Отидете към основна версия

3 461 83

Руската армия губи Херсон, твърди служител на Пентагона

  • херсон-
  • русия-
  • украйна-
  • сащ-
  • пентагона

Тази информация не е потвърдена от украинската армия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските сили вече нямат пълен контрол над Херсон, първият голям украински град, който силите на президента Владимир Путин успяха да превземат след началото на военната агресия на 24 февруари, каза високопоставен служител на Пентагона, предаде „Ню Йорк Таймс”.

Украинските сили сега се бият ожесточено в Херсон и отблъскват руските завоевания там, като отново превръщат стратегически важния пристанищен град в „оспорвана територия“, каза служителят пред репортери по време на брифинг.

Това противоречи на изявление, публикувано в петък от генерал-полковник Сергей Рудской, началник на Главно оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ, който твърди, че Херсонската област е „под пълен контрол“. Украинците в Херсон и украинските власти също поставиха под въпрос оценката на Пентагона, като казаха, че градът изглежда остава твърдо в руски ръце, въпреки че украинските сили се бият в периферията на Херсон.

Всеки украински успех при връщането на Херсон ще бъде огромен удар за военните усилия на Владимир Путин, затруднявайки Русия да изпълни всякакви планове за завземане на контрола над украинското черноморско крайбрежие и южното пристанище Одеса, казаха служители на отбраната. Загубата на Херсон също би застрашила руските войски, които се бият в близкия Николаев, каза служителят на Пентагона. Пентагонът също така потвърди украинските съобщения, че техните сили в четвъртък са унищожили руски военен кораб, акостирал в Бердянск.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: