска и украинска делегации се срещнаха за трети кръг от преговори в Беларус, потвърдиха и двете страни. Два предишни кръга доведоха до обещания за отваряне на хуманитарни коридори, които все още не са изпълнени.

"След няколко минути ще започнем да разговаряме с представители на страна, която сериозно вярва, че широкомащабното насилие срещу цивилни е аргумент", написа украинският преговарящ Михайло Подоляк в Туитър. "Докажете, че това не е така!"

Съобщението на Русия за "хуманитарни коридори" дойде след като през последните два дни не се стигна до прекратяване на огъня, което да позволи на цивилните да избягат от обсадения град Мариупол, където стотици хиляди са без храна и вода и под непрекъснат обстрел.

Коридор от Киев ще бъде осигурен до руския съюзник Беларус, докато цивилни от Харков, вторият по големина град в Украйна, ще бъдат насочени към Русия, предава РИА Новости.

Говорител на украинския президент Володимир Зеленски нарече този ход "напълно неморален", като каза, че Русия се опитва да "използва страданието на хората, за да създаде имидж по телевизията".

"Те са граждани на Украйна, трябва да имат право да се евакуират на територията на Украйна", каза говорителят на украинския президент пред "Ройтерс".

Повече от 1,7 милиона украинци, бягащи от руската инвазия, досега са преминали в Централна Европа, съобщи агенцията на ООН за бежанците в понеделник, докато хиляди други продължават да се движат в тази посока.

Безпрецедентни икономически санкции оставиха Русия в изолация от глобалната търговия, нещо, което никога не е прилагано срещу толкова голяма икономика. Глобалните цени на акциите се понижиха в понеделник, след като Вашингтон каза, че обмисля разширяване на санкциите върху руския износ на петрол, досега необхванат от търговските забрани.

Русия е най-големият износител на петрол и газ в света. Цените на суровия петрол "Брент" за кратко скочиха над 139 долара за барел в понеделник, най-близо до най-високото ниво от 147 долара за последните 14 години. Инвестиционните банки казват, че цените могат да се доближат до 200 долара тази година, ако руските доставки бъдат спрени, което ще доведе до тежки последици за световната икономика. Русия и Украйна също са сред основните световни износители на хранителни и промишлени стоки.

Русия отрича умишлени атаки срещу цивилни. Кремъл нарича кампанията, която стартира на 24 февруари, "специална военна операция" за разоръжаване на Украйна и отстраняване на украински лидери, които описва като "неонацисти". Тези твърдения на Москва се отхвърлят категорично, както от Украйна, така и от повечето страни в света. На фона на военните действия продължават дипломатическите усилия за решаване на кризата, както чрез телефонни разговори между руския президент и президентите на Франция и Турция, така и чрез лично посещение на израелския премиер Нафтали Бенет в Москва, който след това разговаря с лидерите на Украйна и Германия.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания