Отидете към основна версия

3 116 68

Естония: Трябва да се създаде зона, забранена за полети над Украйна

  • естония-
  • зона-
  • полети-
  • оон-
  • украйна-
  • нато

Парламентът на Естония призова в понеделник държавите-членки на ООН да предприемат незабавни стъпки за създаване на зона, забранена за полети

Снимка: Shutterstock

Парламентът на Естония призова в понеделник държавите-членки на ООН да "предприемат незабавни стъпки за създаване на зона, забранена за полети" над Украйна.

Искането е, за да се предотвратят по-нататъшни цивилни жертви, докато руската война на много фронтове срещу страната продължава бушува, съобщи Fox News, цитирано от news.bg.

Естония е първата страна-членка на НАТО, която официално призовава за това.

"Парламентът на Естония изразява подкрепата си на защитниците и народа на Украйна в борбата им срещу Руската федерация, която започна престъпна война и призовава да се покаже абсолютна подкрепа на Украйна в нейната война за поддържане на нейната свобода, суверенитет и териториална цялост", се казва в изявлението на естонския парламент.

Естонският парламент заяви още, че "непредизвиканата агресия и военни дейности на Русия представляват престъпление срещу мира без срок на давност и че всички военни престъпления, които са били извършени, ще трябва да бъдат наказани".

Естония настоятелно призовава всички национални парламенти да приемат подобни изявления. Естонският парламент призова също за "незабавно налагане на всеобхватно търговско ембарго на Руската федерация и Република Беларус, което би ограничило способността на държавите-агресори да водят война".

Приканват се държавите-членки да подкрепят официалната молба на Украйна за статут на страна кандидатка за членство в ЕС.

Украинският президент, Володимир Зеленски, по-рано помоли САЩ и западните съюзници да въведат зона, забранена за полети над Украйна.

Байдън и НАТО обаче изключиха това, тъй като налагането ѝ ще постави САЩ и НАТО в пряка конфронтация с Русия и ще разшири конфликта.

Украйна не е член на НАТО, така че не подлежи на разпоредбата на член V на Алианса, която казва, че когато една държава-членка бъде атакувана, всички държави-членки ще предприемат действия за подпомагане.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: