Отидете към основна версия

141 433 244

Голяма новина от Русия за войната в Украйна

  • сергей лавров-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • преговори

Има напредък в преговорите между Москва и Киев по някои от въпросите

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия и Украйна са близо до постигане на съгласие по някои въпроси, които са част от преговорите между двете държави за спиране на войната в Украйна.

„Ройтерс” не уточни по кои точки Москва и Киев са постигнали съгласие. Агенцията съобщава, че сериозно се разглежда въпросът за „неутралния статут на Украйна”. Пред РБК Лавров е казал, че въпросите за използването на руския език в Украйна и „свободата на словото” също са важни за Русия.

Ситуацията около Украйна не можеше да се реши мирно, защото Западът не го искаше. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервюто за РБК. „Въобще не става въпрос за Украйна. Или по-скоро не толкова за Украйна, а за световния правен ред. Съединените щати превзеха цяла Европа. Това е епохален момент в съвременната история. Това отразява битката за това как ще изглежда световният ред“, каза първият дипломат на Русия.

Москва посочи, че НАТО и САЩ в крайна сметка са игнорирали предложенията на Русия. Обявявайки началото на специалната операция сутринта на 24 февруари, Путин заяви, че тя се провежда в Донбас, за да се спаси местното население от „геноцид“. По-късно руското външно министерство заяви, че руската операция не е началото на война с Украйна и че е необходимо да се предотврати глобална война. В същото време от МВнР подчертаха , че това не е избор на Москва, а е „логичният завършек на целенасочената русофобска политика на киевските власти“.

Украинците никога не са имали претенции към Русия, но дори след като Украйна получи независимост, гражданите на тази страна започнаха да се обръщат срещу руснаците, каза още външният министър Сергей Лавров. „Никога не сме имали претенции към украинския народ. <...> Сигурен съм, че преобладаващото мнозинство от нашите граждани нямат проблеми и претенции към украинския народ, както украинският народ никога не е имал претенции към Русия“, каза министърът. Лавров отбеляза, че самият той има много приятели в Украйна, обича украинската култура, кухня и хумор. Президентът на Украйна Володимир Зеленски започна по-реалистично да оценява ситуацията с преговорите с Русия, каза още руският външен министър.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 424 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания