Last news in Fakti

15 Март, 2022 21:35 5 178 55

И в Сирия има война. И там страданието е непоносимо

  • сирия-
  • алепо-
  • башар асад-
  • дамаск

С помощта на Русия и на Иран режимът на Асад успя да си върне обратно контрола над повечето региони на Сирия

И в Сирия има война. И там страданието е непоносимо - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Всички очи са обърнати към Украйна, но и другаде страданието е непоносимо. В Сирия от 11 години бушува брутална война. Милиони са избити или прокудени от режима на Асад. Деца бедстват, страдат от болести и недохранване.

Децата в цяла Сирия живеят в катастрофални условия - в опасни и нехигиенични лагери за бежанци - казват от хуманитарната организация "Save the Children" в Берлин.

Невръстни момичета и момчета живеят под постоянен обстрел, гладуват, страдат от болести и недохранване.

Само през 2021 година в Сирия са били атакувани или разрушени 15 училища в Северозападна Сирия, съобщават от неправителствената организация, която оказва хуманитарна помощ в целия свят. Най-малко 2,4 млн. сирийски деца не могат да посещават училище. Общо 6,5 млн. момичета и момчета се нуждаят от хуманитарна помощ, са установили от ООН.

В Сирия няма сигурни условия за живот на децата

„В момента очите на целия свят са насочени към Украйна. Но трябва да направим всичко, така че децата в Сирия да не бъдат забравени“, казва ръководителката на спешните хуманитарни акции на "Save the Children" в Сирия Соня Куш. Само ако насилието там бъде спряно, на тези деца ще могат да се гарантират сигурни условия за живот.

Датата 15 март 2011 се счита за начален момент на войната в Сирия. В Дамаск и Алепо тогава започнаха масови демонстрации на разярени хора срещу политиката на Башар Асад. Режимът брутално разби протестите на гражданите.

Стотици хиляди са избити и прокудени

Бунтовници и терористични групи впоследствие завладяха обширни части от страната. С помощта на Русия и на Иран режимът на Асад успя да си върне обратно контрола над повечето региони на Сирия. Стотици хиляди бяха избити, милиони сирийци все още са прокудени от родните си места.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Където е минал руски ботуш

    35 97 Отговор
    трева не никне!

    Коментиран от #39

  • 2 Шампиона

    115 15 Отговор
    Като чета подобни изказвания, мисля, че е по-добре Путин да си разхвърля бомбите и да изтрепе всичката глобалистка пастмина от тази земя

    Коментиран от #13, #25

  • 3 Факт

    16 61 Отговор
    Плътеникът в Кремъл и оттам цица кръв, да не остарява.
  • 4 Бойко

    77 1 Отговор
    Ами в Йемен как е?
  • 5 А американците

    96 5 Отговор
    как им помогнаха на сирийците??

    Коментиран от #41

  • 6 ДОДАТ ЛИ ОРКИТЕ НА МАНЕЧКИО П'ЕД'АЛ

    14 45 Отговор
    ИДЕ...ГЛАД, МИЗЕРИЯ, МАСОВИ УБИЙСТВА И ПОСЪВМЕСТНА СМЪРТ
  • 7 Меркел

    24 5 Отговор
    Все пак бялото си е бяло не мяса на черно
  • 8 Перо

    72 2 Отговор
    Където е имало цветни революции,там няма живот!
  • 9 Един

    67 8 Отговор
    Подкрепям 40 лева за сирийски , афганистански и др бежанци ..иначе говорим за дискриминация!
  • 10 Варовик

    90 5 Отговор
    Eвала, за тази статия! Имам чувството, че това е глобален план тази пандемия, след това войната, ценовия шок и тн.
    Шуми се много, прави се малко! Нищо против украинците, но няма как те да получават пари и работа вместо нас, нали така? За нас няма хляб, за тях да има! Да учат в наши училища и прочее. Сирийците ги набутаха в общежития и специални приюти, за бежанци, а украинците по хотелите слагат и в домовете ни ги пускат! Какво е това деление?
    Записват украинци в наши детски градини, училища , а къде са сирийците? Според мен всичко е нагласено и разпределено предварително между великите сили, а ние просто участваме във филм в който други знаят края!
    Както и да е, времето, ще покаже !
  • 11 руси=варвари

    17 55 Отговор
    Където е русия там е и войната
  • 12 мсс

    39 6 Отговор
    Сериозно впечатление прави ,че от Украйна бягат жените и децата и възрастните а мъжете остават да се бият ,от Сирия е обратното млади ,здрави и брадати араби като на 20 има няма една жена за цвят.

    Коментиран от #22

  • 13 брежнев

    19 9 Отговор

    До коментар #2 от "Шампиона":

    По една ядрена ракета за пентагона, ФЕД и лондонското сити и край на глобализма. А Брюксел, Париж и Берлин ще се вцепенят и няма нищо да направят. Само че и Путин служи на сатанистите-глобалисти.

    Коментиран от #44

  • 14 Пенсионер

    43 2 Отговор
    От война не знам но от глад и мизерия ще ни убият
  • 15 друго мнение

    61 3 Отговор
    Само дето живеят зле не благодарение на Асад , а на неуспешния преврат дето му го спретнахте. И на бомбардировките които водиха една коалиция от 67 държави . Никой не може да ме убеди че една групичка с джипове не можахте да я победите.
  • 16 Стоян Александров

    56 7 Отговор
    Z. А кой дава оръжие и боеприпаси на Ислямска държава ? Кой, кой, кой ? Сетете се сами. Същите които знаеха калво ще стане в Окрайна и същите дето и сега им дават за да умират братя и сестри. Господ гледа, Господ гледа и Ние българите как се правим на ненормални и оставяме банда подкупни и заплашени политици да Ни вкарват във война с братята Ни руснаци и украинци. НАТО ще загине, ЕС също. Нямат шанс. Терористични и грабливи организаций. Z
  • 17 Пинокио

    1 26 Отговор
    Наш киро е начетено момче ще ни оправи
  • 18 Рошко

    38 4 Отговор
    Дойче зрле, къде има мир където са минали кравари и защо там където са турци и руснаци е спокойно аааа и само да попитам какво правят още краварите там, да ви кажа пазят петролопровода до израел иначе отде ресурси

    Коментиран от #50

  • 19 Жссттт

    5 21 Отговор
    Щом си избират диктатори така им се пада.
  • 20 Някой сеща ли се

    25 7 Отговор
    За разликата обаче между украинските бежанци и бежанците от Сирия?Едните минават границите където им падне,другите се подреждат на КПП на държавата в която искат да влязат,едните искат да започнат работа веднага и да учат език,другите не искат работа а пари наготово,едните искат да спазват законите на приелата ги държава,другите искат там където са опънали катуните си да важат техните закони и ако някой им напомни че са в друга държава вадят ножовете

    Коментиран от #23, #29, #35

  • 21 DW=пропаганда

    41 3 Отговор
    И къде са санкците срещу агресорте САЩ? Къде е общия единен отговор на европа срещу тях? Краварите като бомбят не пазят цивилните, по информация загиналите цивилни от краварския ботуш в Сирия са над 700 000!
  • 22 така е

    33 1 Отговор

    До коментар #12 от "мсс":

    Така е, такива бягат и то в страни с малко население.
    Представи си тези жени в детеродна възраст още, ще хванат някой арабски младеж и ще създадат семейство!
    После децата и те също. Отиват в държава 8 милиона - 5 милиона бежанци украинци и милион араби ...
    След 30 години тази държава се обезличава и губи идентичността си! Само в щатите искат визи! Меркел отвори вратата на Европа за бежанците и пусна троянския кон, скоро Европа няма да я имам такава, каквато я познаваме!

    Коментиран от #46

  • 23 А приликите са, че и едните другите

    11 22 Отговор

    До коментар #20 от "Някой сеща ли се":

    Бягат към цивилизацията, а не към русия, това първо и второ, че и едните и другите ги подгони Путин
  • 24 Едните си

    15 6 Отговор
    оставят жените там където е война и се пишат бежанци-тълпи от млади мъже,а другите изпращат жените и децата си далеч от войната и остават да защитават дома им.Сякаш има разлика ,кой ли заслужава помощ?

    Коментиран от #38

  • 25 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шампиона":

    Те глобалистите и те имат ракети панимаеш?
  • 26 българина

    17 1 Отговор
    и в йемен и афганистан, кое е общото между тях, САЩ!
  • 27 Кинжал

    36 4 Отговор
    ..." Милиони са избити или прокудени от режима на Асад."...ето така директно манипулират от Дойче Зеле! Всички знаем, че е точно обратното и че Асад се опитва да спаси държавата си, която до вчера си живееше мирно и тихо преди американците да решат да прекарват газопровод от Катар през тяхната територия, за да заменят руската газ в Европа и по подобие на Украйна създадоха чудовището ислямска държава, която да овладее територията! Путин е велик стратег и отново ги изпревари и предотврати коварните им планове. Дойче Зеле трябва да бъде забранена в България!!!

    Коментиран от #30

  • 28 Иво

    6 15 Отговор
    Режима на Асад,трябваше отдавна да е свален
  • 29 Тези разлики по копейкофона ли ти ги каз

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "Някой сеща ли се":

    Защото аз по колите с украинска регистрация които виждам шофьорите са предимно мъже, а по статистика в крайграничните лагери в Турция 80% от бежанците са жени. Няма логика жените да остават бод бомбите, и те бягат в първата сигурна страна. От там мъжете може и да тръгват да търсят по-добро препитание, но жените с децата остават в лагера.
  • 30 Голям стратег няма що

    3 12 Отговор

    До коментар #27 от "Кинжал":

    А сега защо нападна Украйна, защото му спряха СП2 ли?
  • 31 Дойче ВЦ пропаганда

    30 1 Отговор
    Не Асад запали войната в Сирия, а краварите, които заедно с турците, българите, германците, французите и други спонсорираха и продаваха оръжия на ИДИЛ, оказваха им разузнавателна помощ, обучения, лекуваха им войниците. А парите, с които плащаха ИДИЛ, идваха от краден сирийски петрол, който краварите все още крадат. Ако не беще помощта от веждународия терорист САЩ, война нямаше да има, или щеше да приключи за няколко месеца. Вместо това, Сирия е разрушена.
  • 32 Ама

    5 1 Отговор
    Бай Джо и синчето му нямат интерес да правят бази там, затуй ме дава оръжия
  • 33 Да ви информирам.

    5 2 Отговор
    Сирия е най-старата станция на славяните. Освен това Сирия е лъвицата, а България е Лъвът. Падне ли едната пада и другата. И пророчеството на Ванга, че Сирия ще падне е човешки виждания. Т.е. не ще се случи, но и за това и я и атакуват.

    Коментиран от #40, #47

  • 34 Мирослав

    7 3 Отговор
    В северозападна Сирия се събраха всички ислямисти и терористи, подкрепяни и защитавани от Турция. Какво се очаква да ги правят, с перце ли да ги галят? Германците ако толкова ги искат, спокойно могат да си гиприберат при тях.
  • 35 нстс

    12 3 Отговор

    До коментар #20 от "Някой сеща ли се":

    А ти сети ли се, че заради украинското дете, твоето няма да вземат в детската градина - понеже няма места!
    Сети ли се още, че ще пътуват безплатно в градския транспорт, а пенсионера с 40 години трудов стаж в ЗА държавата, ще дупчи билет! И също така сети ли се, че на никой не е нужно, чак такова милосърдие ...
    и то за едни, за други НЕ!

