Отидете към основна версия

11 614 278

Зеленски: Чакам Путин на среща при мен, няма да си връщаме Крим със сила

  • владимир зеленски-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • журналисти

Омразата към всичко руско ще расте, не разбирам какво е денацификация и демилитаризация, заяви президентът на Украйна в първото си интервю пред руски журналисти от началото на войната

Снимка: Фейсбук

️"Мариупол е блокиран от руските военни, пристанището е минирано, в града цари хуманитарна катастрофа. Дадох на украинските войски в Мариупол правото да избират дали да продължат да се борят за града или да напуснат, но те останаха там".

Това заяви украинският президент Владимир Зеленски в първото си интервю за руски медии от началото на войната в Украйна.

"Денацификация и демилитаризация - това изобщо не го обсъждаме, за мен това са абсолютно неразбираеми неща", отбеляза той.

"Гаранции за сигурност и неутралност, безядрен статут на държавата ни. Ние сме готови да го направим. Това е най-важният момент", подчерта Зеленски.

"Относно руския език - Путин направи най-лошото за него. Омразата към всичко руско ще расте. Тук всички говорим както си искаме, на всеки език", отбеляза държавният глава.

"90% от населението ни, което излезе от страната, желае да се върне в Украйна на първия ден след края на военните действия", заяви Зеленски

"️Вярвам, че войната може бързо да бъде прекратена - и само Путин и неговото обкръжение се дърпат. Следователно трябва да се споразумеем с президента на Руската федерация и за да постигнем споразумение, той трябва да излезе от мястото, където се намира и да дойде на среща при мен"

Относно информациите за готвен референдум за независимост на ЛНР, Зеленски каза, че такъв е невъзможен, "когато има войски - никой няма да признае резултатите му".

"Абрамович помогна по хуманитарни въпроси с извеждането на хора и хуманитарен конвой от Мариупол, но хуманитарният конвой беше разстрелян. Някои бизнесмени от Руската федерация изпращат сигнали да помогнат с нещо, те са готови да инвестират във възстановяването на Украйна", заяви президентът на Украйна.

"Ако започнат да краднат деца, всичко ще завърши без преговори", отсече Зеленски.

Относно биолабораториите президентът каза, че "това е шега". Като основна военна цел на Украйна той обяви свеждането до минимум на броя на жертвите и да се съкрати продължителността на войната. Плюс изтегляне на руските войски на позициите отпреди атаката на 24 февруари и обсъждане на трудния въпрос за Донбас.

Относно включването на ЛНР в пределите на Русия Зеленски каза: "Вероятно ще говоря за това със собственика /Путин/ на тези хора /Пасечник/", а не с тези другари, ако нямате нищо против.

"Няма да вземем Крим със сила, жалко за хората, съжаляваме за народа си", отбеляза Владимир Зеленски.

"Вечеринката беше добра, момчета, но кой ще почисти?" - пошегува се на финала на интервюто с журналистите президентът на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 163 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: