Отидете към основна версия

2 274 20

Финландия спира влаковете от и до Русия от понеделник

  • финландия-
  • русия-
  • влакове-
  • спира-
  • хелзинки-
  • санкт петербург

С това затваря един от последните маршрути на обществения транспорт до Европейския съюз за руснаците

Снимка: Shutterstock

Националният железопътен оператор на Финландия спира връзките между Хелзинки и Санкт Петербург в Русия от понеделник, с което затваря един от последните маршрути на обществения транспорт до Европейския съюз за руснаците, съобщава "Ройтерс".

Предвид санкциите срещу Русия държавата предупреди оператора VR, че вече не е уместно да изпълнява услугата до Санкт Петербург, известна като "Allegro", съобщи ръководителят на пътническия трафик, Топи Симола, и допълни, че за момента движението се спира.

Влаковете от Русия до столицата Хелзинки са пълни с руснаци от началото на инвазията в Украйна, която Русия нарича "специална операция", след като затварянето на въздушното пространство прекъсна полетите между Русия и Европейския съюз.

Границата между Финландия и Русия обаче остава отворена за преминаване с лични автомобили.

Министърът на Финландия, отговарящ за държавните холдинги - Тити Тупурайнен, обясни, че една от причините за поддържане на влаковите услуги досега е да се позволи на финландците, живеещи в Русия, да се върнат във Финландия.

Сега е очевидно, че ситуацията се е променила за "Allegro" (влаковете) и продължаването на движението им вече не е уместно от гледна точка на държавния собственик, заяви тя.

ЕС вече забрани на руски самолети и авиокомпании да навлизат във въздушното му пространство заради нахлуването на руския президент, Владимир Путин в Украйна.

В отговор Русия затвори небето си за самолети на ЕС и Великобритания.

Впоследствие стана ясно, че руснаците използват вратичка, известна като "сръбската задна врата", за да летят до Европа, заобикаляйки забраната на ЕС за полети до и от Русия, предаде news.bg.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: