Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Март, 2022 18:33 6 483 61

Руски вестник публикува за кратко на сайта си материал, в който пишеше за тежки военни загуби в Украйна, изданието обвини хакери

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • войници

Досега министерството на отбраната на Русия е съобщавало за военни загуби само веднъж - още на 2 март

Руски вестник публикува за кратко на сайта си материал, в който пишеше за тежки военни загуби в Украйна, изданието обвини хакери - 1
Снимка: Unian

Руският прокремълски таблоид "Комсомолская правда" публикува днес за кратко на сайта си материал, в който пишеше за тежки военни загуби на страната в Украйна. Впоследствие изданието обясни, че информацията е фалшива и е била поместена от хакери, предаде Ройтерс.

Материалът, който твърди, че руските въоръжени сили са загубили от началото на войната в Украйна близо 10 хиляди души - много повече от официалните данни - остана онлайн само няколко минути. Той обаче бе цитиран междувременно от няколко западни медии.

Още новини от Украйна

Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, отказа да коментира случая на всекидневния си пресбрифинг и посъветва журналистите да попитат самия вестник. Тогава Александър Гамов, кореспондентът на "Комсомолская правда" в Кремъл, обясни, че публикацията е фалшива и се е появила на сайта на изданието след кибератака.

Впоследствие самото издание потвърди, че материалът не е истински е бил постнат от хакери.

В публикацията се твърдеше, че от началото на войната в Украйна на 24 февруари руските въоръжени сили са дали 9861 убити и 16 153 ранени.

Досега министерството на отбраната на Русия е съобщавало за военни загуби само веднъж - още на 2 март. Тогава то изнесе данни за 498 убити и 1597 ранени руски военни, припомня ТАСС.

От началото на войната са загинали около 14 хиляди руски военни, каза в неделя украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от ДПА.

Никои от тези данни не може да бъдат проверени.

За близо едно десетилетие на война в Афганистан през 80-те години на миналия век съветската армия загуби около 15 хиляди души, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    28 22 Отговор
    Вижте пък Американска свободна трибуна ,,Джо Байдън се превърна в отговорност за глобалната дълбока държава, поради което може да се опитат да го убият като начин за ускоряване на световната война срещу Русия“.

    По-нататък в доклада се твърди, че главният дипломатически съветник на украинския президент Владимир Зеленски в събота е помолил Байдън да посети столицата Киев, която е под обсада от руската армия по време на пътуването му в НАТО в Брюксел, Белгия, тази седмица, което по същество го подиграва от казвайки, че „човек не трябва да се страхува – ако си смел“.

    Но всъщност да помолите американски президент да посети активна военна зона не е просто лоша идея, а е безумно да се мисли, че той ще отиде.

    Въпреки това „поканата“ идва на фона на нарастващите съобщения на руската армия, че е получила разузнавателна информация , че украинските националистически лидери планират да атакуват американски и западни военни съоръжения в град Лвов.,,

    Коментиран от #2, #15, #35

  • 2 Ватник,

    42 32 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    ти направо с "А пък, американците бият .... " :))) Верно е, че путиняците сте спрели развитието си в детската градина .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Какви

    21 13 Отговор
    Хакери? ЗЕЛЕНИ
  • 5 менте

    28 13 Отговор
    Аре стига с тея евтинджоси!
  • 6 БОЛШЕВИК

    50 37 Отговор
    Западната пропаганда едно време ни изкарваше и нас, като канибали и какви ли не глупости. Сега 32 години сме със запада и играем по тяхната свирка и се вижда до какво дъно ни докараха, до таква бедност, безработица и мизерия, заедно с марионетките които са сложили тука да ни довършат!

    Коментиран от #12, #14, #37

  • 7 За Русия с любов

    49 31 Отговор
    „Ако заспя и се събудя след сто години и ме питат, какво мисля, че става сега в Русия, аз ще отговоря: Пият и крадат". (М. Салтиков-Щедрин).
    „Московия – тайга, монголска, дива, зверска“. (Алексей Толстой).
    „Народ, който блуждае из Европа и търси какво може да се разруши, унищожи, ей така, само за развлечение“. (Достоевски).
    “Има две Русии. Първата Киевската е с корени в световната и отчасти в европейската култура. Идеите за доброто, честта, свободата и справедливостта, тази Русия ги разбира така както ги разбира и целия Западен свят.
    А има и една друга Русия – Московската. Това е Русия от гората, монголска, дива и зверска. Тази Русия направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата жестокост. Тази московска Русия от най-стари временна е била, е и ще бъде пълно отрицание на всичко европейско и е ожесточен враг на Европа!” (Граф Алексей Толстой)

    Коментиран от #41

  • 8 Громико

    40 18 Отговор
    То си е руска работа колко им били загубите.
    Зяпащите отстрани къде ги сърби точно колко били руските загуби??
    Някакви извратени ненормалници само може да се радват на и желаят голям брой жертви, без значение какви хора!
  • 9 Ами реално

    22 19 Отговор
    Това не е първият случай-хакери влизат в руски медии и пишат фалшиви новини...А после "свободните медии" разпостраняват инфото--класически начин използван още от Ирак,Сирия и т.н....
  • 10 Димо

    23 14 Отговор
    Всеки лъже колко бил убил. Аз виждам ,че Путин не иска май са ги атакува агресивно. Ако пък наистина сериозно водят войната, значи руската армия е пълен т.шак с пияни и нещастни войничета от които чеп.за зеле не става. Украйна не е САЩ все пак. Ако наистина се води сериозно война,а целта не е да клекнат украинците пред дадени условия.
  • 11 Русия враг №1 на България

    36 25 Отговор
    1876 г. – На Цариградската конференция за автономия на България никой не знае че месеци преди това Русия и Австро-Унгария сключват тайното Райхщадско споразумение за поделяне на Балканите
    1877 г. – е подписана Будапещенската конвенция. Клаузите са: Русия не възпрепятства Австро-Унгария при анексиране на Хърватска и Босна и Херцеговина, Австро-Унгария не възпрепятства Русия при евентуална инвазия на Балканите. Двете империи се задължават да не допуснат образуване на голяма и сплотена българска държава, а в случай на уреждане на въпроса на международна конференция, да си оказват взаимна дипломатическа подкрепа, което се и случва на Берлинския конгрес.
    1877 г. – руският консул в Цариград граф Игнатиев е уведомен телеграфически за конвенцията. Веднага започва совалка по саботиране на Цариградската конференция. Още на следващия ден е приет от султана и му гарантира, че при война на Великите сили срещу Турция Русия ще се застъпи за запазване на значителни територии на Османска империя на Балканите.
    1878 г. – на Берлинския конгрес, Русия взима от Румъния южна Бесарабия, като в замяна я компенсира с българската Добруджа. Руски войски не стъпват в Македония, защото Русия я е предвидила за Турция, както Игнатиев обещава на Цариградската конференция.
    1879 г. – заради интересите на българското население в Македония екзарх Йосиф І иска да тръгне за Цариград, но руският консул в в Пловдив княз Дондуков го спира, като заявява, че духовната област на Екзархи

    Коментиран от #34

  • 12 ТАКА Е .. МАЛО'УМНИКО

    30 10 Отговор

    До коментар #6 от "БОЛШЕВИК":

    6 ПРАВИТЕЛСТВА НА БКП БСП-ДПС-ДС И ЕВРО РОМА,........6 НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ И ФАЛИТИ!!!
    А ВСИЧКИ МИЛИОНЕРИ, МИЛИАРДЕРИ И ОЛИГАРСИ,...ДО ЕДИН ОТ ...ДС/БКП..
  • 13 usa today

    21 22 Отговор
    загубите в човешка сила са 1 към 6
    в техника загубите са огромни за Украйна
    демек за 1 убит руснак се падат 6 убити украинци


    АРЕ,СМЯТАЙТЕ

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 западноевропеец

    19 15 Отговор
    На 12 март в парижкия дискусионен клуб “Кръгът на Новия свят” , организиран в чест на Лионел Зинсу, бивш министър-председател на Бенин, завършил Френското висше училище по политически науки, финансист, служител на групата на Ротшилд. В разкошния салон “Фош” се събраха основно пиленца от гнездото на Ротшилд, банкери, дипломати и няколко действащи министри.
    Водещият се обърна с приветствия към гостите и давайки дан на модата, не пропусна да изкаже своята поддръжка на “нещастния народ на Украйна”. След това даде думата на почетния гост, заради който са организирали тази вечер.
    И тук нещо стана не както трябва.

    Лионел Зинсу също спомена украинската криза:
    „Сега всички чуваме само за тази криза, антируските санкции, петрол, газ. Разбирате ли какво означава тази криза, например, за Африка? Русия ни снабдява със зърно и царевица. Цялата логистика минава през Черно море. И африканският свят замръзна от ужас от случващото се. Ужасен от действията на САЩ и Европейския съюз.
    Не купуваш африканците с приказки за демокрация. Това са ваши приказки за вътрешна консумация. По-голямата част от африканския елит се формира в Съветския съюз – лекари, инженери, пилоти, учители, учени. Руснаците са единствените европейци, които са деколонизирали Африка. И Африка го помни. Точно както Африка помни европейските зверства.
    Ако забележите, африканските страни не подкрепиха резолюцията на ООН, осъждаща Русия. И те никога няма да подкрепят никакви резолюции срещу Русия. Това

    Коментиран от #25

  • 17 Joro

    30 11 Отговор
    И Русия нямаше да ни докара до нищо добро. Русия работи срешу голяма и силна държава на Балканите от векове. А това, че идвали за да ни освободят, а не да си преследват имперските амбиции го вярват разни заблудени. През к.ра сме им на Русия. Дори са били срещу Съединението ни, дори обесването на Левски е можело да бъде предотвратено ,но граф Игнатиев е настоявал да не бъде пощаден. Просто са съвпаднали болните им амбиции към Дарданелите с нашите желания . Но Левски го казал най-добре,че който ни освободи,той ще ни пороби.
  • 18 Ами

    28 17 Отговор
    Не е трудно да се повярва, че са 10 хиляди! Проблема е, че го скриват в Русия! Достатъчно е да се види, колко техника и колони са ударени в Украйна. Спокойно могат и да са над 10 хиляди загинали!

    Коментиран от #28

  • 19 западноевропеец

    21 15 Отговор
    Ако забележите, африканските страни не подкрепиха резолюцията на ООН, осъждаща Русия. И те никога няма да подкрепят никакви резолюции срещу Русия. Това е зашито в гръбнака на всеки африканец: Русия е добра, каквото и да мислите за нея. Това е константа.

    Цяла Африка гледа Централноафриканската република и Мали. Това, което европейците не можеха да направят десетилетия, руснаците го направиха за една година. На мястото на Централноафриканската република имаше банди, днес там има истинска държава.
    Знам, че в залата има дипломати, служители на МВнР. Обръщам се към вас, към френската дипломация: потърсете решение на проблема си възможно най-скоро, защото ако конфликтът не приключи след месец, Африка ще избухне.
    Именно за вас енергийните проблеми са на преден план. В най-лошия случай ще имате по-малко топлина и по-малко коли, а ние в Африка ще имаме проблем с глада! Чуйте ме, кризата в Африка ще доведе до унищожаване на Европа.
    Опомнете се, търсете дипломатически решения. И не забравяйте, че страни като Индия и Китай подкрепят Русия. Африка подкрепя Русия.
    Не искам да говоря за демокрация, а вие няма да разчувствате мен, африканеца, с разкази за нещастната Украйна и призивите за човечност. Вашата демокрация е ваша работа. Няма нужда да ни натрапвате вашите идеи за това как ние, африканците, трябва да живеем.
    Отново! Търсете компромиси, оставете дипломатите да работят. Времето е срещу нас. Имаме 30 дни! Тридесет! Не повече!”
  • 20 Не не

    13 4 Отговор

    До коментар #13 от "usa today":

    По - скоро обратно! Украинците не ползват, такава техника каквато пишеш. Те не са с танкове.
  • 21 Ескана

    6 5 Отговор
    Той Зеления чорап е на Дондуков
  • 22 Джон Пилджър

    19 15 Отговор
    Колко хора са наясно, че световната война вече е започнала? В момента тя е война на пропагандата, на лъжи и отвличане на вниманието, но това може да се промени мигновено с първата погрешна заповед, с първата изстреляна ракета.

