Отидете към основна версия

17 583 139

Русия създава нова платежна единица за приятелски държави

  • санкции-
  • русия-
  • платежна единица-
  • украйна-
  • война-
  • приятелски страни-
  • владимир путин-
  • рубла-
  • руска рубла-
  • турция-
  • китай

Смята се, че Турция и Китай може да проявят интерес

Снимка: Shutterstock

Русия трябва да премине към нова разплащателна единица в търговията с приятелски страни. Такава инициатива са подели група икономисти, пише РБК. Предложението беше представено от експерти от Центъра за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози и Института за икономическо прогнозиране на Руската академия на науките.

„Западните санкции, които откъснаха Русия от световните капиталови пазари и затрудниха конвертирането на рублата за външна търговия, както и реципрочното намерение на Русия да получи плащане за износа на газ за Европа в рубли, повдигнаха въпроса за създаване на нова платежна единица за разплащания с приятелски страни“, се казва в изявлението. Смята се, че страните от Евразийския икономически съюз, Китай, Индия, Иран, Турция може да проявят интерес към новата система за разплащане, пише вестникът. По този начин те ще се отърват от зависимостта от други валути, които могат да бъдат използвани като геополитическо оръжие.

Авторите на инициативата предложиха да се обвърже цената на единица със златото и благородните метали, с които разполагат участващите страни. Ставката ще зависи от среднопретеглената цена на ресурсите на световния пазар. Както отбелязват авторите на статията, властите не изключват възможността за създаване на платежно звено с приятелски страни, но, както каза заместник-ръководителят на Министерството на икономическото развитие Дмитрий Волвач, това е въпрос на бъдещето.

На 23 март руският президент Владимир Путин обяви прехвърлянето на плащанията за природен газ към страните от ЕС и други страни, които са въвели ограничителни мерки в рубли, за да спрат да използват долари, евро и редица други валути в изчисленията. До 31 март правителството ще одобри в борда на директорите на Газпром директива за изменение на съществуващите договори за валутата на плащане в рубли. Обемът на доставките, цените и принципите на ценообразуване ще останат същите, пише РИА Новости.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 113 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания