Отидете към основна версия

3 535 46

Хуманитарна мисия! Гръцкият външен министър тръгва за Мариупол

  • никос дендиас-
  • мариупол-
  • русия-
  • украйн-
  • гърция

Никос Дендиас обяви, че е изпратил официална нота до Украйна да улесни доставянето на хуманитарната помощ в града, както и нота до Русия с искане да не създава пречки за доставката

Снимка: Unian

Гръцкият външен министър Никос Дендиас обяви днес изпращането на хуманитарна помощ за обсадения украински град Мариупол, като каза, че има намерение да придружи помощта лично, съобщи АНА-МПА.

Дендиас направи съобщението след среща с генералния консул на Гърция в града Манолис Андрулакис, който беше последният чуждестранен дипломат, останал в града и се завърна в Гърция в неделя след трудна операция по евакуацията му. Гръцкият външен министър обяви, че Андрулакис ще бъде награден с орден, както и посланикът на Гърция в Украйна Франгискос Костеленос и генералният консул в Одеса Димитрис Дохцис.

Дендиас обяви, че е изпратил официална нота до Украйна да улесни доставянето на хуманитарната помощ в Мариупол, както и нота до Русия с искане да не създава пречки за доставката.

„Тази помощ имам намерение да придружа лично в координация с председателя на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер, с когото вече сме в контакт“, заяви Дендиас.

Той допълни, че приоритет на гръцкото правителство е защитата на етническите гърци в зоната на военните действия, но и на цялото мирно население. Дендиас обяви, че за тази цел ще бъде създадена група за координация и прием в Букурещ, начело на която ще бъдат посланикът на Гърция в румънската столица София Грамата, както и Дохцис и Андрулакис.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: