Отидете към основна версия

3 180 25

Зеленски: Протестите срещу окупатора в Херсон са подвиг

  • владимир зеленски-
  • украйна-
  • херсон-
  • русия-
  • суми

Това е Украйна, с която се гордеем, заяви президентът на страната в поредно видеообръщение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Владимир Зеленски нарече протеситте срещу руските войски в Херсонска област "подвиг".

„Херсонска област днес отново се бие. Благодарен съм им. Отново по улиците. И както винаги, за всички нас, за Украйна. С национални знамена. И с нашата украинска смелост. Без оръжие срещу нашествениците. Срещу изстрели и военни машини“, отбеляза президентът, който нарече случващото се "подвиг".

"Това е Украйна, с която се гордеем. Това са украинци, на които съм безкрайно благодарен. Като всички наши хора", подчерта той.

Руските войски започнаха офанзива срещу Херсон от Кримския полуостров на 24 февруари. От 3 март областният център е под контрола на въоръжените сили на РФ.

След превземането на града стана известно за подготовката на референдум за създаването на т. нар. "ХНР".

Председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук каза, че "организаторите, съучастниците и изпълнителите на псевдореферендума" ще бъдат подложени на наказателна отговорност, пише UNIAN.

Според президента на Украйна Владимир Зеленски "колаборационистите, които са били съблазнени от предложенията на окупаторите, подписват собствената си присъда".

Той заяви, че през деня на 20 март са работили само 4 хуманитарни коридора, по които са евакуирани 7295 души.

Зеленски добави, че почти 4000 жители на Мариупол са пристигнали в Запорожие за един ден.

Той добави, че тази сутрин властите се готвят да изпратят още автобуси в Мариупол, за да продължат мисията.

"Повече от 3000 души бяха спасени в Киевска област. Но в Харковска област... Руски войски заловиха нашия конвой, нашия хуманитарен товар за град Волчанск. Сега няма връзка с шестима души. Петима шофьори и един лекар. Ние ще ги спасим. Отново и отново ще се опитваме да доставим най-необходимите неща на нашите хора", каза той.

По-рано председателят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов обяви загуба на комуникация с хуманитарния конвой, който се насочваше към Волчанск.

В същото време стана ясно, че в 4.30 часа тази сутрин е възникнало изтичане на амоняк в химическия завод в Суми "Сумихимпром".

Това съобщи областният управител на Сумска област Дмитрий Живицки.

„В момента засегнатата зона е около 2,5 км. Работят аварийните екипи. Заплаха за Суми все още няма. Посоката на вятъра не е към града“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: