Отидете към основна версия

3 140 131

Байдън: Гарантирам, че САЩ нямат биологични и химически оръжия в Европа

  • джо байдън-
  • сащ-
  • оръжие-
  • украйна-
  • русия-
  • фирми-
  • законопроект

Представиха законопроект, който ще забрани на правителството на САЩ да прави бизнес с компании, опериращи в Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън твърди, че предположенията за наличието на биологични и химически оръжия на САЩ в Европа не са верни, предаде ТАСС

"Твърденията, че Америка има биологични, както и химически оръжия в Европа, просто не са верни. Гарантирам ви", каза американският лидер на среща с представители на бизнеса за ситуацията около Украйна.

„Твърдят и че Украйна има биологични оръжия“, каза Байдън, сочейки, че това е „ясен знак“, че руските власти „проучват използването“ на двете оръжия.

В същото време Каролин Малоуни, председател на Комитета за надзор и правителствена реформа на Камарата на представителите на САЩ, представи законопроект, който ще забрани на правителството на САЩ да прави бизнес с компании, опериращи в Русия. Това съобщиха от пресслужбата на комисията.

„Докато много компании взеха правилното решение да спрат или значително да намалят дейността си в Русия, други не го направиха“, каза Малоуни. Според нея през фискалната 2021 г. (приключила в края на септември миналата година) федералното правителство на САЩ „разпредели милиарди долари на компании, които отказаха да преустановят дейността си в Русия или само частично намалиха операциите или инвестициите“.

Според законопроекта политиката на американското правителство би била "да не прави бизнес с компании, които подкопават интересите на националната сигурност на САЩ, като продължават да работят в Русия" по време на военната си операция в Украйна. Инициативата "забранява на федералното правителство да купува стоки или услуги от компании, които продължават да правят бизнес в Русия" по време на специалната операция, до и включително прекратяване на съществуващи договори с такива организации. В същото време Малоуни прави изключения за стоки или услуги, „закупени в интерес на Украйна или за задоволяване на основните нужди на населението, както и за случаи, когато забраната или прекратяването на договора не е в националния интерес на Съединени щати."

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 82 гласа.

Свързани новини