Отидете към основна версия

3 488 64

Ердоган: Украйна е оставена сама в своята справедлива кауза

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • украйна-
  • русия

Русия трябва да спре тази безсмислена инвазия, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

"Турция отхвърля незаконните действия, при които не се зачита териториалната цялост на Украйна. От 2014 г., при всяка възможност, ние изразяваме категорична позиция относно Крим. Ако целият Запад, целият свят бе надигнал глас през 2014 г. срещу инвазията в Крим, дали щяхме да се изправим пред днешната картина? Украйна е оставена сама в своята справедлива кауза".

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в речта си пред международния дипломатически форум, който се проведе вчера в Анталия. Основна тема на събитието с участници от десетки държави беше войната в Украйна, предаде БНТ.

Ердоган посочи, че е нужно да се реформира Съветът за сигурност на ООН, както и архитектурата на глобалната сигурност, която трябва да защитава мира.

НАТО не възнамерява да промени политиката си по отношение на войната в Украйна, стана ясно от думи на генералния секретар Йенс Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтъкна подкрепата, оказвана на Украйна от години с обучение и военна техника, но за пореден път подчерта, че Алиансът няма да изпрати войници, нито ще наложи забранена за полети зона над Украйна, за да не се въвлече във война с Русия. В интервю за Ройтерс Столтенберг посочи желаното решение.

"За да има политическо решение, Русия трябва да спре тази безсмислена инвазия в Украйна. Трябва да изтеглят силите си и да участват добросъвестно в дипломатически усилия. Абсолютният минимум е да се установят хуманитарни коридори, за да излязат хора и да влезе хуманитарна помощ. Всяко нападение срещу цивилни е нарушение на международните закони, това е военно престъпление", заяви Столтенберг.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: