Отидете към основна версия

1 893 23

Украински източник за ФАКТИ: Мините в Черно море са руски фейк

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • черно море-
  • мини

Това е традиционен ход от страна на руснаците – да крещят, че някой извършва престъпление, за да прогонят всички подозрения от себе си

Снимка: БГНЕС/ EPA

Съобщението на Кремъл за 420 откъснати от подстъпите към украински пристанища мини, реещи се свободно из Черно море, са фалшива новина. Това заяви за ФАКТИ украински правителствен източник.

"Това е традиционен ход от страна на руснаците – да крещят, че някой извършва престъпление, за да прогонят всички подозрения от себе си. Първо, откъде са взели толкова точни данни за броя на плаващите мини? Как може някой да ги преброи и да знае местоположението им? Всъщност, това е лесно за този, който наистина е заложил тези мини. Мръсната постъпка на Русия е поредната фалшива история, целяща да сплаши още повече държави да спрат целия морски трафик в Черно море. В крайна сметка Русия смята, че не само Украйна и Русия трябва да се страхуват, но и България, Румъния и Турция. В крайна сметка всички те са съюзници в НАТО, така че нека тревожността им расте, нали? Наистина, тревожността може да нарасне не само заради агресията на Русия, но и заради нейната глупост. В началото на войната в украинските пристанища имаше около 80 кораба, повечето от които чуждестранни. Някои дори бяха нападнати, един потъна. Някои членове на екипажи бяха ранени, а други бяха убити. Сега, след като посочи заплахата от мините, Кремъл очевидно се стреми да всява още по-голям страх в екипажите на чуждестранни кораби, така че те да избягват не само украинските пристанища, но и тези на черноморските съседи на Украйна. Междувременно, играейки ролята си на „освободител“, Русия наистина би могла да разчисти безопасен коридор (като вземе обратно тези 420 мини), за да се увери, че всички са им благодарни и да направи лъжите си по-правдоподобни", смята източникът на ФАКТИ.

Той взе отношение и по обявения от Русия хуманитарен коридор, по който 67 чужди кораба могат да напуснат украински пристанища: "Както обикновено, Русия продължава да се опитва да спаси някого и да предложи ръка за помощ, дори когато не е помолена, тъй като тази ръка е напоена с кръв. Всички отдавна са внимателни към нейните „коридори“. Сега Русия ще „спасява“ корабите от украинските пристанища".

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: