Отидете към основна версия

4 645 76

Песков: Русия се надява да завърши "операцията" в Украйна в обозримо бъдеще

  • русия-
  • буча-
  • кремъл-
  • дмитрий песков-
  • украйна

Говорителят на Путин отрече Русия да е извършила военни престъпления в Украйна, като каза, че "живеем в дни на фалшификати и лъжи"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Москва очаква, че "специалната военна операция" в Украйна може да бъде завършена в обозримо бъдеще, каза пред репортери говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Така той обясни собствените си думи, казани по-рано в интервю за британския телевизионен канал Sky News. Тогава говорителят на Кремъл заявява, че, Руската федерация се надява, че "в близките дни, в обозримо бъдеще, операцията ще постигне целите си или ще завърши с преговори между руската и украинската делегации".

В отговор на уточняващ въпрос в петък дали наистина може да се говори за "дни", Песков казва: "Говорим за обозримо бъдеще".

Говорейки какво прави възможни подобни прогнози, Песков отбелязва: "Операцията продължава, целите се постигат". "Извършва се съществена работа както от страна на военните - по отношение на напредването на операцията, така и от страна на преговарящите, които са в преговорния процес с украинските колеги", заключи той.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция в Украйна" в отговор на призива на лидерите на току-що признатите от Русия самопровъзгласили се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) за помощ. Той тогава заяви, че плановете на Москва не включват окупацията на украински територии, а целта според него е "демилитаризацията и денацификацията" на страната.

В същото интервю пред Sky News Песков стана първият руски официален представител който призна,че Русия е "понесла знаичтелни загуби" без да уточнява цифри.

Той също така заяви в това интервю, че Русия се радва на доверието на по-голямата част от света и подчертава, че Западът трябва да е наясно с факта, че светът е по-голям от САЩ и ЕС.

Говорителят на Путин отрече Русия да е извършила военни престъпления в Украйна, като каза, че "живеем в дни на фалшификати и лъжи". Той настоя, че цялата ситуация в Буча, където на снимките се виждат много убити украински цивилни, е "добре подредена инсинуация и нищо друго".

"Ние отричаме, че руските военни могат да имат нещо общо с тези зверства", каза той пред Sky News.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания