Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Март, 2022 19:00 51 739 164

Войната на Путин има обратен ефект

  • украйна-
  • владимир путин-
  • путин-
  • война-
  • русия-
  • санкции-
  • ссср-
  • москва-
  • кремъл

Военната некомпетентност на Русия учуди много западни експерти по сигурността

Войната на Путин има обратен ефект - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нахлуването на Владимир Путин в Украйна промени света. Живеем в нови и по-опасни времена - ерата след Студената война, започнала с падането на Берлинската стена, приключи.

Рядкост е да преживееш момент с огромни исторически последици и да разбереш в реално време, че е такъв.

През ноември 1989 г. стоях на покрития със сняг Вацлавски площад в Прага, столицата на тогавашна Чехословакия, и наблюдавах как се ражда един нов свят.

Народите на комунистическа Източна Европа бяха въстанали, за да се противопоставят на диктатурите си. Берлинската стена беше съборена. Разделената Европа отново ставаше едно цяло.

В Прага драматургът дисидент Вацлав Хавел се обърна към 400 000 души от балкона на втория етаж. Това беше вълнуващ момент, зашеметяващ със своето темпо. Същата вечер комунистическият режим рухна и след няколко седмици Хавел беше президент на нова демократична държава. Още тогава усетих, че съм наблюдавал как светът се преобръща - това беше един от онези редки моменти, в които знаеш, че светът се прекроява пред очите ти.

Колко такива моменти е имало в историята на Европа от Френската революция насам? Вероятно, мислех си тогава, около пет. Този, 1989 г., беше шестият.

Но този свят - роден в онези драматични народни революции - приключи, когато Путин нареди на руските войски да навлязат в Украйна.

Германският канцлер Олаф Шолц нарече този момент zeitenwende - повратна точка, а британският външен министър Лиз Тръс заяви, че това е "промяна на парадигмата". Според нея епохата на самодоволството е приключила.

Доказателствата се трупат от години.

Изминаха две десетилетия, откакто Путин изпрати войски в Грузия, твърдейки, че подкрепя отцепнически региони.

По-късно той изпрати шпиони в британски градове, въоръжени с нервнопаралитични вещества, за да убиват руснаци в изгнание.

През 2014 г. той нахлу в Източна Украйна и анексира Крим.

Въпреки всичко това Германия и голяма част от ЕС се оказаха в нездравословна зависимост от руския газ. Година след анексирането на Крим те одобриха изграждането на нов газопровод - "Северен поток 2", за да увеличат доставките.

"Самодоволството", за което говори Лиз Тръс, се отнася и за нейната собствена страна. Лондон е сигурно убежище за руските пари още от времето, когато министър-председател беше Джон Мейджър. Руските олигарси са складирали тук милиарди, прали са парите си, купували са най-престижните частни домове в столицата, общували са с политици и са дарявали средства за техните предизборни кампании. Малко са въпросите, които се задават за това откъде идва огромното им богатство, придобито толкова внезапно.

Така че, Западните демокрации не са "обръщали внимание" на естеството на заплахата, която се е зараждала на източната им граница.

Но Путин също беше тотално самодоволен.

Първо, той смяташе, че Западът е в хроничен упадък, отслабен от вътрешно разделение и идеологическа вражда. Изборът на Доналд Тръмп и Брекзит според него бяха доказателство за това. Възходът на десните авторитарни правителства в Полша и Унгария беше още едно доказателство за разпадането на либералните ценности и институции. А унизителното изтегляне на САЩ от Афганистан беше прието като доказателство за една отслабваща сила, която се оттегля от световната сцена.

Второ, той не разбра правилно какво се случва на неговите граници. Той отказа да повярва, че поредицата от демократични въстания в бившите съветски републики - Грузия (2003 г.), Украйна (2004-5 г.) и Киргизстан (2005 г.) - биха могли да бъдат автентичен израз на народната воля. Тъй като всяко от тях имаше за цел да отстрани корумпирани и непопулярни промосковски правителства, за Кремъл изглеждаше очевидно, че те са дело на чужди разузнавателни служби, по-специално на американците и британците - настъпление на западния империализъм към територия, която по право и исторически принадлежи на Русия.

Трето, той не успя да разбере собствените си генерали. Сега е ясно, че той е очаквал тази "специална военна операция" да приключи за няколко дни.

Военната некомпетентност на Русия учуди много западни експерти по сигурността. За мен тя носи ехото на една по-малка, по-овладяна, но въпреки това опустошителна война в бивша Югославия.

През 1992 г. сръбските националисти започнаха война, за да задушат при раждането ѝ новата независима държава Босна. Те твърдяха, че босненската идентичност е фалшива, че босненската държавност няма историческа легитимност, че тя всъщност е част от Сърбия. Точно такова е мнението на Путин за Украйна.

Подобно на днешна Русия, сръбските сили се радваха на смазващо превъзходство в огневата мощ. Но те често затъваха там, където местните не-сърби оказваха съпротива. Изглеждаха неспособни да превземат градове - не желаеха да се бият пешком улица по улица. Първоначално босненските защитници бяха много зле екипирани - спомням си момчета с обувки за тенис в окопите на Сараево с един АК-47 на трима. Но те защитаваха столицата си в продължение на почти четири години. Подобна решителност има и в младите мъже, които доброволно се включиха в защитата на Киев.

Вместо да превземат градовете и селищата, сърбите ги обсаждаха - обграждане, бомбардировки, прекъсване на водата, газа и електричеството. Това вече се случва в Мариупол. Обсадете един град и прекъснете водоснабдяването му и до 24 часа всяка тоалетна ще бъде опасна за общественото здраве. Това ли възнамеряват да направят руснаците в Мариупол, Харков, Киев? Да ги уморят от глад и студ?

