Last news in Fakti

15 Март, 2022 19:51 5 223 53

Орхан Исмаилов за ФАКТИ: Във военно положение сме! Трябва ни тесен диалог със съюзниците от НАТО

  • орхан исмаилов-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • българия-
  • нато-
  • ес

"Ние неслучайно сме в този съюз, имаме правото да поискаме такава защита и мисля, че е времето да я поискаме", каза бившият заместник-министър на отбраната

Орхан Исмаилов за ФАКТИ: Във военно положение сме! Трябва ни тесен диалог със съюзниците от НАТО - 1
Орхан Исмаилов, снимка: ФАКТИ

"Единственият начин да спрат ударите, оръжията, стрелбата, е диалогът". Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ, председател на Народна партия "Свобода и достойнство" и бивш заместник-министър на отбраната.

"Жалко, че този диалог не постигна своите цели преди да започне тази война. Аз лично не я очаквах, но това са реалностите. Има война и тя е много близко до нашите граници. На 300 километра е от Дуранкулак. Така че хората, държавите, които искат да посредничат за този диалог, за тези преговори, аз ги поздравявам. Надявам се и доколкото разбрах и България има желание да посредничи между Киев и Москва за тези преговори, за да се спре огънят и да няма невинни жертви. Цивилното население умира всеки ден, което е ненормална работа за мен", каза още Исмаилов.

Той коментира и значимата роля на Турция във вече провелите се серии преговори между Украйна и агресора - Руската федерация;

"Турция се върна на геополитическа карта, особено във външната си политика, която води опитният политик Ердоган. Не може да му се отрече. Последните години той излъчва баланс във външната си политика и умее, съумя просто да даде тази възможност министрите на външните работи да направят тази среща в Анталия на Световния дипломатически форум 22".

"Той в момента води много активна политика за диалог и спиране на тази агресия от страна на Русия", допълни Орхан Исмаилов по адрес на турския президент Реджеп Таип Ердоган и описа балансирането му действия преди и по време на конфликта.

"Може би Турция има тази сила по един или друг начин да спомогне да спре този конфликт между Русия и Украйна", добави лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство".

В качеството си на бивш зам.-министър на отбраната Исмаилов коментира желанието на президента Румен Радев българското небе да се пази от самолети, които са българска собственост:

"Всеки един върховен главнокомандващ на дадена държава, особено в това време, би искал родното небе да се пази от екипажи и от самолети, които са на държавата".

"За мен няма никакво значение кой, какво, за нас най-важното към момента е ние да си защитаваме въздушното пространство, независимо с какви сили и средства. Ние неслучайно сме в този съюз (б.р. НАТО), имаме правото да поискаме такава защита и мисля, че е времето да я поискаме. Ако преди 3 седмици не вярвах, че може да има война, вече съм убеден, че всеки ден може да се случи нещо, което не очакваме - "Очаквайте неочакваното", повече от категоричен бе Орхан Исмаилов, който е експерт и дори преподавател по национална сигурност.

"Генерал Радев, да не забравяме, беше командващ на военновъздушните сили и той много добре знае състоянието на авиацията ни. В момента самолетите, които имаме, за ремонтната дейност и поддръжката те са напълно зависими от руската държава. Въпрос на време е излизането им от строя", поясни бившият заместник-министър на отбраната.

"Във военен план ние наистина трябва да имаме готовност и да сме в тесен диалог с нашите съюзници от НАТО. И ако още утре се наложи, ние трябва да можем да защитаваме нашата териториална цялост, както и живота и здравето на българските граждани. Трябва да имаме план А, Б, Ц, ако трябва и Д. Ние сме във военно положение, не знам дали го осъзнаваме, но е така. На 300 километра до нас се водят бойни действия", заяви още Орхан Исмаилов.

"Няма никаква гаранция. Ако преди си мислехме, че не е възможно в 21 век, 70 години след втората Световна война да се водят военни действия в Европа, оттук нататък аз не мога да гарантирам за неща, които могат да се случат още утре", алармира той, че може да очакваме всичко по всяко време.

Относно целите на руския агресор в суверенна Украйна, Исмаилов заяви следното:

"Дали ще се постигне за 24 часа (б.р. вече невъзможно) или за 3 месеца и половина, целта е завладяването на Украйна и показването на мощ пред света, като през Средновековието. В нормалните, цивилизовани страни, нещата се решават в рамките на диалога. И не е въпросът какво се демонстрира, а какво правим. В момента има толкова невинни жертви, гледаме всеки ден - родилни зали, бебета, деца, разбити семейства. Това са съкрушени съдби! Ще са необходими, за да се преодолее това. Нечовешко е".

Той определи действията на Европейския съюз в настоящата много тежка за Европа ситуация като "неадекватни, бавни и грешни послания и позиции".

"Европа в момента няма лидери, от години няма. Няма я силата и смелостта и затова те не могат да вземат решение. Защото са много държави, тромава система, различни интереси. Ако Германия има интерес от руския газ, Франция има интерес от ядрените реактори", смята Орхан Исмаилов.

"Европа трябва да е конкретна и ясна, не само да говори, а да действа. Защото това, което сега се случва с Украйна, утре може да се случи с Полша, с Молдова (б.р. която не е част от ЕС), с България и с всяка една страна членка на Съюза", посочи председателят на Народна партия "Свобода и достойнство".

"Те също трябва да окажат натиск двете страни да седнат да преговорят, защото това, което се случва в момента, е безумно", каза Исмаилов по адрес на европейските лидери.

В края на своето участие във ФАКТИ той даде своя коментар и за работата на българското правителство, което работи вече над 3 месеца:

"Правителството бяга след събитията, правителството няма баланс и увереност. По много от нещата, които казаха, нищо не се случва. Казаха: "Реформа в администрацията". Такава виждаме ли? Няма. Казаха: "Край на пенсионерите". А всеки ден се назначават пенсионери (б.р. в администрацията). Казаха: "Нулева корупция". Нищо не се случва. Казаха: "Много пари за капиталови разходи". Те нямат проекти, за да имат как усвоят. Нямат визия. Аз разбирам, че времената са тежки. То не беше Ковид криза, то не беше зърнена криза, то не беше енергийна криза. Не могат да ги овладеят, те не са подготвени за тези кризи. В Харвард не са ги учили тези неща според мен".

Целия разговор между Лили Маринкова и Орхан Исмаилов можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    34 6 Отговор
    Аз съм вашия Бог, аз управлявам Киро Поцелана, по името на тайния елитен клуб в Харвард Юнивърсити "Porcellian".
    Аз ви го назначих и този атлантик.

    Коментиран от #11

  • 2 Киро Порцелана

    24 4 Отговор
    Ще ходатайствам пред когото трябва този ястреб да ви е следващия премиер.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сорос

    39 4 Отговор
    Колко пари раздадох на атлантици в Чалгаристан...

    Коментиран от #7, #51

  • 5 баба вуна

    52 1 Отговор

    До коментар #2 от "Киро Порцелана":

    Този е ясно за какво работи. Докато беше зам-министър на отбраната, в турското министерство на отбраната доста пъти вдигаха наздравици. Сега целта е да ни се внуши нуждата от НАТО-вски самолети да охраняват небето ни, и понеже Турция е най-близо и с най-големи възможности, точно тя да поеме тази задача. За да не бъдем русофили, ни тикат в Османската империя. Донякъде и ние си заслужаваме.
  • 6 ЛЕРИН

    58 3 Отговор
    Не сме във военно положение и не сме заплашени прико от никого!
  • 7 кубче рубик

    44 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сорос":

    Америка за България се хвалят, че за тази година са предвидили рекордните 200 милиона за укрепване на българската демоНкрация и атлантизъм. Ще има грантове големи.

    Коментиран от #23

  • 8 БЕГАЙ СИ ПРИ ЕРДОГАН

    44 2 Отговор
    ТОЙ ЩЕ ТЕ ПАЗИ ,ТАКИВА КАТО ТЕБ ПРЕДАДОХА ЦЯЛОТО РАЗУЗНАВАНЕ И ВСИЧКО НА ТУРЦИТЕ
  • 9 Още

    23 8 Отговор
    Един чист Българин
  • 10 Правилно

    18 0 Отговор
    200 милиона за нас за вас един шут от Камчия и росенец
  • 11 РусоРобе

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ротшилд":

    антиправителствената, антидържавна, дейност се наказват като държавна измяна и предателство !!! със затвор !!!
  • 12 ПараШут

    31 2 Отговор
    Най-големите врагове на България тук на балканите май се оказват точно нашите най-близки роднини македонците! Нито братята руси, нито турците, нито гърците или пък сърбите са наши врагове. Ние не се страхуваме от никой от тях . Всеки от тях е добре дошъл на нашата трапеза. Стига сте навивали пружината, защото ще се скъса и ще ви удари точно вас много лошо. Хващайте пътя и да ви няма като искате НАТО да ви пази. Ние , народът на България не желаем терористите от НАТО да ни пазят от никого!

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Fenasi Kerim

    25 5 Отговор
    Русия няма да напада България. Поне засега. България може да вярва на НАТО колкото може да повярва че ще получи Ф16 които вече са платени. Предишните управляващи са за беcилото. Такава продажност. Да дадеш три милиарда за руска тръба към Сърбия от която единствената ти полза е 100 милиона приходи на година като такса за транзит които ще изплатят 3 милиарда за 20-30 години и като ти се скарат от американското посолство да купиш чертежи на Ф16 като ги платиш предварително като изтеглиш кредит.

    Коментиран от #20

  • 15 Изчей

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "ПараШут":

    Ти няма как да искаш неща при условие че не можеш да минеш преглед при психиатър
  • 16 Гнида

    23 1 Отговор
    Орхане , орхане да те е.б.е кой те хване !
  • 17 Милена

    29 0 Отговор
    Още една краварска подлога се изходи по въпроси над интелектуалните й възможности.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Басу ника

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Fenasi Kerim":

    този ник сиго аври в адника.фена сикерим
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хасан-избирателя

    8 5 Отговор
    Да идва Ердоган и да ни спасява.Ашколсун.Резил!Хайваноглу.
  • 23 Грульо

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "кубче рубик":

    Хаха, кой им дава тез пари, бе - само ще си напълнят гушите наще атлантици, без никъф ефект, даже ще има обратния резултат. :D
  • 24 Перо

    14 1 Отговор
    Тоя не го ли разобличиха за шпионаж? Някой пак го активира да бъдем под контрол! Ционизмът развърза яко кесията! Тотална първобитна пропаганда във всички контролирани медии!
  • 25 Iviviv

    15 1 Отговор
    До кога ще сме на губещата страна. Вън от НАТО и ЕС. Сатанисти.
  • 26 Глупости

    4 0 Отговор
    Не във военно, а в Предвоенно положение сме. Друг е въпросът, че с е в Извънредно положение(все още) заради корона кризата.
  • 27 Щирлиц

    10 1 Отговор
    Турски шпионин
  • 28 Да,бе

    12 0 Отговор
    Орханчо,да поканим турската армия да ни пази,че да ти застанат нещата,а!Пък после 500 години ще ги кандардисваме да спрат да ни спасяват.
  • 29 Мишо

    9 0 Отговор
    А войната в Сърбия у Австралия ли беше бе?
  • 30 БНА

    9 0 Отговор
    Този ходил ли е войник? Или трудовак? И като какъв фактор го раздава сега?

    Коментиран от #32

  • 31 Зеленски

    5 0 Отговор
    Холивуд маниполейшън - ей много спецове
  • 32 По удачен би бил Въпросът

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "БНА":

    Кога е вербуван?
  • 33 Г-н Орхан

    5 0 Отговор
    Само за момент си представете България на мястото на Крайна. Спонсорирани националистически групировки. Кой според вас ще е първата жертва? Учете се от Ердоган, възрастни хора, бели коси, а нямате инстинкт за самосъхранение.
  • 34 иван

    7 0 Отговор
    Я се разкарай бе турско мекере!
  • 35 Механик

    8 0 Отговор
    Изгонете небългарите от България!
    Какъв е тоя и както какво се взема? Дори името му не е българско!
    Да ходи да дава акъл на Анадолските Maнафи!
    Било пълно с руски "петоколонници Ми тоя коч-байрям къв се явява? Чия пета колона е?
  • 36 Синдикат на Ало Измамниците

    5 0 Отговор
    Ей суек, обувай шалварите и марш в анадола!
  • 37 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    МИР а не война
  • 38 Нещата не са само бели и черни

    5 0 Отговор
    И нито дума не каза защо се води тази война между САЩ и Руската федерация! Какви са Гео стратегическите интереси! Какъв световен ред ще последва след тази война! Говори общи приказки и нищо съществено не казва!
  • 39 WhiteNoise

    4 0 Отговор
    какво хубаво българско име... традиционно дет се вика
  • 40 убре дебре

    3 0 Отговор
    С това име, може да викне и НАТО съюзниците ни от юг, само да не решат да ни освобождават де... ;)
  • 41 Просто Русия

    0 0 Отговор
    Сега разделителната линия между двукраките е човещината. Който застане на страната на нападателв не човешко същество. И няма "ама така онака.." Хора са двукраките които правят разлика между човещина и зверщина.
  • 42 САТЪРА НА ХАНА

    4 0 Отговор
    МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА НА ТУРЦИЯ
    СЕ ОПЛАКА ЧЕ ДОСЕГА ТУРЦИЯ Е ИЗГУБИЛА ОТ ВОЙНАТА 40 МИЛИАРДА ДОЛАРА
    ...
    НОМЕР 2... УКРАИНЦИТЕ ПРАВЕХА ДЪМПИНГ НА ЦЕНИТЕ НА РУСНАЦИТЕ СЪС СТОМАНАТА, ПШЕНИЦАТА И ИЗК.ТОР КОИТО ПРОДАВАХА НА ТУРЦИЯ
    ...
    .... А В МОМЕНТА И ХЛЯБА И ОЛИОТО СА В РЪЦЕТЕ НА ДЯДО ИВАН
    .... ..
    АКО НЕ ИСКАТ ТУРЦИТЕ ХАМАМИТЕ ДА ОСТАНАТ БЕЗ ШАРЛАН И МАГАЗИНИТЕ БЕЗ ХЛЯБ .. ТРЯБВА ДА СЛУШКАТ
  • 43 мдаааа

    2 0 Отговор
    Само че с ултиматуми диалог не се води ...
  • 44 Не глеам Таувизия

    2 0 Отговор
    не се потдавайте на паника драги съграждани... определени къргове гладни за власт се възползват от ситуацията...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ами щом се опасявате ... значи!!!

    3 0 Отговор
    Мдааа... от опит почти е сигурно, че щом се опасявате това значи, че вие ще го пуснете, може и чрез личните ви лаборатории за БОВ в Украйна...
  • 47 МиГ лети на задна

    3 0 Отговор
    1. турски зам-министър на бг отбрана - как би го приел Левски?!
    2. бг ВВС са проруски ориентирани и неспособни за реорганизация - както казваше един колонел: поделение се ремонтира със сриване до основи и построяване на 100 метра вдясно.
    3. за съжаление, МО е под контрола на ДПС и товя предопределя топлата връзка с руснаците!

    Коментиран от #49

  • 48 Орхан, никакво Оръжие на никой!!

    2 1 Отговор
    Неутралитет!! Пасито и Шаламанов да отиват доброволци и да се бият за кой си искат!! Никакви боеприпаси на никой, това нее наша война
  • 49 аз съм БЪЛГАРИН

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "МиГ лети на задна":

    ТОЗИ Е БИТА КАРТА РЕВЕ ПАК ДА ЗАСМУЧЕ НЕКОИ КИНТИ
  • 50 Хихата

    1 0 Отговор
    Аха, ще оставим отбраната на въздушното ни пространство на нашите "17 МиГ-а от пролетта"...
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Holy Sh1t

    0 1 Отговор
    Още един платен говорител на небивалици. Дано народа не е толкова сляп и да разобличава такива пионки на западния интерес.
  • 53 Кирчо Сульов

    1 0 Отговор
    Орханчо Сульов... вече никой не ни бръсне и за слива а само ни нареждан по тилифона бе!