    Украйна - някога част от Съветския съюз - се превърна в лунапарк на ЦРУ. След като дирижира преврат в Киев, Вашингтон ефективно контролира един режим, който е враждебно настроен към съседна Русия: режим, проггнил от нацисти, буквално. Видни парламентарни фигури в Украйна са политически потомци на прословутите фашисти от ОУН и УФА. Те открито хвалят Хитлер и призовават за преследване и изгонване на рускоезичното малцинство.

    Това рядко присъства в новините на Запад, или се изопачава, за да се прикрие истината.
  • 23 XA XA XA

    11 7 Отговор
    затова ли зеления реве
  • 24 !!!?

    21 12 Отговор
    Като запонат да пускат фейк след фейк, значи Русия мачка!!!
  • 25 Майна

    15 8 Отговор

    До коментар #16 от "западноевропеец":

    Браво, дано да стигне до мислещите,дано се събудят и заинтересуват от ИСТИНАТА ПОВЕЧЕ ЧОВЕЦИ!
  • 26 Азов

    15 18 Отговор
    Мухаха, мрете ли, ушанки мазни?! Тъй трябва, мър.ши - който нож вади, отзад му го забиват....
  • 27 Споко

    10 11 Отговор
    Спокойно не се косете скоро ще дойдат сирииските и либиискити муджахидини и ще вдигнат до невиждани висини бойните възможности на "непобедимата и легендарна"
    ха-ха-ха
  • 28 Громико

    11 16 Отговор

    До коментар #18 от "Ами":

    И какъв ти е проблема, ако не се дава точното число в Русия?
    Тя нали била във война, така ли е?
    Докато има бойни действия не се дават отчети за жертви, елементарно е и се прави от всички, не само Русия.
    И кое е точното число според теб???
    Това което искаш да чуеш?
    Това което средствата за дезинформация на противника дава?
    Хайде стига глупости.

    Коментиран от #42

  • 29 локо

    18 16 Отговор
    мачкай Вова,жив бандер да не остане,запада твърди за 70000 ликвидирани бандери,продължавай така
  • 30 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    16 12 Отговор
    Те от 2 март не умират или после възкръсват.

    Коментиран от #53

  • 31 Румбича

    20 17 Отговор
    Ватници, повече ГРУЗ 200 ви пожелавам!!!
    Слава на Украйна! Няма да се върнете оттам, рушляците!!!
  • 32 Ескана

    16 8 Отговор
    Хакерите били виновни.Тя и съседката забременя по Хакерски
  • 33 Чичо Пешо

    13 11 Отговор
    "Руски вестник публикува за кратко на сайта си материал, в който пишеше за тежки военни загуби в Украйна"

    Затова пък фейк нюз у нас постоянно публикува материали пишещи за огромните загуби на Русия и непобедимата Украинска армия на суперменът Зеленски.
  • 34 граф игнатиев

    17 7 Отговор

    До коментар #11 от "Русия враг №1 на България":

    Мдаа пак има гаранции от Русия.И след като Русия дава гаранции,пак същата тази Русия започва война с Османската
    империя.
    Извод :
    Гаранциите които дава Русия не струват и пукната пара.
  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Ще влезе Нато ,по някакъв начин ще влезе......Когато има желание...има и начин...как беше-англосакска пагаворка,нал тьй!!???
  • 36 дрон 456

    13 11 Отговор
    Бой по руската муцуна... 😎
  • 37 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 9 Отговор

    До коментар #6 от "БОЛШЕВИК":

    Важното е Майките на убитите младежи...Да благодарят на генералитетът от кремъл и лично на лудия.......
  • 38 Юлий Дубовник - украинец

    4 9 Отговор
    За да успокои крайнодесните, Порошенко раздаде награди на ветерани от Втората световна война „от двете страни“, включително на тези, които се биеха в милиции, свързани с нацистка Германия, като фашистката Организация на украинските националисти и Украинската въстаническа армия.

    Украинското правителство официално почете лидерите на тези организации Степан Бандера и Роман Шукевич, които организираха кланета на много хиляди поляци, евреи, руснаци и други малцинства по време на Втората световна война и които доброволно участваха в Холокоста.

    Празникът на Денят на защитниците на Украйна или Ден на украинските въоръжени сили беше променен на 14 октомври, за да съответства на датата на основаване на подкрепяната от нацистите Украинска въстаническа армия.
  • 39 Абе

    9 11 Отговор
    Колко жертви има от едната и от другата страна, ще се разбере след войната! Сега всичко са свободни съчинения! Единственото сигурно е, че колкото има Русия, няколко пъти повече са на Украйна!
  • 40 Нищо ново под слънцето

    10 9 Отговор
    Ген. Т. Бояджиев...
    „Американските служби имат специален код, с който могат за всичко да натопят Москва, Пекин или Пхенян.... в ЦРУ вече има отдел, чиято задача е да имитира почерка на засечени хакерски атаки, за да насочи търсенето в избрана посока.“
  • 41 LOSHIA

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "За Русия с любов":

    Абсолютно точно!
  • 42 Rado

    11 11 Отговор

    До коментар #28 от "Громико":

    Каква война? Според Русия е специална операция. Нещо пак се сбиха русофилските опорки.

    Коментиран от #54

  • 43 Мито

    14 9 Отговор
    За жертвите и двете страни послъгват, то е ясно. Обаче не могат да скрият факта, че руските болници са претъпкани с ранени. Дори пращат ранените в болници в Белорус. И там моргите са препълнени. Не достигат хирурзи, не смогват да ампутират крайници. Неслучайно Русия прие закон за погребване на 100 до 1000 човека в братски могили - общи гробове.
  • 44 вълците на путин

    17 12 Отговор
    Видя се че нацистите победиха непобедимата червена армия.(според използваната от Кремъл терминология )
    Другари комунета в тази война САЩ вече не е на ваша страна и не ви помага както беше през втората световна.
    След две седмици ще гледаме парада на украинската армия в Москва.Пожелаваме и да бие болшевишката сган в кремълската бърлога.

    пп Абе къде изчезнаха едни мото дупенца дето се зовяха некви вълци на Путин.Нека отидат в Мариупол та момчетата от Азов да им загреят ватенките.

    Коментиран от #52

  • 45 Пак

    5 8 Отговор
    Безмислена новина за коментар от празноглавци не ходили в казарма съотношението е 1 към 8 в полза на русия това и западни анализатори го потвърждават ако цифрата на руснаците е вярна в което силно се съмнявам представете си Украйнците колко жетрви имат само полк Азов са 20000 и никой няма да излезе жив от тях

    Коментиран от #46, #60

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Навалний

    2 2 Отговор
    Слушах разговор между мъж и жена тя му вика няма ли да умираш най-после дават по 6 милиона за всеки умрял плюс доживотна пенсия? Той горкия беше потресен аз вика имам децата е трябва да ядат!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 АЗОВ

    9 6 Отговор
    Скоро тръгваме към Москва !
    На гости на Путин !

    Коментиран от #51

  • 50 Вуво

    11 8 Отговор
    Украйнски богаташи избягали и се имат за големци все едно сме им длъжни на нацистите, мол Пловдив е пълен с тях. Смрад нечиста, карат коли по 50К
  • 51 Хахаха

    5 3 Отговор

    До коментар #49 от "АЗОВ":

    Гейзери много мислих че са в Финландия а те били и в БГ
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Кйдйкдкд

    6 8 Отговор

    До коментар #30 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦":

    Бастун как може да слагаш Български флаг до нацистите леш

    Коментиран от #56

  • 54 опа

    6 2 Отговор

    До коментар #42 от "Rado":

    Ми то Украина нападна Русия
  • 55 Сергей

    0 0 Отговор
    Само дето не могат да го запалят?
  • 56 Марина

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "Кйдйкдкд":

    Пред този флаг целия свят става прав!
  • 57 а колко наташки

    0 1 Отговор
    паднаха жертва на анадолския стояк 😊
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 дa да да

    0 0 Отговор
    Жалко за невинните жертви в тази война (украински и руски). Повечето от загиналите руски войници сигурно са били млади, наивни момчета с промити мозъци и в невидение къде отиват.
  • 60 Outfielder

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Пак":

    Свободно редник.Глей си отделението.Говориш за неща,които не разбираш.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания