Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Април, 2022 17:39 1 710 15

Лавров: Преговорите с Украйна не са лесни, очакваме Беларус да стане гарант

  • украйна-
  • русия-
  • сергей лавров-
  • володимир зеленски

В четвъртък руският външен министър заяви, че Киев се отклонява от договореностите, постигнати в Истанбул и очаква украинската страна да поставя нови условия

Лавров: Преговорите с Украйна не са лесни, очакваме Беларус да стане гарант - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Преговорите между Руската федерация и Украйна не са лесни, но Москва ще се стреми да постигне изпълнение на всички свои задачи. Това заяви в петък руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с арменския външен министър Арарат Мирзоян. Той добави, че очаква сред страните-гаранти за сигурността на Украйна да бъде и Беларус, предава ТАСС.

Руската федерация се застъпва за това Беларус да продължи да играе роля в организирането на преговорите с Украйна. "Ние сме за това нашите беларуски приятели да продължат да играят положителна роля в организирането на руско-украинските преговори. И Беларус е отлична платформа за продължаване на тези преговори. Въпреки че всичко зависи от споразуменията между страните, а срещите в други страни не са изключени, на други площадки", каза той.

Още новини от Украйна

"По искане на украинската страна, нейният неутрален, извънблоков, неядърен статут трябва да бъде придружен от гаранции за сигурност за Украйна. Сред гарантите за сигурност украинските съседи биха искали да видят всички страни, съседни на Украйна и редица други държави, включително постоянни членове на Съвета за сигурност [ООН] и т. н. Предполагаме, че сред тези държави - гаранти, разбира се, ще бъде и Република Беларус", каза той.

Министърът подчерта, че сега се съгласуват всички тези въпроси, "включително пълният набор от държави гаранти".

Припомняме, че в четвъртък руският външен министър заяви, че Украйна се отклонява от договореностите, постигнати в Истанбул и очаква украинската страна да поставя нови условия. Според него "режимът в Киев се контролира от Вашингтон и неговите съюзници, които тласкат президента Зеленски да продължи военните действия"

Преките двустранни преговори между Русия и Украйна се проведоха в Истанбул на 29 март. На тях украинската страна предложи за разглеждане проект на договор, според който Украйна става извънблокова, неядрена държава, като за сметка на това трябва да получи гаранции за сигурността си от страни като САЩ, Великобритания, Германия, Турция и разбира се Русия.

Тогава ръкводителят на руската делегация Владимир Медински представи предложенията на украинската страна относно системата от гаранции за сигурност и уточнини, че те не се отнасят за територията на Крим и Донбас. "За да се приложи статутът на неядрена държава, следва списък на държавите-гаранти, гарантиращи сигурността на Украйна. Гаранциите за сигурност не се прилагат за територията на Крим и Севастопол, т.е. Украйна се отказва от желанието си да върне Крим и Севастопол с военна сила и заявява, че това е възможно само чрез преговори. Разбира се, това по никакъв начин не съответства на нашата позиция, но Украйна е формулирала своя подход.

Медински тогава подчерта, че гаранциите за сигурност "не се отнасят за частта от Украйна, която тя нарича неподконтролни райони на Донецка и Луганска област".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тити

    14 1 Отговор
    Машини Беларус гарант а не може ли Еритрея?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ха сега де!

    15 1 Отговор
    " Песков: Русия се надява да завърши "операцията" в Украйна в обозримо бъдеще "

    " Лавров: Преговорите с Украйна не са лесни, очакваме Беларус да стане гарант "

    Ха разберете се какво искате най накрая!
  • 4 мдаааа

    19 0 Отговор
    А защо не , Северна Корея да стане гарант ?!
  • 5 хахах

    19 1 Отговор
    Тоя и той като фюрера си го е хванала старческата дименция.СССР тъй беше.Управляваха я дядки и свърши на бунището.
  • 6 Xxx

    9 1 Отговор
    Как Берарус ?

    На те нямат никаква независимост
  • 7 Руснаков

    10 0 Отговор
    То пък един гарант....
  • 8 !!!?

    14 2 Отговор
    Лавров е забравил да посочи и Луганската и Донецката НР за гаранти на Украйна !!! Тези престъпници само рекетират Света за да бавят Трибунала в Хага !!!?
  • 9 Бай Ставри

    14 1 Отговор
    ше ти стане гарант, лъжлива путлерова подлого.
  • 10 Хихи

    8 1 Отговор
    Катъра Лавров току изтърси нещо. Защо само Белорус? Може и Еритрея.
  • 11 А бе

    5 1 Отговор
    На цялата какафония само дед Лукаш липсва. Да се смее ли човек или да плаче?...
  • 12 гумата

    6 0 Отговор
    Белорус не може да бъде гарант за нищо, след като е обявила Зеленски за мерзавец. В този смисъл министър Лавров лъже. Приказките за преговори служат на руснаците за поредното нанасяне на удари по мирни хора. За руснаците не може да има преговори, защото не спират да убиват. За тях не може да има военен съд, защото никого няма да допуснат до Европа. С тези убийства руснаците се заявиха единствено като убийци , които ще продължават да убиват, сокато някой не излезе да се бие с тях докрай. Няма надежда за мирен договор.
  • 13 Васил

    4 0 Отговор
    Беларус даже на овцете не може да стане гарант.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 да си дойдем на думата

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сали":

    Алчните орки колят и бесят за да заграбят ресурсите
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания