Отидете към основна версия

5 043 35

Босна и Херцеговина с молба към ЕС

  • желко комшич-
  • ес-
  • босна и херцеговина

Настоява да получи статут на кандидат за членство

Снимка: БГНЕС/EPA

Висш представител на Босна и Херцеговина днес официално поиска от ЕС да разгледа искането на страната за получаване на статут за кандидат за членство в групата, съобщи Кликс.

Това обяви Желко Комшич. Той е представител на тричленното босненско председателство.

Изпратил е молба, в която настоява, че получаването на статут на кандидат за членство, ще укрепи суверенитета на Босна. Настоява, че това ще е ясен сигнал, че Западните Балкани са част от Европа. Комшич обяви, че това ще покаже, че държавите от региона са бъдещи членове на ЕС. Надява се молбата да бъде разгледана бързо от европейските представители.

ЕС отдавна обяви, че присъединяването на страните от Западните Балкани е приоритет за общността. Проведоха се няколко големи срещи с техни представители.

Към този момент преговорите не намират бърз напредък. През последните дни ЕС показа, че е склонен да задвижи бързо процедурата за даването на статут на определени страни.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.

Свързани новини

  • ЕК не се ангажира кога Украйна ще влезе в ЕС

    Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за CNN, не посочи условията, при които Украйна може да стане член на Европейския ...
    06.03.2022
    2 599
    69
  • Грузия незабавно иска в ЕС

    Грузия, бившата съветска република на източния бряг на Черно море, ще кандидатства "незабавно" за членство в ЕС, обяви нейната управляваща п ...
    02.03.2022
    5 551
    77