Отидете към основна версия

2 868 46

Руската православна църква не служи на Бога, а на интересите на руската държавна машина

  • руската православна църква-
  • рпц-
  • патриарх кирил-
  • русия-
  • военни престъпления-
  • украйна

Патриарх Кирил умишлено избра страната на престъпника и доброволно стана съучастник в ужасяващите военни престъпления на руската армия

Снимка: EPA/БГНЕС

С началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, главата на Руската църква на Московската патриаршия Кирил промени официалната си реторика за Украйна.

Ако по-рано РПЦ се опитваше да избегне темата за руската агресия в Украйна, сега ръководството оправдава и подкрепя престъпленията на руските окупатори.

Tова написа религиозният експерт Александър Ефременко в своя Фейсбук профил, цитиран от сайта bel-news.by.

Самият Кирил също е много активен в случая. В миналото в по-голямата си част той е бил в своеобразен изолационен затвор, но сега все по-често се появява публично и говори пред голяма публика от вярващи.

Най-вероятно Кирил има ясна задача: да предаде удобната на Кремъл информация за действията в Украйна, които са изпълнени с подходящ религиозен цвят. На този фон самият Кирил изглежда като съучастник в престъпленията на руското правителство.

В своите проповеди Гундяев се опитва да придаде свещен характер на руската инвазия, сякаш тя е не просто военен конфликт, а съзнателна борба между доброто и злото, като в нея "доброто са руските неверници, а Украйна и цивилизованият Западен свят са застанали на страната на злото".

Патриарх Кирил умишлено избра страната на престъпника и доброволно стана съучастник в ужасяващите военни престъпления на руската армия. Кириловото оправдание на тези грехове е съзнателно участие в тях. Духовният водач и глава на Църквата не трябва да прави това. Той трябва да говори истината и да свидетелства за истината, но вместо това разпространява умишлена лъжа, с която умишлено заблуждава вярващите.

На този фон Кирил не изглежда като водач на църквата, а като агент на руските тайни служби, престъпник, чиято цел е да даде идеологическа обосновка на всяко действие на руското правителство, независимо колко ужасни и кървави са те!

Всичко това показва, че РПЦ не служи на Бога, а на интересите на руската държавна машина. Всъщност това е един от клоновете на руската пропаганда, но действащ под прикритието на религиозни фигури и въздействащ върху човешките души.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 48 гласа.

Свързани новини