Отидете към основна версия

3 227 133

Байдън: Путин трябва да бъде изправен пред съда

  • военни престъпления-
  • сащ-
  • украйна-
  • война-
  • джо байдън-
  • владимир путин-
  • военнопрестъпник-
  • русия

Президентът на САЩ отново нарече Путин военнопрестъпник

Снимка: БГНЕС/ EPA

Владимир Путин трябва да бъде изправен пред съда за военни престъпления, заяви Джо Байдън. Президентът на САЩ отново нарече Владимир Путин военнопрестъпник и призова руският лидер да бъде изправен пред съда за убийствата в Буча, предаде Би Би Си.

Американският президент заяви, че се подготвят нови още по-тежки санкции срещу Русия, която извърши клане на цивилни в Киевска област, преди нейните войски да бъдат прокудени от района от украинските въоръжени сили. За втори път американският лидер обвинява Путин в извършването на военни престъпления.

„Този човек е брутален, а случващото се в Буча е жестоко и всички го видяха“, каза Байдън, цитиран от CNBC. След като руските войски избягаха от Киевска област, украинските войници се натъкнаха на ужасяващи гледки, които бяха заснети и от журналисти на западни медии - стотици трупове по улиците и унищожени домове. Русия продължава да атакува цивилни граждани, които не са въоръжени. Байдън е категоричен, че Путин трябва да носи отговорност за тези ужасяващи престъпления срещу украинското население. Русия започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна на 24 февруари.

Украйна и Западът обвиниха Русия в извършването на военни престъпления след като по улиците в Буча, на около 40 километра северозападно от Киев, бяха открити стотици убити цивилни граждани. Украинската прокуратура обяви, че след изтеглянето на руските войски там са били открити труповете на над 400 цивилни. Володимир Зеленски описа случилото се като "геноцид". "Разбира се, че това е геноцид", каза той в разговор с американския телевизионен канал CBS. "Унищожаването на една нация и нейния народ". Русия продължава да отрича, че е извършвала военни престъпления. Тя продължава да отрича дори, че води война срещу Украйна. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече случилото се в Буча "ужасяващи сцени, при които човек остава без думи".

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 80 гласа.

Свързани новини