Но близо четири години подобна жестокост дадоха на босненската нация основополагаща автентична история, разказваща за съпротива, страдание и героична борба. Идентичността на Украйна също ще бъде допълнително укрепена от начина, по който украинците са се сражавали. Рускоговорящите в Украйна не се чувстват "освободени" от инвазията. Доказателството е, че те също вярват в Украйна като суверенна държава. Войната на Путин, целяща да обедини това, което той виждаше като две части на руската нация, вече има обратен ефект - засилва волята на повечето украинци да търсят съдба, свободна от руското господство.

Бившият съветник по националната сигурност на САЩ Збигнев Бжежински каза, че Русия може да бъде демокрация или империя, но не може да бъде и двете. Руската емблема - двуглавият орел, гледа както на изток, така и на запад. Историята неведнъж е теглила Русия в противоположни посоки - демократична национална държава в едната посока или доминираща имперска сила в другата.

Отидете в Санкт Петербург и ще видите още един аспект на този двойствен характер. Това е красивият еркер на страната към Финския залив. Това е град от XVIII в., обърнат на запад. Той е европейското Просвещение в архитектурна форма. По времето на царете той е бил имперска столица.

След Руската революция от 1917 г. болшевиките преместват столицата обратно в Москва и властта се оттегля зад високите крепостни стени на Кремъл. Това е архитектура на отбраната, на подозрението, дори на страха. Когато руските ръководители погледнат оттук на запад, те виждат равнинната открита провинция, която се простира на югозапад на стотици километри – без естествена защита. /БГНЕС

Алън Литъл, Би Би Си


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 221 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАШИЗЪМ

    217 74 Отговор
    В САЩ забраниха на радиа и телевизии да пускат песента на Бони М - Распутин

    От жалки по-жалки...
  • 2 ЦК на КПСС

    158 47 Отговор
    И един талибан замеря кравар с камък.
  • 3 СССРБарета

    288 150 Отговор
    Айде и тук пропаганда с мнения! Мнението ви не ни интересува Интересуват ни само фактите! А фактите са че Русия е на страната на справедливостта както винаги!

    Коментиран от #13, #17, #18, #42, #63, #95, #135, #138, #154

  • 4 Дойче веле

    301 52 Отговор
    Всяка война на САЩ е мироопазваща. Американските бомби са хуманни и носят демокрация. Те не убиват жени и деца, за разлика от бомбите на тиранина Путин.
  • 5 Кирил

    153 228 Отговор
    Войната на русия е пълен провал във всяко отношение, военно, икономическо, политическо, медийно.
  • 6 Отегчен

    151 49 Отговор
    Алън Литъл , много си литъл умствено .
  • 7 Специалнъй военния операции России

    240 100 Отговор
    Краварите и Зеленски искаха война, бъркаха на голямата мечка в устата и я събудиха, сега ще си сърбат попарата.

    Коментиран от #26, #33, #164

  • 8 Кво ги въртите

    197 47 Отговор
    Запада сега се побърква да праща пари, оръжие и военни в Украина. Това не, защото Русия е военно некомпетентна. Нещо няма логика!?

    Коментиран от #96

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Майна

    156 28 Отговор
    Излишно е да се коментират ..глупости
  • 11 нашия

    134 24 Отговор
    БГнес,колко тесногръдо и на практика не разбиращо какво става в света от векове /света не е от вчера/ мнение ....жалко за времето което сте загубили да фриволничите по теми от които сте много далече,а от там и слабо компетентни......надявам се ,че все пак са ви платили за "колосалното" старание...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ха ха

    68 77 Отговор

    До коментар #3 от "СССРБарета":

    "Страната на справедливостта.." ще ни спускаш от смях 😂

    Коментиран от #144

  • 14 Асан

    146 24 Отговор
    Путин измести световната тема, иначе вече да сме на деветата вълна на коронавируса.

  • 15 По землята

    95 25 Отговор
    Има много бля бля ....твоето бля бля трябваше да прочетем ние Българите чрез факти ...аз не чета Бля бля.... личи си от заглавието и първите изречения!
  • 16 Агенция

    97 28 Отговор
    30 сребърника в студиото, веднага!
  • 17 Хахахаха

    87 55 Отговор

    До коментар #3 от "СССРБарета":

    Русия е на страната на руската справедливост! Така е по-вярно!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Вай вай

    56 77 Отговор
    Абе къде са кадировците..да не отидоха в рая случайно..

    Коментиран от #25, #59

  • 20 Вова

    21 34 Отговор
    И защо тогава току що изказа мнение?

    Нали само с факти боравим, да?

    Вездe oдни и те же идиoты, вeзде бля!
  • 21 Сесесере

    61 89 Отговор
    СССР И ГЕРМАНИЯ НАПАДАТ ПРЕЗ 1939 ГД мирна Полша нацистите и комунистите са били съюзници даже правят общ военен парад в град Брест мисията била Освободителна както сега на ПУТИН В УКРАЙНА
  • 22 Аре

    59 88 Отговор
    Браво за статията, много истини!
  • 23 Ццц

    138 39 Отговор
    Не прочетох статията до край. Когато се говори, че светът не е същият и се започва от 2022 или от 2014 година, нямам нерви да чета. Защото съм достатъчно буден да не ме приспиват такива едностранни безвкусици, наречени "журналистическа статия". И да припомним на автора, ако случайно е забравил или се старае да не помни: СЕГАШНАТА ВОЙНА НЯМАШЕ ДА Е ВЪЗМОЖНА БЕЗ СОЛОВИТЕ КАУБОЙСКИ ИЗПЪЛНЕНИЯ НА ФАМИЛИЙТЕ БУШ И КЛИНТЪН ПРЕЗ 1999-ТА И 2003-ТА. А спомняте ли си една прочута стажантка, която повече се прочу като флеитистка. Госпожица Люински стана причина за едноседмични бомбардировки в Ирак 97-8 година. Нещо като сегашните изяви на Борката Джонсън. Ако авторът на статията ми каже 5 разлики от войната 2003-та и сегашната война, съм готов да дочета статията...

    Коментиран от #122, #126

  • 24 Гост

    90 29 Отговор
    Краварчето казало на стария войник, че не разбирал от водене на битки, хахахахахахаха
  • 25 Вова

    32 55 Отговор

    До коментар #19 от "Вай вай":

    Интерес потеряли.
    Оказа се, че там има война. Аз ги излъгах, че е операция и те затова тръгнаха.

    Нищо де. Поне се помолиха на Аллах за Украйна от земята й.
  • 26 Димов

    130 6 Отговор

    До коментар #7 от "Специалнъй военния операции России":

    Политиците направиха войната. Хората сърбат попарата. Причинителите са си на топло и уютно. Хората губят домове, роднини, животи. За тяхната власт умират невинните. Това безумие трябва да спре незабавно.

    Коментиран от #99

  • 27 А кога ...

    120 31 Отговор
    сащите и НАТО ще отговарят за престъпленията си срещу човечеството: изсипване на 15тона обеднен уран, под формата на снаряди, в Сърбия засегнало и части от Северозападна България? 20години по-късно продължават да умират хора от това ..

    Коментиран от #31, #121

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ИсторикА

    54 28 Отговор
    и Хитлер пое управлението на Войната в свои рице, уволняваше генерали и местеше полкове и армии по картата на света, които обаче реално не съществуваха, провали се тотално, накрая подлудя и се гръмна !! нищо ново, тоест всичко ново е познатото старо !!!
  • 30 Аре

    48 79 Отговор
    Путлер е хванал бързата магистрала за ада, нали го знаете всички това!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 АнтиРусоРоб

    47 45 Отговор

    До коментар #7 от "Специалнъй военния операции России":

    Голямата Мечка огладня и открадна 3 кораба със зърно, ако докапа Резерва ни , ще го открадне и него, орките са разбойници и крадци !!!
  • 34 Учуден

    5 17 Отговор
    А де бе? Сериозно ли буди? Американците си знаят
  • 35 Ескана

    44 56 Отговор
    Путишници оревахте къра че е спряна руската телевизия а защо не казахте колко сайта спряха в Русия
  • 36 нашия

    49 14 Отговор

    До коментар #28 от "мдаааа":

    Ушанки се пише ....човече не виждало такава шапка се изказва ....не сте в час ...ако знаете колко сте далеч от живота ще си отнемете жалкото съществувание на момента сами....но вие и това не знаете ....

    Коментиран от #51

  • 37 Бяхме измамени от Запада

    62 26 Отговор
    Животът на повечето хора стана по-лош!

    Коментиран от #50

  • 38 Питай ме нЕкое друго въпросче

    65 10 Отговор
    Интересен завършек. Но аз да попитам, авторът какво мисли за шиптърския орел с две глави и идеите за Велика Албания? Ако получа адекватен отговор на този въпрос, мога и да го призная. Той открехна темата за бивша Югославия...
  • 39 Непознат

    76 11 Отговор
    Хладилникът винаги побеждава телевизора
    Шляпайте си глупости колкото си искате,но когато стомахът ви засвири като цигулка ще ви се избистрят тъпите ви тикви и ще разберете че хартийки не се ядът а трябва да имате ресурси за да оцелеете
    Тука няма да стане с печатане на пари защото и милиони да имаш в магазина като няма нищо и ще умреш от глад
    То не е за прости хора

    Коментиран от #45, #47

  • 40 jeevs

    16 21 Отговор
    По-скоро войната на САЩ!
  • 41 Ку До Коленко

    39 26 Отговор
    Слава России !!
  • 42 руски краварник

    30 59 Отговор

    До коментар #3 от "СССРБарета":

    Руския краваристански обор е империята на злото и лъжата ! Държава терорист и паразит.Ще пасете трева и ще пиете петрол от тук нататък терористи мръсни !
  • 43 Иван

    40 17 Отговор
    Това Дойче Веле ли го каза? Само това питам и отговора е Янсен!
  • 44 Повтарям се

    55 21 Отговор
    Отново питам:Как страна със слаба армия, лошо управление, прост народ и т. н. Притежава най-голямата територия и природни богатства от векове. Как умници като Вас са позволили?

    Коментиран от #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Тапата

    30 8 Отговор

    До коментар #39 от "Непознат":

    Такива са възгледите на един жалак, първосигнален примат, който не разбира смисъла на девиза - "Свобода или смърт", заради който хората жертват живота си. Човека, освен черва и стомах има и повече мозачни гънки, за разлика от животните.

    Коментиран от #61

  • 48 Ахой

    60 24 Отговор
    Народите на комунистическа Източна Европа бяха излъгани със шарени бонбони и обрани от бавно обедняващия запад. Няма значение дали Путин ще спечели или ще загуби. Запада вече няма от къде да краде, всички ресурси на земята няма да са достатъчни да изплува. Скоро прозападните фенове ще разберат че западната пропаганда за богатство не засища...
  • 49 Ахой

    27 9 Отговор

    До коментар #32 от "закон на мърфи":

    Искаш да кажеш че ще се кланяш на много диктатори и ще си въобразяваш че си свободен
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 мдаааа

    44 18 Отговор

    До коментар #36 от "нашия":

    Срамувам се от "разбирачи" , които не са и стъпвали в Русия /СССР/ , но винаги са информирани ...
  • 52 Гошко

    34 66 Отговор
    Ватенките са зле и винаги са били мноого зле. Ама след като започнаха войната срещу Украйна се разбра, че са и много некадърни, бездарни, направо смотани. Още едно време, докато служих в армията при бай Тошо съм участвал в учения с тях и се уверих лично - пияндурници, пълни мизерници, на които няма за какво да се кланяме, защото е срамна работата. И като гледам колко поддържници имат (ватенките) и в тоя форум, ми става жал (донякъде) за тоя наш, прост народ...

    Коментиран от #57

  • 53 Доналд Тръмп

    55 12 Отговор
    Не зная ,дали има човек ,който си има елементарно понятие по темата и би се хванал на тази лъжа !Ние при лъжливата война в Ирак -достигнахме Багдад на 52 ден ,при над 800000 цивилни жертви !Бомбандирахме наред и пак 52 дена ни трябваха
  • 54 Време разделно

    26 29 Отговор
    Кой е за телевизионен петъчник с филми с танкове и и сегиз-тогиз мъже по потници, веселба с албански танци, кореком, да ходи в София за кренвирши, с милицията, с шегичките за бае Тошо, със затворените граници, компоти вместо компютри... Много ми е примамливо затова обичам путля безмерно.

    Коментиран от #60

  • 55 Ххххх

    66 24 Отговор
    Жалко че медиите и сайтовете се прехласват в любов към украинския фашизъм ,а ненавиждат Русия , която се бори срещу развихрил се нацизъм. Надявам се че много скоро истината ще излезе на лице ,въпреки медийното затъмнение !

    Коментиран от #104

  • 56 Айде, стига...

    57 13 Отговор
    Давайте и двете посоки, а не само "едната истина"...
    1999 в Сърбия, какво ставаше?
    А в годините досега, Сирия, Афганистан Либия, Кувейт, Ирак...
    А 2014 в двете източни провинции на Украйна...
  • 57 Майн Рид

    30 19 Отговор

    До коментар #52 от "Гошко":

    Гошко,верно ли си служил?И си бил на "учения" с руснаци. Лягай си , че утре си на училище.

    Коментиран от #64, #71

  • 58 Мъдьо

    27 13 Отговор
    Абе голям мишок е тоя,Стюард Литъл.
  • 59 Токарев

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "Вай вай":

    У вас. Ма й ка ти им прави мекички.
  • 60 Мадуро

    9 15 Отговор

    До коментар #54 от "Време разделно":

    Къде си сега ,ми с ир? Пак в панелката, по потник, пред "компа"Голем кеф.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ребята, няма ли

    21 18 Отговор
    край дежурството? Налейте си по една водка, стига тролене. Утре пак ще хвалите любимата русия, а може и Украйна, ако плаща по-добре.
  • 63 Игор

    13 11 Отговор

    До коментар #3 от "СССРБарета":

    По скоро сссрлекета
  • 64 Майнчо

    24 13 Отговор

    До коментар #57 от "Майн Рид":

    Участвал съм в последното учение Щит, не знам знаеш ли какво е това и кога се проведе, питай Гугъл, той ще ти каже. Аз пък ще ти кажа, че Гошко е прав.
  • 65 ак47bul

    49 23 Отговор
    Ако мислите че Русия е слаба и Вл. Путин е сгрешил като изпревари запада то много грешите ито ще се види до три седмици. Вярно е че САЩ не дават на Зеленски да подпише капигула ия но ще му се наложи. САЩ искат Украйна да се бият до последния войник, но това е война между САЩ и Русия, а не с Украйна, просто американците ползват глупоста на Зеленски. Света ще бъде друг, САЩ няма вече да решават съдбите на отделни държави поради техни интереси. Шоуто свършва и Запада грябва да плати сметката която им се трупа от 1944 год.
  • 66 Игор

    24 35 Отговор
    Другарки и другари !
    Уведомяваме ви че другаря Путин загуби тази война ,и жалко за руския народ!
    Войната на богатите която ще я платят бедните!
    На другарите комунисти в България ,също им идва времето !
  • 67 До Путин !

    25 20 Отговор
    Само с бомби не става !
    Трябва и акъл !
  • 68 Ммм чудно

    18 7 Отговор
    Във който е оръжието той решава ! САМО ДА ЗНАЕ КАК ДА ГО ИСПОЛЗВА ! ! ! 😄
  • 69 ПРОВЕРКА НА ФАКТИТЕ

    42 19 Отговор
    Путин не анексира Крим, а го прие като нова република в Руската федерация. Няма нито един убит руснак в Лондон. А либералните ценности ги цените само вие, либералните лапачи на грантове. Всички нормални граждани на страни от ЕС ги отхвърля: България, Румъния, Полша, Унгария. Дори и в някои страни да са наложени, то е без допитване до населението.
  • 70 Морския

    22 43 Отговор
    Жалко е че у нас все още обитават индивиди които подкрепят Путин ,и не ги е грижа за милионите разбити съдби .
    Гледам ги тези дечица украинчета ,и си мисля колко коравосърдечни са комунистите български .
    Дано да видите и вашите деца да се крият в други държави а пъти да прави от домовете ви руини .
    Само съд за вас и обявяване против закона,докато не разберете че на този свят има състрадание,любов,милост и други непознати за вас неща !

    Коментиран от #73, #74, #80

  • 71 Гошко

    27 7 Отговор

    До коментар #57 от "Майн Рид":

    Верно, верно, 1988-1990 година, Елхово, кашимерията. А ти навярно си някой неграмотен и комплексиран дечко, който и идея си няма от оръжия, от геополитика пък да не говорим. Та не е лошо първо да се пообразоваш, а после да поискаш акъл от по-големите от теб и тези, които са виждали, чували и стреляли с истинско оръжие, в окоп, а не в компютърна игра, ок?

    Коментиран от #72

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Ахой

    36 16 Отговор

    До коментар #70 от "Морския":

    Състрадание, любов, милост ти чак сега ли ги откриваш тия чувства за украйнчетата, а до сега къде ги беше скрил.... Добре ли са ти предплатили чувствата. На колко народи децата бягаха нищо ли не усети плазмодии
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Медия

    47 15 Отговор
    Когато почнат да излизат още истини за Украйна и недораслите политици там, тогава всички дружно ще запеят, ама знаехме, виждахме и т.н. Но сега странен факт. Цял свят се къпе в лъжа...Жалко, че се стигна до това да страдат невинни хора и то не от руските"агресори",а от свойте управляващи....Оставят хора в подземията жадни, гладни само и само да хвърлят кал на "агресора" А хората мълчат от страх.
  • 77 Артилерист

    43 16 Отговор
    Изсмукал си пръстите тоз афтор и докарал западната пропаганда до най-праведна. Само като прочетох, че Путин изпратил шпиони в британските градове, си представих как Президента на най-голямата по територия страна изпровожда няколко шпиони до вакзала и пътем ги наставлява шепнешком, как точно да морят с Новичок гадните родоотстъпници. Но за разлика от тоз пропагандист, аз съм чел двадесетте разказа от зоната на войната на колегата му Джон Симпсън и останах приятно изненадан, колко реалистични картини може да представи журналист на БиБиСи, включително и зловещия, кървав акт на приятелския американски огън, на който са били подложени той, екипа му и ясно обозначената червено-кръстовска колона, с която са се предвижвали...

    Коментиран от #106

  • 78 Коментар по статията

    33 15 Отговор
    “ Сега е ясно, че той е очаквал тази "специална военна операция" да приключи за няколко дни.”-това до сега не сме го чули от Путин,но упорито всички медии го повтаряте и потретвате.Надали е толкова глупав да тръгне да превзема 40млн държава с толкова малко войска.
    И друго-по неподходящ пример от “босненската нация”,не можахте ли да измислите?Та те са пред военен конфликт,странната им федерация на етническа основа с ротационно правителство просто не работи.

    Коментиран от #127

  • 79 Никой

    28 12 Отговор
    Ох, щя да се объркам. Помислих че наш Боко е писал тази много тъпа статия , ама той тогава във 1989 още не беше дошъл във Прага. Е , Толкова голяма тъпня не бях чел
  • 80 Анонимен

    39 11 Отговор

    До коментар #70 от "Морския":

    Много глупав коментар.
    Е,такива пожелания от своя страна не отправям към никого.
    Съчувстваме на децата от Украйна,аз лично и животно не оставям да страда.
    Но съчувствам и на децата от Ирак,Афганистан,Либия,Сирия-с какво са по-различни?Ние нямаме проблеми на расова основа като в САЩ,нали така?Защо тогава милост само към украинските деца?
    Когато се изчисти двойния стандарт и принципа “за едни може,за други не може” тогава можем да претендираме,че сме модерно,благородно и състрадателно общество,без значение дали се доближаваме повече до православните ценности,или до вече размитите ценности на западния католически свят.

    Коментиран от #88

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Хахаха

    10 7 Отговор
    Открита пропаганда с привкус на самоирония.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Роко

    13 14 Отговор
    Е щом ги е учудило по - добре да си запалят дипломите и да се заемат с нещо от което разбират примерно обсъждането на половия живот на колорадските бръмбари. Всеки имаш поне две сиви клетки можеше да го схване. Взимаме историята само след 1900 година (може и от създаването на Русия през 16 век но е излишно само ще удължи безмислено примера). 1905 година "великата" сила Русия се изправя срещу малка Япония всички очакват малка победоносна война но нещата малко се объркват. Е трябва да признаем че това е единствената война в руската история в която руските жертви са по - малки от жертвите на противника. 1914-1917 Русия участва в ПСВ от която е изритана от германския шпионин Ленин малко преди съюзниците й да победят. 1920 червените легиони потеглят към Берлин ма се удавят във Висла. 1939 отново се задава малка победоносна война и отново завършва с фиаско. Следва ВСВ тук всичко започва по обичайния сценарии но все пак благодарение на задокеанския чичко все пак успяват да победят. 1953 отново малка победоносна и отново фиаско добре че е Китай да спаси положението. Следват войни по цял свят обикновенно с плачевен резултат с изключение на виетнамската но нея виетнамците я печелят ВЪПРЕКИ съветската помощ. Няколко войни в близкия изток завършили по обичайния начин с фиаско. И стигаме до афганската която довежда до разпада на СССР. Следват две чеченски официално завършили с "победа" но руското правителство ежемесечно плаща репарации на Чечения. И така стигаме до на
  • 87 Джоуи Силвера

    7 8 Отговор
    Тоя Алън може да е Литъл на акъл и размер на пишшшката, но е голем на обожание и почитание на BBC - биг блек кок. Явно редовно му продухват дюзата и му правят интеррейшъл генг бенг фейшъл буккаке блек мамба лайвс маттър биззар он дъ цайс.
  • 88 Роко

    13 8 Отговор

    До коментар #80 от "Анонимен":

    Приятелю това че някой някъде е извършил престъпление не те оправдава когато и ти извършиш престъпление. От това че има и други престъпници не ставаш по - малко престъпник. А да питам не ти ли е жал за хилядите либийски деца заразени със СПИН заради престъпното управление на Кадафи благодарение на което в болницата на държава добиваща петрол тъпо няма игли за спринцовки и лекарите са принудени да използват една на хиляди деца.

    Коментиран от #129

  • 89 ЯКО НАДАРЕН

    6 16 Отговор
    Тази статия вместо обратен ефект предизвика ефектен обрат в сфииинктерите на туземните еврогггейски и либералноатлантически клакьорки. Сега вече те конвулсират необуздано и неудържимо - жмък жмък жмък, отделяйки тънък филм от бяло течение и лека светлокафява анннаална слуз. За радост на ментора дедо Дьорд - виден почитател на подобни салтанати и мурафети. Само още две такива пасквилчета и адренохромът щедро ще бликне като исландски гейзер или реклама на спрайт. Цвъкате ли, цвъкате, мисирки долни?
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 СТРАНАТА НА ЗЛОТО

    13 15 Отговор
    Хиляди избити за собствено удоволствие и престиж((съветската пропаганда в действителност))
  • 92 Факт

    15 10 Отговор
    Вовката така ви го монтира че ще има да виете като койоти чак до следващия милениум. АУУУУУУУУУ
  • 93 Карамел Муууу

    26 10 Отговор
    Две са най-страшните оръжия на Путин - ИСТИНАТА и СПРАВЕДЛИВОСТТА. Още никой не е победил срещу тях и никога няма да победи. Затова е цялото туй безсилно говеждо мучене.
  • 94 Лея13

    10 10 Отговор
    Много добър анализ!Хареса ми.
  • 95 Лея13

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "СССРБарета":

    Каква справедливост!?Винаги е била само и единствено на своя страна.Не ги интересува справедливост, човешки права или демокрация.

    Коментиран от #102

  • 96 Лея 13

    10 10 Отговор

    До коментар #8 от "Кво ги въртите":

    Защо да не пращат помощи на една страна,три пъти по малка от нападащата я държава-!?Ето ти логиката.
  • 97 Лея13

    10 16 Отговор

    До коментар #12 от "Абе Мустафа":

    Хайде де!Аз пък мисля, че всичко му се разбира на комента.Трябва на такива като митрофанова да и се покаже вратата.Без извинение!
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Лея13

    16 1 Отговор

    До коментар #26 от "Димов":

    Е ,те войните винаги ги правят политиците,а хората страдат от това.Тук няма нищо по различно от други войни.
  • 100 3333

    9 10 Отговор
    Крие се като плъх в бункера.Голем освободител
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Лея13

    15 12 Отговор

    До коментар #55 от "Ххххх":

    Ми то по налице от сега няма как да стане.Истината си е истина-няма значение коя от страните каква пропаганда използва.Като виждаш, че всички украинци НЕ посрещат руските войски като "освободители", трябва да се спрат промивките на тема нацизъм.Това е 44 милионен народ.Нали не искаш да кажеш че всички тези хора са нацисти!?Не ми изглеждат като изповядващи фашизъм, нацизъм или каквато и да е от тези идеологии.По скоро са хора, които решително отхвърлят руската трактовка на думата"свобода".Показват го с големите протестни шествия,с думите на всеки човек избягал от военните действия и ,в края на краищата, с жертвите, които правят в името на освобождението си от всякакво руско влияние.Пък и в края на краищата това е суверенна държава,никой няма право да се бърка във вътрешните и работи, независимо дали искат да поемат политика на фашизъм, демокрация или тоталитаризъм.Това се отнася за всяка суверенна държава, разбира се.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Лея13

    13 17 Отговор

    До коментар #77 от "Артилерист":

    Сарказмът ти е безсмислен, защото всичко в статията е вярно.Който твърди обратното, значи обича да си живее с кремълски промивки.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 TDI

    10 10 Отговор
    Русия е втората по мощ военна сила ....... в Украйна! Изведнъж рухна цялата слава на руската армия грижливо рекламирана толкова години. Лошото е че осъзнаха коло са зле и започната да си тестват ракетите по жилищни блокове.

    Коментиран от #117

  • 115 МалкоЛогика

    11 5 Отговор
    "Войната на Путин" е некоректно заглавие. Казва се "Военната операция по обезоръжаване и денацификация на Украйна, осъществявана от Руската Федерация". Дългите фрази не хапят !
  • 116 Абсолютно съгласен

    10 3 Отговор
    Ако Русия беше военно компетентна, щеше като САЩ да предизвиква войни по цял свят, да стои отстрани и да ги разпалва от далеч и да си прибира дивидентите от разрухата. Докато, военната компетентност на шепата проамериикански настроени държави, като нищо може да доведе до активиране на неизвестен ядрен арсенал към недосегаемия Вашингтон. А това не е добра перспектива за никого.
  • 117 По заслуга

    6 7 Отговор

    До коментар #114 от "TDI":

    Колко несправедливо отнемаш на хохлите и бандеровците заслугите им по отношение на ползването на руско оръжие (свое и внесено от вън) по собствените им жилищни, училищни, болнични, дори ядрени сгради. Руските войски трудно ги озаптяват във военно -пропагандната им дейност. Въпреки това, те геройски се справят с унищожаването на завладените от руската армия цивилни обекти. А ти не им го признаваш! Засрами се.

    Коментиран от #152

  • 118 Валентин

    12 5 Отговор
    Абе, как не ви е срам бе.. 60000 руска арми с 10 самолета и 20 хеликоптера срещу 300000 украйнска армия 1,3 от от руската армия и ви се опитвате да ме обедите че търпи поражения.. Смях в залата.. Я малко там да погледнета картата на украйна колко километри от окрайна са под руско влияние, я стига с тия глупости вече.. Затова ли зеленски вчера избяга в полша със цялото правителство в Полша.. Защо русия търпи поражение.. Ало журналиста я си седни на ануса и не заблуждавай хората..

    Коментиран от #132

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 9689

    3 3 Отговор
    Авторът явно е спал накриво.
  • 121 Антикомунист

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "А кога ...":

    А геноцида на сърбите, да ги оставим защото не ни засяга, червени..........ни.
  • 122 некомунист

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "Ццц":

    Много се притесних,че няма да прочетеш статията!Ще пия едно червено да се успокоя!А ти провери какви са цените ,заради РАСпутин и се изцвъкай на клавиатурата.После му изпрати фиша да го окопейки.Наздраве!
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Спрете рашзма

    5 5 Отговор
    Абсолютно адекватен и правилен анализ! Но главите на полезните идиоти /по Сталин/ не им понася истината! А истината е само една.
  • 125 Плешивия генерал рицар

    2 6 Отговор
    Големи глупости, писани за тъпаци
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Kresi

    5 3 Отговор

    До коментар #78 от "Коментар по статията":

    Ами що забравяш как сърбите нападнаха и хърватите и сринаха вуковар.Можем да си припомним 1939г финландия ,1956г унгария 1968г.чехословакия като навсякъде бяха посрещнати с цветя.С.корея когато напада ю.корея с китай и руски пилоти със самолети.Тогава се намесва сащ и после знаете как завършва това.Нали виждаме където влезе руснака и американеца разликите.Ами ако руснака беше влязъл в япония да налага комунизъм каква щеше да е днес.Само не давайте примери с арабския свят където нещата са коренно различни .Някой от червените примати може ли да каже какво е разликата между ислямския фанатизъм и червения фанатизъм.Като близнаци са.И защо всички бивши соц.страни избягаха от русия.Чудя се как чехия не нападна словакия,как франция не удари белгия.Може би временно трябва един пиночет, иначе с демократични средства да се оправиш с червените примати е абсурд.Проследете историята как всички комунистически партии са дошли на власт с насилие при това без да са били мнозинство.За това се разпадна и фалира комунизма
  • 128 Георги1

    9 6 Отговор
    Эащо факти побликува само материали против Русия защо не публикува ,че Америка Англия, Франция взема по договореност за помощ повече от 70÷от петрола и златото на Боливия Перу Еквадор Ирак Египет повечето Африкански страни защо не побликува например ,че в Гвинея в момента изгониха Френските укупатори с помоща на Русия защо не побликува ,че американците избиха толкова народ под претекста че има Садам химически вещества и не откриха нищо
  • 129 Kresi

    8 7 Отговор

    До коментар #88 от "Роко":

    Червените примати са на принципа нашите разбойници са по добри от вашите защото са наши
  • 130 Келемета

    3 5 Отговор
    МОМЕНТАЛНО ТОЗИ САЮТ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕИМЕНУВА НА -АНТИФАКТИ!
  • 131 Георги 1

    7 5 Отговор
    За убийствата и страданията е виноно правителството на Зеленгорски и никои друг Украйна не беше застрашена от никого нямаше нужда да се обвързва с Нато за Крим винаги си е била руска територия трябваше да им се признае независимостазощ се призна на Косово на която територия е създадена 1 сръбска държава само когато Америка казва да може добре че е Русия Китай иИран инак Нато щеше да завладее целия свят мисля че от палците долу се вижда кого подкрепя българския народ въпреки американската пропаганда

    Коментиран от #137, #151, #153

  • 132 Kresi

    5 4 Отговор

    До коментар #118 от "Валентин":

    Знаеш ли какво е направил пиночет в чили с червени сладури като теб.И знаеш ли чили каква чили е сега и каква щеше да бъде ако алиенде беше останал да прави комунизъм по руски образец.

    Коментиран от #136

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Подводничар

    5 4 Отговор
    За "милионите разбити съдби ." обърни негодуванието си към ЦРУ и Бай Памперс. Те запалиха милионите съдби и ги разбиха без да ги интересува твоето мнение. А заблуденият в това, че Путин е агресор, няма как да бъдат милионите разумни люде. По вероятно е ти да си зомбираният. Но може и да се надяваш като Садам или Кадафи, на някакъв бонус? Не се надявай. Те си получиха "бонуса". Не ти го пожелавам. Просто застани на страната на справедливостта и няма да сбъркаш с бандити.
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Знам

    6 3 Отговор

    До коментар #132 от "Kresi":

    Също като Хитлер. И заради Хитлер, Западна Германия е това, което е (не съвсем, защото е все пак окупирана по споразумението след ВСВ), А Източна Германия ...
    И все пак, имперските амбиции носят добро само за имперския двор, донякъде и за слугите му. САЩ никога няма да допуснат НАРОДА НА друга държава да живее свободно. Пък било то и Германия. А камо ли Русия. Затова -БОЙ Д О ЛИ КВИД ИРАН Е НА КР АВА РЯ!

    Коментиран от #161

  • 137 Kresi

    8 3 Отговор

    До коментар #131 от "Георги 1":

    Ами тайван която е населена с етнически китайци и не иска и да чуе за китай как си го обясняваш.Ами хонг конг наречен златната кокошка на Китай която направиха англичаните но по договор трябваше да я дадат на Китай хич не им е приятно да са под команда на братовчедите си китайци.Вие изобщо не си задавате тия въпроси и защо комунизма е дошъл почти навсякъде по насилствен начин и защо се разпадна.Бях в дания и видях що е комунизъм който не е направен по насилствен начин
  • 138 Анонимен

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "СССРБарета":

    Така ли?!!...И откъде го извади този факт!Явно е само в собствената ти глава.Защото аз имам други факти.
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Дедовия

    6 9 Отговор
    Резултата от войната е: Зеленски от комик стана голям политик а Путин от политик стана най големия клоун!
  • 141 Глупости

    12 4 Отговор
    А Америка защо иска от Украйна да е плацдарм на Нато? Защо убиха мирни хора азовците? Защо Зеленски издига лозунга на БАНДЕРА? Защо потъпкаха култ. автономия на малцинствата? Защо убиха стотици в Донбас? Какви ги върши синът на Байдън? И т. н. Няма оправдание за войната, но много голяма е вината и на Америка и Нато, а и на медиите.

    Коментиран от #158

  • 142 Анонимен

    4 4 Отговор
    Всички западняци са алчни ФАШИСТИ!
  • 143 доброволец

    5 0 Отговор
    За Алън Литъл, Би Би Си-абей плужак такъв,я ми ела на една ръка разстояние,за да ти обясня някои работи.Закономерно името ти е "литъл".Наистина си малък за да разбираш,ама си и далеко за да усетиш нещо.Поръчвай си бункер и то скоротечно.А в него няма да има румзервиз,да си знаеш.
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Жоро

    7 2 Отговор
    За какви обратни ефекти ми бъбрите бе нещастници тъкива,когато вие ги създавате непрекъснато..
  • 146 Някой

    10 4 Отговор
    Абе ефекта щеше да е много положителен ако и руснаците дейсъваха като американците във Виетнам, Корея, Либия, Ирак, Сърбия и много други. Тоест, да сравняват със земята цвли жилиштни квартали заедно със мирното население. Истината която мисирките комамдвани от американското посолсъво крият че руските войници не водят тотална война а удрят само воени обекти и згради които са превърнати във бункери от бандеровците. Хуманите англоамериканци чрез ВСВ сринаха гр, Дрезден със земята заедно със жителите. Във Берлин се водеше война за вдяка къща и загубите бяха големи но руснаците ползваха само жива сила и артелерия. Дори и озверелите руснаци които почти всички бяха загубили близки не си позволиха да сринат Берлин със авиация. Между другото дори Хитлер е истеглил по голяма част от населението на Берлин а сега Зеленски и бандеровцоте ползват женоте и децата като жив щит Храбрец, храбреци

    Коментиран от #157

  • 147 Безимен

    6 4 Отговор
    Да наградиш сус висша дуржавна награда командира на баталйона Азов. Нима ЕВРЕИНЪР Зешенски не е виждал сваетиките и татуировките на тези биоци. Нима ЕВТЕИНЪТ Зеленски плю на хилядите свои сънародници избити от бандеровците. Мислите ли че тези фашизирани главорези се подчиняват на заповедите на ЕВРЕИН. Ас мисля че не, Азов и другите националисти действат като озверяла въоражена банда която разтрелва украински, руски воени, цивилни граждани, граби, изнасилва и дуржи жени и деца за жов щит. Американците преиграха, осъзнаха го и сега се чудят как да се измъкнат от ситоацията. Просто Зеленски се оказа имполсовен и допусна големи грешки и инструкторите му го изпуснаха и той предизвика мечката. Евреите/ПАРАТА/ се отдръпнаха от евреинът влязъл във саюз със неонацисти

    Коментиран от #156

  • 148 Цитат

    5 2 Отговор
    Нанесен е ракетен удар срещу казарма на наемниците-"войниците на успеха" в с.Нова Любомирка -Ровненска област.Останалите живи "войници на неуспеха" бързат към границата с Полша.
  • 149 Теодор

    8 5 Отговор
    Абе тия медии са толко малоумни-Русия нищо не постигала в Украйна и туй унуй ама чакайте бе хорица това е 45 милионна държава с размери като Турция горе долу......с 200 хилядна редовна армия доста добре въоръжавана от 2014 г насам....+ Като насилиха сиг поне 300-600 хиляди мъже от 18 до 60години......поне половин милион се бият за Украйна и то до скоро имаха не слабо въоръжение....(вече е доста поразбито но от запад продължават да бутат каквото може)и да обобщим ситуацията за месец.....Русия е нанесла удари по почти всички военни обекти....унищожени са купища военна техника,столицата е обградена от 3 страни,Полка Азов в Мариупол е пред разпад,Основните големи градове в Северна,Южна и източна Украйна са под блокада......,Украйна загуби достъп до Азовско море,изгуби най-голямата си централа,Източна ,Южна и повечето от Северна Украйна са под руски контрол....дори най-отдалечени бази до полската граница са ударени.......Всичко това с 150 до 200 хиляди войници за няма и 1 месец......(НАЙ-ГОЛЯМАТА И МОЖЕ БИ НАЙ ВЪОРЪЖЕНАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА)++++ЧЕ УКРАИНСКАТА АРМИЯ ВОДИ НАЙ-НЕЧЕСТНАТА ВОЙНА ИЗПОЛВЗВАЙКИ НАСЕЛЕНИЕТО КАТО ЖИВ ЩИТ(КРИЕЙКИ СЕ МЕЖДУ СГРАДИТЕ ЗАЩОТО РУСНАЦИТЕ СЕ ОПИТВАТ ДА НАМАЛЯТ ЦИВИЛНИТЕ ЖЕРТВИ,КРИЕЙКИ ТАНКОВЕ В ДЕЦКИТЕ ГРАДИНИ + ЧЕ СА ПОВЕЧЕ И НА ТЯХНА ПОЧВА.....ТА Я ПАК КАКВО НЕ Е ПОСТИГНАЛА РУСИЯ😅😂

    Коментиран от #155, #159

  • 150 Русия

    4 4 Отговор
    е Велика
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 TDI

    3 2 Отговор

    До коментар #117 от "По заслуга":

    Тези глупости дори и да ги повторите 100 пъти, пак никой няма да ви повярва.
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #147 от "Безимен":

    Ми приятелю не ги е виждал щото руските медии ги правят с фотошоп
  • 157 Роко

    7 2 Отговор

    До коментар #146 от "Някой":

    Да родилния дом в МАРИУПОЛ е от най военните обекти. Но пък може и да си прав там се раждат бъдещите украинци които ще трепят руските фашисти. Та затова те взимат мерки да ги ликвидират докато още не са се родили.
  • 158 Роко

    4 5 Отговор

    До коментар #141 от "Глупости":

    Прав си запада и НАТО имат голяма вина за войната но не по причините които си мислиш. Вината им е в това че позволиха на кремълския фюрер да краде чужда земя и да му се размине. Ако му бяха набили канчето още през 2014-та сега нямаше да има война. Допуснаха една грешка преговаряха с Путин с което нарушиха едно основно правило на цивилизования свят С ТЕРОРИСТИ НИКОГА НЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ
  • 159 Роко

    6 2 Отговор

    До коментар #149 от "Теодор":

    Забрави да споменеш за 50-те милиона американски наемници които воюват на страната на укрите. А бе направо страшна работа. А и нищо не казваш за отрядите САС, Мосад и Сивите вълци. Що така бе? Да не си се продал на Козяк?
  • 160 Русия е приключила

    5 4 Отговор
    Световната изолация е уби, а сега народа и ще убие убиеца Путин.
  • 161 Роко

    5 2 Отговор

    До коментар #136 от "Знам":

    Приятелю Западна Германия много отдавна не е окупирана, а от 1990 и Източна Германия не е окупирана. Все още е окупирана Източна Прусия. Да ги сравним Западна Германия всичко е ясно висок стандарт на живот, социални плащания и т.н. почти са построили комунизЪма, Източна Германия за 30 години почти се изравни със Западна Германия. Източна Прусия помиина яма която дори и мощната германска икономика не може да спаси за по малко от век въпреки че е значително по малка от Източна Германия.
  • 162 Вергов

    3 4 Отговор
    Московията настъпи мотиката здраво, нищо лично. Путинко върви уверено по пътя на американските глупости и предстои също като тях да изпие горчивата чаша. С него и обикновеният мужик... Бях против бомбардировките на Белград, сега съм още повече против безсмислената агресия на руснаците в Украйна. Това няма да се забрави скоро ..
  • 163 Царя умира

    2 1 Отговор
    сам,плешив,без ботокс,затворен в мухлясалия си бункер.
  • 164 Цццц

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Специалнъй военния операции России":

    А мечката се оказа една дърта пияница посяга на ляво на дясно до като падне и пукне