Отидете към основна версия

10 389 133

В бойна готовност! Американски и френски самолетоносачи патрулират в териториалните води на Гърция

  • самолетоносач-
  • гърция-
  • русия-
  • средиземно море-
  • ф-18

Двата самолетоносача плават в района с цел наблюдение, като едновременно с това извършват съвместни учения с гръцки изтребители и военноморски кораби

Снимка: БГНЕС/ЕРА

За два огромни самолетоносача, намиращи се в териториалните води на Гърция и засилено движение във въздушното пространство на страната съобщава електронното издание на гръцкия в. „Вима“.

Единият от двата самолетоносача е американският „Хари Труман“, който е с дължина 333 метра и шест хиляди души екипаж. На борда си той транспортира много изтребители Ф-18 и крилати ракети „Томахоук“ и „Круз“. В момента той се намира във военноморската база в Суда.

Другият е френският „Шарл де Гол“, който транспортира изтребители "Рафал" и радари, хеликоптери и ракети "Астер-15". Очаква се на 24 март самолетоносачът да се намира в района на Фалиро и четири изтребители Рафал да прелетят над центъра на Атина на 25 март, когато Гърция чества националния си празник.

Двата самолетоносача плават в района с цел наблюдение, като едновременно с това извършват съвместни учения с гръцки изтребители и военноморски кораби.

В Средиземно море се движат и руски кораби, отбелязва изданието.

Заради войната в Украйна се наблюдава голямо раздвижване в района на Александруполис. Наред с американските кораби или корабите, наети от Пентагона, които през изминалите седмици вече разтовариха танкове и хеликоптери, се очакват на гръцкото пристанище да пристигнат и военни кораби на други страни членки на НАТО, посочва изданието.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 105 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: