Отидете към основна версия

7 595 98

Китай: Наистина не знаехме какво готви Русия, страдаме и ние

  • китай-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия

Суверенитетът и териториалната цялост на всички страни, включително Украйна, трябва да се зачитат, обяви китайският посланик в САЩ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай би се опитал да предотврати руска атака срещу Украйна, ако знаешe за плановете на Москва. Тази война не е от полза за КНР. Това заяви китайският посланик в САЩ Цин Ган пред Washington Post.

„Позволете ми да заявя: твърденията, че Китай е знаел, съгласил се или мълчаливо е подкрепял тази война, са чиста дезинформация. Всички тези твърдения служат само за прехвърляне на вината и хвърляне на кал върху Китай“, казва посланикът.

Той отбелязва, че Китай е най-големият търговски партньор както на Русия, така и на Украйна, както и най-големият вносител на суров петрол и природен газ в света. Посланикът добави още, че по време на инвазията в Украйна е имало над 6 000 китайски граждани.

"Конфликтът между Русия и Украйна не е добър за Китай. Ако Китай знаеше за неизбежната криза, щяхме да направим всичко възможно, за да я предотвратим", казва Цин Ган. Китайският дипломат също така отбелязва, че суверенитетът и териториалната цялост на всички страни, включително Украйна, трябва да се зачитат.

„По отношение на Украйна позицията на Китай е обективна и безпристрастна: необходимо е напълно да се придържаме към целите и принципите на Устава на ООН, както и да зачитаме суверенитета и териториалната цялост на всички страни, включително Украйна“, заявява Цин Ган.

Той също така призова да не се свързват Тайван и Украйна. "Украйна е суверенна държава, а Тайван е неразделна част от територията на Китай. Въпросът за Тайван е вътрешна работа на Китай", каза китайският посланик в САЩ. Той отбеляза, че Китай се застъпва за мир в Украйна и е „готов да направи всичко по силите си“. „Нашата крайна цел е да сложим край на войната и да поддържаме регионална и глобална стабилност“, обобщи Цин Ган.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 47 гласа.

Свързани новини