Отидете към основна версия

2 161 43

Украйна: Няма консенсус с Русия

  • украйна-
  • дмитро кулеба-
  • русия-
  • война-
  • преговори-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин

Единственият държавен език в Украйна е и ще бъде украинският

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Някои медии цитират коментарите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган относно преговорния процес с Руската федерация. Нашата държава е искрено благодарна на турската страна и особено на президента Ердоган за политическата и хуманитарна помощ, както и дипломатическите усилия за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба.

"В същото време е важно да се оцени ситуацията обективно. Няма консенсус с Русия по четирите точки, споменати от президента на Турция. По-специално, единственият държавен език в Украйна е и ще бъде украинският. И като цяло класифицирането на ключовите теми на преговорите в четири или друг брой на точки е неправилно. В подгрупите на делегациите едновременно се обсъждат много различни въпроси", посочи украинският дипломат.

"Процесът на преговори е изключително труден. Украинската делегация зае силна позиция и не се отказва от исканията си. Ние настояваме преди всичко за прекратяване на огъня, гаранции за сигурност и териториална цялост на Украйна. Украйна ще продължи диалога си с Турция и всички други заинтересовани страни, за да възстанови мира на украинска земя. Надяваме се, че Турция, като приятел и стратегически партньор на Украйна, също ще продължи да подкрепя по всички пътища. Използвайки възможността, също бих искал да напомня, че въвеждането на нови санкции срещу Русия и укрепването на отбранителните способности на Украйна са еднакво важни фактори за спиране на руската военна машина и за постигане на желания напредък в преговорите. Такава тристранна стратегия – санкции, военна подкрепа, преговори – не трябва да се поставя под въпрос от никого", заяви Кулеба, цитиран от Посолството на Украйна в България.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: