Отидете към основна версия

7 775 133

Зеленски: Руските войници са осъдени на смърт, осъдени на срам

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • руски войници-
  • осъдени на смърт-
  • владимир путин

Празни са им душите. Липсва им това, което прави човека човек.

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски:

Свободни хора на свободна страна!

Приключи 26-тият ден от пълномащабна война. След осем години агресия в източната част на държавата ни. Врагът бавно се опитва да се движи. Някъде да премине в настъпление. Някъде да пресече пътя ни. Някъде да премине реката. Украинската армия е невероятна и отблъсква тези опити. И задържа окупаторите. Този ден руските войски удариха с „Гради“ по Житомирска област. Те получиха достоен отговор.

В Харкивска област, близо до Чугуив, е свален поредния вражески самолет. Нашите военни вече са събрали толкова много руски самолети и хеликоптери, че човек може само да се чуди: какво имат техните пилоти в главите си? Нима там също е празно? Казах „също“ не случайно, защото на тях са им празни сърцата. Празни са им душите. Липсва им това, което прави човека човек.

В Харкив беше убит Борис Романченко, бивш пленник на нацистките лагери. Той беше на 96 години. Помислете колко много е преживял! Той оцелява в Бухенвалд, Дора-Мителбау, Пенемюнде и Берген-Белзен – в конвейерите на смъртта, създадени от хитлеристите. И той беше убит от руски снаряд, който попадна в обикновена харкивска многоетажна сграда... С всеки изминал ден от тази война става все по-очевидно, какво е това при тях „денацификация“.

В Херсон окупаторите стреляха по хора, които излязоха мирно, без оръжие на митинг за свободата си. За нашата свобода. Руските военни дори не знаят какво е да имаш свобода. Докараха ги тук, честно казано, като осъдени. Осъдени на смърт, осъден на срам. Колона цивилни попадна под обстрел в Запорижка област. Имаше много деца. Четири деца са настанени в болница. Две от тях са в тежко състояние.

През деня работеха осем хуманитарни коридора. В Киевска, Донецка и Луганска област. Ворзел, Буча, Велика Димерка, Мариупол, Лисичанск, Северодонецк, Попасна и Кремина. Спасени са 8 хиляди 57 души. Благодаря на всички, които го направиха, които работиха за хората. Успяхме да доставят и 200 тона хуманитарна помощ. Разговарях днес с министър-председателя на Нидерландия Рюте и президента на Франция Еманюел Макрон. Координираме позициите си в навечерието на важни срещи на върха в Европа. Срещите на лидерите на „Голямата седморка“ Г-7, лидерите от държавите на НАТО и Европейския съюз ще се проведат на 24 март. Нашата позиция определено ще прозвучи. Ще прозвучи, повярвайте ми, силно.

Подписах указ за награждаване с ордени и медали на 105 наши войници. Благодарен съм на всеки един от тях. Седем от тях , за съжаление, посмъртно. Това беше ден на трудни събития. Трудни изводи. Но това беше още един ден, който ни доближи до нашата победа.

До мир за нашата държава.

Слава на Украйна!

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 101 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: