Отидете към основна версия

1 734 37

Съветът на ЕС прие четвъртия пакет санкции срещу Русия

  • европейски съюз-
  • санкции-
  • русия-
  • украйна

Санкционирани са ключови олигарси, лобисти и пропагандисти, както и такива фирми в авиацията, военното дело, произвеждащи стоки с двойно предназначение, корабостроене и машиностроене

Снимка: shutterstock

Съветът на ЕС прие четвъртия пакет санкции срещу Русия, с който се разширява списъкът на лицата с ограничителни мерки и се налага забрана върху нови инвестиции в енергийния сектор на страната.

По отношение на енергийния сектор се налага всеобхватна забрана за износ на оборудване, технология и услуги. Също така са предвидени търговски ограничения за желязо и стомана, както и за луксозни стоки.

Санкционирани са ключови олигарси, лобисти и пропагандисти, както и такива фирми в авиацията, военното дело, произвеждащи стоки с двойно предназначение, корабостроене и машиностроене.

С новите санкции се забраняват всякакви трансакции с определени държавни предприятия и осигуряване на услуги за кредитния рейтинг.

В контекста на Световната търговска организация Съветът подкрепи замразяването на статута на най-облагодетелствана нация на Русия по отношение на третирането на продукти и услуги. Съветът смята, че трябва да се замрази и процесът за приемането на Беларус в организацията.

Очаква се решението да бъде публикувано скоро в официалния вестник на ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: