Тема: Украйна

1 Април, 2022 15:00 3 553 62

"Сега или никога": финландците искат да станат част от НАТО заради руската агресия

  • финландия-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • нато-
  • сигурност-
  • отбрана-
  • ссср-
  • зимна война

Все повече финландци искат страната им да влезе в НАТО

"Сега или никога": финландците искат да станат част от НАТО заради руската агресия - 1
Снимка: NATO

Източната граница на Финландия e дълга над 1300 километра. Тя отделя страната от Русия. От края на Втората световна война насам тук цари мир. Но откакто на 24 февруари Русия нападна Украйна, финландците вече се опасяват, че предишната им сигурност не е гарантирана.

Десетилетия наред Финландия работеше над геостратегическия баланс. Страната не членуваше във военни съюзи, поддържаше коректни отношения с Русия и същевременно се грижеше добре за своите войски.

Още новини от Украйна

Поради тези причини досега финландците смятаха, че не са им нужни гаранции за защита от НАТО в случай на чужда агресия. Мнозинството неизменно отхвърляше предложенията за присъединяване към Алианса. Но нахлуването на Русия в Украйна промени всичко.

През февруари допитване показа, че 54% от анкетираните биха подкрепили членството на страната в НАТО. През март този показател нарасна още повече - до 62%. А само преди пет години - през 2017 - поддръжниците на присъединяването към НАТО са били едва 19%. Министърът на отбраната Анти Кайконен заяви, че причините за този огромен прираст на одобрение към НАТО са съвсем ясни.

"Хората си мислеха, че през 20-те години на 21 век ще живеем в мирни времена. Но ето, че сега в центъра на Европа се води дойна, недалеч от Финландия", каза министърът пред ДВ. Той допълни, че през април правителството ще представи пред парламента новата си оценка за променената ситуация по безопасността на страната и ще внесе за обсъждане и въпроса за НАТО. Мнозина предполагат, че след съответни обществени и парламентарни дебати Финландия може да внесе молба за прием в Алианса.

1939: когато СССР нападна Финландия

За много финландци преосмислянето на рисковете, свързани с безопасността, засягат не само бъдещето, но и миналото. Както е известно СССР нахлува във Финландия през 1939 година. В хода на т.нар. Зимна война Москва се оправдава (също както и сега по отношение на агресията в Украйна) с това, че Финландия била провокирала необходимостта от военни действия. Финландците се оказват изправени съвсем сами срещу СССР, но успяват да опазят своята независимост с цената на огромни жертви, на загуба на територия и благосъстояние.

Те са готови да направят същото и днес, ако се наложи. Принципът за национални гаранции за безопасност на Финландия задължава цялото пълнолетно население на страната да преминава съответно военно обучение, за да бъде в състояние само да се справи във всяка извънредна ситуация - независимо дали от природни катаклизми, промишлена авария или пък действия на съседни държави, нарушаващи финландските граници.

Във Вантаа, в покрайнините на Хелзинки, запасняците от армията поддържат своята стрелкова подготовка и провеждат различни военни тренировки. През техните курсове през последния месец са преминали повече хора, отколкото когато и да било преди. Значително се е повишил и броят на занятията по самоотбрана, както и курсовете по обучение на запасняците.

Анти Кетунен, председател на клуба на резервистите във Вантаа, разказва, че в първите две седмици от войната в Украйна броят на членовете на отбранителните клубове е нараснал с 20%, стигайки численост от по 250 души. "Никога преди не сме виждали подобно нещо", казва Кетунен.

Но стремежът към допълнителна защита, която би била осигурена от НАТО по силата на член 5-ти от Договора за взаимна помощ, е свързан и с рискове. Москва нееднократно и недвусмислено е заплашвала Хелзинки със "сериозни политически и военни последици", ако страната подаде молба за членство в НАТО.

Финландия в НАТО: сега или никога

Министърът на отбраната Кайконен казва, че Хелзинки вярва на подобни заплахи: "От страна на Русия ще има някаква реакция. Но каква точно ще бъде тя, е трудно да се предскаже". Съветникът в парламента Анри Ванханен казва в тази връзка: "Ситуацията е: сега или никога. Ако не се присъединим към Алианса, ще бъдем длъжни да обясним каква е причината. И каква ще е основата на нашата безопасност сега и в бъдеще. Дали ще е достатъчно само да си сътрудничим с ЕС в отбранителната сфера? Не знаем".

Ванханен предполага, че присъединяването на Финландия ще бъде положителна стъпка и за НАТО: "Ние не сме само ползватели на безопасност. Благодарение на добре подготвените ни въоръжени сили и пълната им съвместимост с НАТО, както и поради ключовото регионално разположение на страната, ние действително ще бъдем и донори на безопасност", казва Ванханен.

Автор: Тери Шулц


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цертът

    26 41 Отговор
    ОТАН ще са очаровани от още една руска военна операция.

    Коментиран от #53

  • 2 Анализатор

    49 53 Отговор
    Браво на финландците!
    Дивият и варварски свят трябва да бъде изолиран в Сибир.
    Сибир ще стане развъдник на варвари!!! Поколения наред ще живеят в тайгата...
    Част от животинския свят на планетата.
  • 3 сила

    40 21 Отговор
    е това е армия,сериозна армия.....малка,но зла

    Коментиран от #8, #21

  • 4 Октопус

    42 32 Отговор
    Какво ги е страх видя се че Русия е слаб играч
  • 5 Дойчето

    22 22 Отговор
    Още страда от синдрома на обезчестения Берлин като гледам хич не сте си взели поука
  • 6 DW-пропаганден машинен

    40 23 Отговор
    Щом DW го пишат, категорично не е вярно!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хаха да

    33 26 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Това са викинги а не московски мелези

    Коментиран от #29, #30

  • 9 Примати

    33 24 Отговор
    Успех. Сега е удобен момент защото Русия е ангажирана. Пожелавам най - искрено успех на всички които се борят по всякакъв начин срещу последните идио… руснаците.
  • 10 Да ама

    36 30 Отговор
    Те не знаят че НАТО идва в комплект с отнемането на енергийния сектор и една камара договори за крадене на населението...да не говорим че ще лижат и мажат на бай дън докато не ги изстискат като лимони..

    Коментиран от #19

  • 11 Дойче веле

    13 13 Отговор
    Местя..

    Коментиран от #57

  • 12 Грульо

    30 36 Отговор
    Глупаци, вместо да си въртят търговийката с Русия, ще се набутат в НАТО и ще дадат още пари за ненужни оръжия.

    Коментиран от #17, #49, #58

  • 13 Финландия

    41 25 Отговор
    Развита държава,Русия затъваща кочина
  • 14 само така

    31 21 Отговор
    никой ги не иска смотаните рашки.

    Коментиран от #33

  • 15 Джулия

    30 18 Отговор
    Личи си кои са разумните. Успех на Финландия
  • 16 смех

    17 23 Отговор
    На дойчи вели пяк им са привиждат хитлерюгени крадене от чужди народи и звучно пръдене на масата докато ядат чужда храна
  • 17 мульо

    23 18 Отговор

    До коментар #12 от "Грульо":

    глупаците са в русия.
  • 18 Дойче Веле

    15 18 Отговор
    Хо хо, те ако искаха досега да са станали. Проблемацията е, че не искат. Други източници освен Украйна, Азов, СНН, и Дойче Зеле няма ли. Цяла Европа Дойче Зеле, за по-лесно, да не се абат много.
  • 19 asd

    18 16 Отговор

    До коментар #10 от "Да ама":

    "Те не знаят че НАТО идва в комплект с отнемането на енергийния сектор и една камара договори за крадене"

    Това ви е нивото на вас тикви. Като на тази куха Тиква. ХАХАХАХАХАХАХА

    Я поквичи още малко че да се посмея!
  • 20 😄😄😄

    13 9 Отговор
    Балъци колкото искаш 👏👏👏
    Тарикати ще има докато умре и последният балък!
  • 21 смех

    4 15 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Толковя е голяма че не смее да си излезне от територията
  • 22 Ние

    17 17 Отговор
    Понеже като сме в Нато вързахме и цъфнахме освен че изпратихме полеви бани и тоалетни в Ирак за друго не ни търсят и сега ни ползват територията за буфер между Русия и Турция и голямата Лгбт общност на запад

    Коментиран от #24

  • 23 1 АПРИЛ

    10 8 Отговор
    😂😂😂😂😂
  • 24 asd

    14 10 Отговор

    До коментар #22 от "Ние":

    Мдам мдам... НАТО ви е виновен че те кухи и необразовани отпадъци.

    Абсолютно! На вас като на пълни паразити всеки само трябва да ви дава...даже и пари трябва да ви дават.
    ХАХАХАХАХАХА
  • 25 Прибирам се в къщи и гледам

    23 15 Отговор
    телевизора и техниката японска, колата немска, дрехите италиански. та питам какво произведат тия руснаци толкова че не го виждам. квас, ама квас аз не ям да си я ядът те.

    Коментиран от #34

  • 26 РЕЖИ ПУТЛЕРИСТКИ ЗЕЛКИ

    15 12 Отговор
    ПИТАЙТЕ НАШТЕ ПУТЛЕРИСТИ ДА ВИ БЯСНЯТ ТЕ СА НАЙ КОМПЕТЕНТНИ ПО ВЪПРОСА
  • 27 tomito

    14 6 Отговор
    За какво ги е страх от Русия нали сега с тези санкции икономиката и ще се срине .Май нещо не са така нещата както краварите ни ги обясняват.А що се отнася до шубето ,май има защо.
  • 28 Joro

    10 12 Отговор
    Ако се присъедините,може руснаците най-малкото да ви спрат газта само за един сезон и другата година ще са ви измръзнали т.шаците и нито за война,нито за НАТО ще го умувате. При минус 20/30 ви желая успех
  • 29 О свещена простота

    15 9 Отговор

    До коментар #8 от "Хаха да":

    Финладцице са всичко друго но не и викинги прекаляваш с бозите на марвел
  • 30 Ромул

    10 7 Отговор

    До коментар #8 от "Хаха да":

    Викинги са гащите на дедо ти. Да беше се поинтересувал сериозно КОИ наистина са били викинги-а именно:норвежци, шведи и датчани! Датчаните без малко да превземат Англия, шведите нападат едно от руските княжества при река Нева, а норвежците са ходели с бойните си кораби до Константинопол по времето на император Юстиниан.

    Коментиран от #38

  • 31 Правилно искат хората !

    12 8 Отговор
    Не щат казачок,а здрав рок !
  • 32 Иванушка  🇷🇺

    14 11 Отговор
    Финландия трябва да изтъргува с Русия своя Неутралитет. Русия няма работа в братска Финландия, само в Краварска Украина докато прибере разюздалите се хайванчета. Гледам в София украинските "бежанци" хич си не слагат войната и Украйна на сърце, стига да има кой да им дава кинти. Продажна нация 👎👎👎
  • 33 хихихи

    9 9 Отговор

    До коментар #14 от "само така":

    То и краварите никой не ги иска, ама като дават по некой долар, ганю сваля гащите...
  • 34 Телевизора

    12 12 Отговор

    До коментар #25 от "Прибирам се в къщи и гледам":

    Ражда ли. Пералнята възпитава ли деца. Колата дава ли образование. А всичко, което изброяваш е произведено в Китай, а голяма част от суровините вече и от Русия. Освен ако не си с 30 годишна трошка. Голяма част от внесеното или пакетирано в Америка се произвежда в Южна Америка и то от експлоатация на детски труд.
  • 35 Вие сте бунаци!

    12 10 Отговор
    После руските тролове казват че Байдан ги е накарал да влязат в НАТО.Всички страни са влезли в НАТО доброволно , за да се защитят от агресия като в Украйна.

    Коментиран от #41

  • 36 Попитали един севернокореец !

    10 7 Отговор
    Искаш ли в Русия ?!
    Той: А, бе,мани ги тия !
    Леле,и там вече не ги искат !
    И кво праим сега ! Сами в снега !
  • 37 Сократ

    9 13 Отговор
    Финландците ако са умни ще стоят на километри от този нагъл, алчен и безчовечен съюз. Станат ли член на нато, краварите ги почват с доенето. Ще им продават самолети на хартия, но за реални пари и то много пари.
    Светът ще се успокои, когато англосаксите ги наритат яко и да им се покаже къде им е мястото. Знаят само да крадат и убиват.
  • 38 провинциалист

    9 8 Отговор

    До коментар #30 от "Ромул":

    "а норвежците са ходели с бойните си кораби до Константинопол" - и по нашите земи големи бели са правели, та чак в Перник са яли бой.
  • 39 провинциалист

    8 12 Отговор
    А да не би НАТО да се пробва през Финландия след като удари на камък с Украйна?
  • 40 Финландска сауна

    16 2 Отговор
    Русия : Всички ме обичат !
    Нищо, че ме избягват !
  • 41 С Референдум ли????

    7 14 Отговор

    До коментар #35 от "Вие сте бунаци!":

    Доброволно! Нямам спомен, някой да е питал българският народ дали иска НАТО. А някои държави го направиха, бели, разбира се. Айде едно референдумче за НАТО, стиска ли ти?
  • 42 Финландия спира влаковете от и до Русия

    13 3 Отговор
    Oт понеделник. С това затваря един от последните маршрути на обществения транспорт до Европейския съюз за руснаците. Рашисткото изгнание е в бърза прогресия.
  • 43 Въпрос

    6 5 Отговор
    Какви са и от къде са дошли финландците

    Коментиран от #45, #47

  • 44 Кокса

    7 8 Отговор
    Абе то и много българи искат ама да излязат от нато ама нещо не виждам да публикувате такива новини!!!
  • 45 Шведските войни

    7 6 Отговор

    До коментар #43 от "Въпрос":

    Русия печели войните, и територията на днешна Финландия е напоена с руска кръв. Русия дава независимост и Конституция на Финландия. И когато Сталин ВСВ моли Финландия да върне жеста, за осигури северен фланг на Русия срещу Хитлер, с острови под наем, срещу заплащане-Финландия отказва. Затова следва руско-финската война. Тогава цяла Европа е профашистка и отказва на Сталин антифашистка коалиция. СССР тогава е последната държава в Европа, подписала Акта за ненападения Рибентроп-Молотов.
  • 46 В.В.П.

    6 8 Отговор
    Туй го писаха по 30 пъти на ден през 2014,15,16,...Ще постигне същото което постигна и Украйна ..НАТО умря.!.от Афганистан..Само дърпа пари да закърпи американския бюджет
  • 47 Ромул

    3 4 Отговор

    До коментар #43 от "Въпрос":

    От районите покрай Балтийско море и северната част на Латвия и Естония. Произлизащи от народът "саами"- фермери на северни елени.
  • 48 В.В.П.

    3 5 Отговор
    Финландец ,-алкохолик.Няма празно..
  • 49 Турция

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Грульо":

    И ние с ме в НАТО ама си въртим търговийката, тъй че....
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Пасквилче от дойче зеленце

    5 6 Отговор
    Само Дойче Зеле вижда проблеми там където такива няма.Имат талант за това.Плаща им се за това.Смешно и жалко е ...но това е.Първо финландския народ иска ,мир ,спокойствие и благоденствие и тъй като живеят на гъ за на географията това им е гарантирано.Те са пуснати с еднопосочен билет още от руската империята преди близо век и знаят ,че първо няма никаква агресията ,а необходимост Русия да отговори на агресията на запада спрямо нея.Второ финландците знаят ,че Русия няма никакви значими цели да ръшка Финландия ,защото тя не предствавлява почти никакъв икономически ,стратегически ,човешки ,военен ,политически или интерес.Там просто НЯМА НИЩО.Затова ги и пуснаха преди време...Трето ако финландците напълно безсмислено влезнат в НАТО ,тогава вече нещата се променят и с подобна "маркировка на челото" финландците вече ще имат пълното основание да започнат да нервничат.Затова и няма да го допуснат ,въпреки че може би сегашното правителство иска да намаже някакви лични благинки от това.Фините са малко ,печелят умерено ,харчат умерено ,живеят на май ната си ,но са щастливи там и са щастливи ,че никой не ги закача.И няма да ги закача ,ако не правят глупости като присъединяване към НАТО.
  • 53 Кикор

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "цертът":

    Тогава матрьошките ще се озъбят вече отвсякъде. Един път ги драха Финците сега ще повторят
  • 54 ПОРЕДНАТА ИЗМИСЛЕНА И РОДЕНА

    2 6 Отговор
    ОТ МАЙКА РУС ТЕРИТОРИЯ СА ПЪНЕ...... ЖАЛКО.... ВОДКАДЖИИТЕ МНОГО ГИ УВАЖАВАХА И ГИ ИМАХА КЪТ НАС БЪЛГАРИТЕ БЛИЗКИ ДАЖЕ НЯМАХА ГРАНИЧЕН КЛЬОН.
  • 55 Кфкгк

    1 7 Отговор
    Един път ви провървя. Едно нещо сте направили като.хората и сега искате да върнете жеста.
  • 56 Госあ

    6 2 Отговор
    Трябва да са луди, да не влязат в нато ! Докато рушняците имат газ и нефт да праат оръжия, ще правят и золуми над съседите си.
  • 57 Стоманени магнолии

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Дойче веле":

    Вече е преместен , в меката категория.
  • 58 Стоманени магнолии

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Грульо":

    Те си имат ски и пушки , с това ги биха 39-40 ста.
  • 59 Vasik atanasova

    2 1 Отговор
    Ще станат следващата мишена на путин
  • 60 трясъ

    1 0 Отговор
    Страната не членуваше във военни съюзи, поддържаше коректни отношения с Русия и същевременно се грижеше добре за своите войски,за разлика от България.
  • 61 IYI Горд Българин IYI

    1 0 Отговор
    Тъпите руснаци не се си научили явно урока от 1939 година и сега искат пак да я ядат бой на Север! Ама тоя път Финландия ще ги помлее така че никога повече да не посмеят дори да гъкнат...
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: