Отидете към основна версия

4 611 45

Експерти: Не допускайте Украйна да се превърне в друга Сирия

  • украйна-
  • сирия-
  • володимир зеленски-
  • башар асад-
  • русия

Независимата комисия има за мисия да разследва и да регистрира всички нарушения на правата на човека, извършени в Сирия от началото на войната, която продължава от 11 години

Снимка: Unian

Не допускайте Украйна да се превърне в друга Сирия, предупреждава Комисията, разследваща престъпленията, извършвани във войната в Сирия, предаде Франс прес.

"От 2015 г. ние виждаме практиките на Руската Федерация в този конфликт (сирийския), които ние сега виждаме прилагани в друг конфликт", казва председателят на Международна независима разследваща комисия за Сирия Пауло Пинейро, визирайки конфликта в Украйна.

Той припомня милионите хора, които са били принудени да напуснат домовете си заради войната в Сирия, както и за над 100 000-те души, които се водят за изчезнали в Сирия. Пинейро припомня и, че бедността в Сирия е 90 процента и че в тази страна са се извършвали всякакви престъпления срещу човечеството.

"Можем само да се надяваме, че лидерите от целия свят ще направят всичко възможно, за да избегнат същата съдба да се стовари върху Украйна", заяви той.

Разследващите престъпленията в Сирия освен това подчертават, че сирийският конфликт както изглежда се засилва, още повече сега, че вниманието е отклонено към Украйна.

Сирийските и руските сили, които се бият редом, продължават да бомбардират, без разграничение, гъсто населени с цивилни зони в северозападната част на страната, казва Пинейро. Той уточнява, че техните нападения в Северозападна Сирия стават покрай пътища, които би трябвало да служат за транспортиране на хуманитарната помощ.

Независимата комисия има за мисия да разследва и да регистрира всички нарушения на правата на човека, извършени в Сирия от началото на войната, която продължава от 11 години.

"Демонстрираното пренебрежение към цивилните жертви е нашият основен повод за безпокойство в Сирия и мога само да се надявам, че това няма да се повтори в Украйна", заяви на свой ред Хани Мегали, един от тримата разследващи в комисията, като отбеляза, че в Сирия руската армия, по специално авиацията, се опитва да запази правителството на власт, докато в Украйна руската армия е дошла за смяната на правителството с десетки хиляди военни на терен.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 37 гласа.

Свързани новини