    Коментиран от #42

  • 36 Анонимен

    5 0 Отговор
    Жалко, а има братски тях страни и нищо къде е саудитска Арабия, Иран, Индонезия, защо не ходят там и прочие..
  • 37 Винету

    15 1 Отговор
    Асад,Путин,Иран и нито дума за ИД.Не ви ли е срам Долче Боклук?
  • 38 kok

    14 0 Отговор

    До коментар #24 от "Едните си":

    А децата в Сомалия, където мрът от глад и болести в страшни мъки, не заслужават ли повече помощ?
    Защо не им е помогнато досега? Защо не ги извозят в приемни Европейски семейства ?!?
    Има много защо, но отговор няма ! Ти как мислиш, не заслужават ли?
  • 39 Пешо

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Където е минал руски ботуш":

    Статията е стил с помощта на ПУТИН там е война. А ако не беше той?! Русия де. Какво? Щеше ли да има с помощта на Сащ направиха военен превеат и убиха Асад?! Мисля , че не . Базирам се на няколко примера от близката история.
  • 40 велко

    7 3 Отговор

    До коментар #33 от "Да ви информирам.":

    Аз сирийците ги чувствам по-братя от украйнците!

    Коментиран от #45, #48, #49

  • 41 бл.134 в Зап. парк

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "А американците":

    Каква е тая Сирия ! Не ми дреме. Да приветствам е Байдън и олио на цена от 20 лева до месец!
  • 42 Справедливост никога

    12 0 Отговор

    До коментар #35 от "нстс":

    Не е имало на този свят! Хората също се раждат различни! Един с малка бишка. Други с голяма Бишка! При комунистите преди 1989 година е било същото АКО въобще това е било комунизъм! И сега е същото при фашистите. Който го наричат демокрация! Донякъде има справедливост в китай. Дори да е член на правителството. Ако краде го разпъват на кръст! Къде е справедливостта? Някой умират на опашката за олио.други наскоро близо до управлението на България. Отварят бутилки с шампанско за 500 евро! Други копаят на нивата с мотиката! Само обувките на едно хубаво девойче правителството са 2000 евро! Къде е справедливостта?
  • 43 да питам

    3 6 Отговор
    Що бе , Путин нали проведе там деидилизация и им разбомби градовете ... Требе вече да са са оправили ...
  • 44 пешо пешев

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "брежнев":

    Я един умен коментар, за предполагаема връзка USA - USSR
    А стара европа къде е тогава? Тя ли плаща :)?
  • 45 SHKËNDIJA

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "велко":

    Ем ако си от Максуда те разбирам да
  • 46 SHKËNDIJA

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "така е":

    И после ги пращай към Бразилия Тея Мулати
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ми ,

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "велко":

    Сигурно , щото си от маалата ..
  • 49 мдаааа

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "велко":

    Това е така , защото наверно в Сирия има повече българи , отколкото в Украйна ...

    Коментиран от #52

  • 50 мдаааа

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Рошко":

    От 20 дни , откакто руснаците са в Украйна е настъпило едно такова спокойствие...
  • 51 Джо Дайменцията

    1 0 Отговор
    Абе и ниеостахме в Афганистан ама ней се 🤣🤣🤣
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Да бе да

    0 2 Отговор
    Ами сега като наритат пурлер в Украйна и на сирийците ще им олекне ! асад е на власт защото диктаторите се поддържат, единия падне ли повлича крак и като кадафи

    Коментиран от #55

  • 54 Николай

    0 0 Отговор
    Срамно е да се пишат такива глупости, спестяващи срещу кой точно се сражаваха сирийската арабска армия (не Асад), Русия, Иран и Хизбула - а именно срещу салафитски главорези - Ислямска държава, Ал Кайда, Джабхат ал Нусри и всякакви други терористични радикални ислямистки организации, голяма част от чиито членове по западни данни не са сирийски граждани. Това ли пожелавахте на Сирийския народ - тези да поемат контрол над страната им? Като толкова им е мило на Дойче Веле, да ги оставят да управляват Германия!
  • 55 Транзистор

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Да бе да":

    И след падането на Кадафи - в Либия цветя и рози.... На Запад все едно някакъв сериал гледат/ме, щастлив край, убиха лошия. Супер, ама после там продължават да живеят хора и хич не им е весело...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания